تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : مبانی علوم انسانی اسلامی
شماره : 1742
تاریخ : ۵ شهریور, ۱۳۹۶ :: ۱۱:۰۶
بی‎نیاز از علوم انسانی اسلامی نیستیم

[vc_row content_placement="middle" text_align="center"][vc_column width="5/6" text_align="justify" css=".vc_custom_1501334925026{padding-right: 20px !important;}"][vc_column_text]به گزارش روابط عمومی دبیرخانه دوره آموزشی پژوهشی علوم انسانی اسلامی مفتاح_اندیشه، در روز دوم دوره جناب آقای حجت‎الاسلام و المسلمین دکتر واعظی به سخنرانی پرداختند. در این جلسه ایشان به این سوال پرداختند که آیا در عین شکوفایی و فربه شدن فقه و فلسفه و حکمت متعالیه، دیگر نیازی به علوم انسانی اسلامی خواهیم داشت یا نه؟

دکتر واعظی در پاسخ به این سوال در ابتدا به تعریفی از علوم انسانی و فقه پرداختند و علوم انسانی را این گونه تعریف کردند: هر گونه مطالعه روشمند و تحقیق و تأمل راجع به انسان و امور انسانی. در ادامه در تعریف فقه نیز چنین گفتند: فقه ما، فقه فردی است و موضوع علم فقه، افعال مکلفین است؛ یعنی هر کاری که در زندگی می‎خواهیم انجام دهیم باید دید مشمول چه حکمی می‎شود. با این نوع نگاه به فقه، قطعا به علوم انسانی اسلامی نیازمند خواهیم بود و از آن بی‎نیاز نخواهیم شد؛ در حقیقت فقه فردی همه چیز را از دریچه مناسبات فردی می‎بیند نه در بستر حکومت.

رئیس دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم در ادامه افزود: در فقه حکومتی، فقه را در تراز حکومت و اداره‎ی جامعه می‎بینیم و دیگر کاری به حکم اولیه نخواهیم داشت. البته باید این را هم بدانیم که در فقه حکومتی نیز از علوم انسانی اسلامی بی‎نیاز نخواهیم شد. در حقیقت ما برای حل بحران‎ها و آسیب‎های اجتماعی و حل اسلامی آنها باید بررسی کنیم که به چه قسم دانش‎هایی نیاز داریم که این دانش‎ها به 4 قسم تقسیم خواهد شد: 1- دانش توصیفی: توصیف وضعیت موجود. 2- دانش تبیینی: به علت شکل‎گیری وضعیت موجود می‎پردازد. 3- دانش هنجاری: ترسیم وضعیت مطلوب. 4- دانش توسعه‎ای (نیمه بنیادین): ارائه راهکار و نقشه راه برون رفت از وضع موجود به وضع مطلوب.

عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم در پایان اضافه کرد: در دانش نوع چهارم که مهم‎ترین قسم از دانش ما می‎باشد، برآمده از فقه نیست اما باید ممیزه ارزشی و فقهی بشود. در حقیقت فقه حکومتی، کمک‎کننده ما در این مسیر است اما تامین کننده نیست. در باب روش نیز عده‎ای می‎گویند که باید روش اجتهادی را برگزینیم. این در حالی است که با مراجعه به کتب و سنت نمی‎توانیم وضعیت موجود جامعه را بشناسیم و هیچگاه بی‎نیاز از علوم انسانی اسلامی نخواهیم شد.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.