تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, زنان و خانواده
شماره : 5547
تاریخ : ۲۰ تیر, ۱۳۹۷ :: ۱۲:۵۸
اختیاری شدن حجاب در واقع دادن کلید به دست دشمنان است/ امروز درباره حجاب کوتاه بیاییم فردا باید درباره نماز کوتاه بیاییم

عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) گفت: بخاطر توصیه حجاب، آشوبی بر پا نمی شود بلکه زمانی مردم دست به آشوب می زنند که رانت خواری مشاهده شود درحالیکه برخورد قوی با رانت خواران مشاهده نمی‌شود. باید اقتصاد و فرهنگ مردم را درست کرد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجاب و عفاف از واژه های بسیار مهم در فرهنگ دینی و ملی ما است. بدون شک وجوب حجاب از احکام شناخته شده شرعی و عفاف از پسندیده ترین سجایای اخلاقی است. برای شناخت بهتر این واجب شرعی با حجت الاسلام احمدعلی قانع، عضو هیأت علمی دانشگاه امام صادق(ع) گفت وگویی داشتیم که تقدیم حضور علاقه مندان می شود؛

مفتاح_اندیشه - نظر جنابعالی در خصوص حجاب اجباری یا اختیاری چیست؟

مساله حجاب و رعایت حدود شرعی بین زن و مرد یک مساله الهی و شرعی است با این توضیح که خداوند متعال خالق این دو جنس است و میان این دو جنس تکویناً تفاوت هایی قائل شد. در شرع هم دستور داد این حدود باید رعایت شود و در آیات متعددی از قرآن کریم امر به ستر، پوشش و کنترل نگاه کرد. همچنین مساله‌ را خداوند متعال گفته باشد دیگر بحثی باقی نمی ماند.

قرآن کریم می فرماید «وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلَا مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَنْ يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ وَمَنْ يَعْصِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا مُبِينًا» وقتی خداوند چیزی را بیان فرموده و رسول اکرم(ص) تبیین فرموده اند انسان در آن زمینه اختیاری از خود ندارد. مثل این که بخواهیم برای خواندن یا نخواندن نماز صبح رأی گیری کنیم.

حتی نماز صبح یک امر فردی است اما حجاب یک بحث اجتماعی است که نمی توان اجتماع را نادیده گرفت و حجاب را اختیاری کرد زیرا لطمه های متعددی به افرادی که در آن جامعه زندگی می کنند، می زند.

مفتاح_اندیشه - رابطه غیرت مردان با عفت زنان چیست و چه تأثیری می تواند داشته باشد؟

مردان که گفته می شود هم محارم مانند پدر، شوهر، برادر و هم سایر مردان جامعه را شامل می شود. مردان جامعه از حیث لزوم امر به معروف و نهی از منکر نباید نسبت به این امر بی تفاوت باشند. مردانِ محرم نیز از حیث غیرت و همچنین امر به معروف و نهی از منکر مسئول هستند.

در برخی روایات تعبیر دیاثت برای مردانی که نسبت به محارمشان بی غیرت هستند به کار رفته است. دیاثت مراتبی دارد که بالاترین مرتبه آن مربوط به زنای محارم و پایین ترین مرتبه مربوط به حجاب محارم است. بنابراین رابطه بین غیرت مردان و حجاب زنان رابطه ای دو طرفه است.

مفتاح_اندیشه - عملکرد ما چگونه بوده که جامعه نسبت به حجاب دچار تردید شد؟

جامعه دچار تردید نشد بلکه عده ای دچار تردید شده اند و ما خود را از عیب مبرا نمی دانیم. متأسفانه از حیث بیان معارف در کتاب اول دبستان تا دانشگاه ضعف وجود دارد. بسیاری از معلمان دینی خودشان در معارف دینی مشکل دارند. مؤسسات فرهنگی، صدا و سیما و... خوب کار نکرده اند و در این امر جدیت به خرج نداده اند.

عده ای می گویند این اوضاع به خاطر سخت گیری ماست. اتفاقاً چون ما سخت گیری نکرده ایم و اوضاع را رها کرده ایم این گونه شد به ویژه در خیابان و ادارات.

مفتاح_اندیشه - حدود دخالت دولت و حکومت را در مساله حجاب چقدر می دانید؟

یکی از ضرورت های تشکیل حکومت و دولت اسلامی امر به معروف و نهی از منکر است. قرآن می فرماید «الَّذينَ إِن مَكَّنّاهُم فِي الأَرضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّكاةَ وَأَمَروا بِالمَعروفِ وَنَهَوا عَنِ المُنكَرِ وَلِلَّهِ عاقِبَةُ الأُمورِ» کسانی را که به آن ها قدرت، مکنت و حکومت می بخشیم نماز را به پا می دارند زکات می دهند و امر به معروف و نهی از منکر می کنند. بنابراین وظیفه حکومت دخالت در این امر است. از وظایف اولیه حکومت است که قدرتی را اعمال کرده و نگذارد انسان های هرزه و هوس‌باز دیگران را به فساد و منکر بکشانند.

