دبیر کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی گفت: از بیش از ۲۰ ملیت مختلف برای این کنگره مقاله دریافت شده و در مجموع ۱۲۰ نفر از ۵۰ کشور مختلف در این کنگره گردهم آمده اند.
به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح_اندیشه؛ حجت الاسلام محمدعلی رضایی اصفهانی، صبح امروز در مراسم افتتاحیه کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی در سالن همایشهای پیامبر اعظم(ص) مدرسه علمیه امام کاظم(ع) با اشاره به اینکه این کنگره از دو سال گذشته با رهنمود آیتالله مکارم شیرازی در ۱۰ حوزه علمی آغاز به کار کرده است، اظهار کرد: از آبان سال ۹۵ دبیرخانه و شوراهای سیاستگذاری، راهبردی و علمی شکل گرفت و ۹۰۰ موضوع در محورهای علمی شناسایی و به عنوان منشور کنگره منتشر و فراخوان اعلام شد.
وی اضافه کرد: در مرحله دوم عملیاتی شدن کنگره در سال ۱۳۹۶ بیش از ۳۵۰ مقاله سفارش داده شده و هزار و ۵۹۰ چکیده مقاله به کنگره رسید که منتهی به دریافت هزار و ۲۰۱ مقاله سفارشی شد و بعد از بیش از هفت هزار مورد ارزیابی تفصیلی و اجمالی در نهایت ۴۱۸ مقاله پذیرفته شد.
دبیر کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی با بیان اینکه در این کنگره توجه به تنوع ملیتی مقالات و کتب مورد توجه قرار گرفته است، گفت: از بیش از ۲۰ میلیت مختلف برای این کنگره مقاله دریافت شد و در مجموع ۱۲۰ نفر از ۵۰ کشور مختلف در این کنگره گردهم آمدهاند.
وی با تاکید بر اینکه مذاهب مختلفی در این کنگره گردهم آمدهاند، مطرح کرد: پشتیبانی علمی این کنگره با برگزاری ۱۱۰ جلسه علمی با حضور جمعی از علما و فضلا دنبال شده است.
رضایی با اشاره به اینکه سومین مرحله کنگره نیز با محوریت آمادهسازی آثار کنگره دنبال شده است عنوان کرد: در مجموع ۵۵ جلد کتاب فاخر هفت مجله بهعنوان ویژه نامه کنگره، منشور کنگره، خبرنامههای مختلف و دو نرمافزار رونمایی میشود؛ ۲۲ مجله علمی، پژوهشی، تخصصی و ترویجی برای چاپ مقالات اعلام آمادگی کرده که انتشار مقالات در این مجلات نیز دنبال میشود.
وی از مشارکت عوامل اجرایی کنگره، ۴۰۰ نفر از فرهیختگان حوزه و دانشگاه و اعضای ۱۵ گروه علمی تقدیر کرد و ادامه داد: این افراد به دنبال این بودند که راه بزرگان علمای شیعه را ادامه دهند و بتوانند موسوعه بزرگی از نقش شیعه فراهم سازند اما با توجه به اینکه هر کار بشر خالی از نقص نیست از فرهیختگانی که با پیشنهادات خود ما را در کیفیبخشی آثار همیاری میکنند تقدیر میکنیم.
رضایی با اشاره به سامان دهی هزار و ۲۰۰ مقاله در قالب ۵۵ کتاب اظهار داشت: سیر تاریخی تولید علوم در شیعه فراز و نشیبهایی داشته که مهمترین دوران آن به زمان بعد از پیامبر اسلام(ص) و عصر نورانی امیرالمؤمنین(ع) اختصاص داشته است.
وی افزود: دوم عصر درخشان امام باقر(ع) و امام صادق(ع) و سوم عصر آلبویه و فاطمیون در قرن چهارم و پنجم هجری است که علوم و تمدن اسلامی به شکوفایی کمنظیری رسید و عالمان شیعه میداندار گسترش و توسعه علوم مختلف شدند که از جمله آنها میتوان به شیخ طوسی و فارابی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در عصر صفویه در قرن دهم تا دوازدهم هجری دانشمندان بزرگی همانند شیخ بهایی، میرداماد و ملاصدرا خدمات ارزندهای به جهان اسلام ارائه کردند، تصریح کرد: در دوره پنجم به برکت فداکاری شهدا و تلاش علمایی همانند امام خمینی(ره) توانسته برگ درخشانی از توسعه و پایه گذاری علوم مختلف را شکل داده و در برخی از شاخهها مجموعه آثار تولیدی ایران اسلامی با ۱۴ قرن گذشته برابری میکند و این جهش علمی را میتوان در زمینههای علوم نقلی، انسانی و طبیعی جدید مشاهده کنیم.
دبیر کنگره بینالمللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی اظهار کرد: رشد، گسترش و تولید علوم توسط شیعه نتیجه حضور اهلبیت(ع) در عرصههای دینی، گردهمآمدن پیروان خاندان عصمت و طهارت در حوزههای علمی و فضای باز علمی با حمایت حکومتها از دانشمندان است.
وی ادامه داد: فقدان اهلبیت(ع) در برخی از محیطهای علمی به علت محصور شدن و به شهادت رسیدن، فقدان آموزههای علمآفرین اهلبیت(ع) با کنار زدن پیروان آنها، وجود حکومتهای ستمگر و جلوگیری از آزاداندیشی و حفظ فیزیکی دانشمندان، جعل احادیث و وابستگی به استعمارگران شد از جمله موانع توسعه علوم توسط شیعه است.
انتهای پیام/
منبع: خبرگزاری مهر