مفتاح_اندیشه - با توجه به شرایط موجود که احتمال آشوب مردم است، چقدر به صلاح است حکومت حجاب را اجباری کند؟

دولت باید با افرادی که به اصطلاح خواص هستند، برخورد کند. برخی از این ها در راستای نفی حجاب کتاب می نویسند و مقاله چاپ می کنند در حالی که نان امام زمان(عج) را خورده اند. دولت نباید اجازه دهد چنین کسانی آزادانه کتاب و مقاله چاپ کنند. این افراد در راه اضلال مردم قدم برداشته اند.

آشوب به خاطر این مسائل به پا نمی شود بلکه زمانی مردم دست به آشوب می زنند که رانت خواری را مشاهده می کنند اما برخورد قوی با رانت خواران را مشاهده نمی کنند. باید اقتصاد و فرهنگ مردم را درست کرد. اگر بخواهیم تسلیم چنین حرکاتی شویم در آینده به خاطر خواندن نماز هم به ما فشار می آورند و ما را تهدید به آشوب می کنند.

بنده این حرف را قبول ندارم که جدی بودن بر حرفی که خداوند در قرآن فرموده باعث آشوب می شود. اگر هم آشوب کنند به قول حضرت امام(ره) «اگر مستکبران و جهان خواران بخواهند جلوی دین ما بایستند ما در مقابل تمام دنیای آن ها می ایستیم.» دشمنان داخلی و خارجی هم در حال کمک به این جریان هستند و چیزی جز ایستادگی مشکل را حل نمی کند. اگر عقب بکشیم خاکریز هایمان را به دشمن تسلیم کرده ایم.

مفتاح_اندیشه - اگر حجاب اختیاری شود چه آسیب هایی می تواند افراد جامعه را تهدید کند؟

اختیار مربوط به امور داخل خانه است و در جامعه اختیار نیست. هر کشوری متناسب با دین و فرهنگی که دارد اختیار را تعریف می کند. کشورهای غیر مسلمان نیز متناسب با دین و فرهنگ خود موارد اختیاری را از غیر اختیاری جدا می کنند. چون مساله حجاب را به خوبی در کتب مدارس و دانشگاه ها تبیین نکرده ایم اختیاری شدن حجاب در واقع دادن کلید به دست دشمنان است.

بنابراین باید قاطعانه عمل کنیم و این رفتار قاطعانه محورهای متعددی دارد. از قانون گرفته تا دانشگاه ها، صدا و سیما و مراکز تربیتی باید جدی تر عمل کنند و رها کردن مساله تنها کمک به فکر اضلال است.

مفتاح_اندیشه - چه راهکارهایی را برای ترویج حجاب و پوشش برتر در جامعه پیشنهاد می کنید؟

یکی از راهکارها، آموزش از طریق آموزش و پرورش و سر کار آمدن اساتیدی که خود با معارف دین آشنا باشند و حجاب را به نسل های آینده هم علمی و هم عملی آموزش دهند.

صدا و سیما باید اصلاح شود. تولیدات رسانه خانگی در حال حاضر تمام مؤلفه های دینی را از بین می برد. کوتاه آمدن مقابل هوی و هوس دیگران کار صحیحی نیست و کار را به جاهای بدتری می کشاند.

در حال حاضر پیدا کردن لباس مناسب و مانتوهای بلند برای خانم ها مشکل است. دولت باید در این قضیه ورود کند. در مدارس، دانشگاه ها و ادارات خانم ها ملزم به پوشش صحیح شوند. باید فرهنگ ازدواج آسان شکل بگیرد.

مفتاح_اندیشه - وظیفه ما در مقابل افراد بی حجاب چیست با توجه به اینکه امر به معروف و نهی از منکر ما بر آن ها تاثیر ندارد؟

این حرف صحیحی نیست و از سخنان دشمنان است. تأثیر اقسامی دارد: اول این که ما در پیشگاه خداوند کارمان را انجام داده ایم و معذور هستیم. ما داستان های قرآنی و غیر قرآنی در این مساله داریم که برخی از اقوام حرفشان را زدند و در پیشگاه خداوند رو سفید شدند. اولین وظیفه انسان این است که امر به معروف و نهی از منکر کند و حجت را بر افراد تمام کند حتی اگر فرضاً تاثیر نداشته باشد.

دوم این که اگر همه اقشار جامعه تذکر دهند یقیناً تأثیر خواهد داشت. نمی توان توقع داشت به محض امر به معروف و نهی از منکر ما، فرد خاطی عذر خواهی کند و بلافاصله خود را تغییر دهد.

همیشه در تاریخ امر به معروف و نهی از منکر سخت بوده لذا در قرآن می بینیم حضرت لقمان(ع) به فرزندشان می فرمایند «يَا بُنَيَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَاصْبِرْ عَلَى مَا أَصَابَكَ إِنَّ ذَلِكَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ» امر به معروف همراه با سختی است.

حقیقت این است که اگر در جامعه همه امر به معروف و نهی از منکر را رها کنند پس از مدتی منکرات جامعه را فرا می گیرد. حتی گاهی لازم است که حرفمان را تکرار کنیم یقین داشته باشیم که تأثیر دارد و من این جمله که امر به معروف تأثیر ندارد را 100 درصد رد می کنم.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.