به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد ذوالفقاری، معاون پژوهشی پژوهشگاه بینالمللی المصطفی(ص) در پیشنشست بیست و دومین جشنواره بینالمللی شیخ طوسی که به همت مجتمع آموزشی عالی فقه به صورت مجازی برگزارشد، اظهارکرد: با توجه به اینکه جشنواره در دو بخش آثار و فراخوان در حال برنامهریزی است، جای دارد در بخش آثار، همه طلاب، استادان و کارکنان جامعةالمصطفی آثار منتشرشده خود در سال گذشته را به جشنواره ارائه کنند.
وی افزود: در بخش فراخوان که به موضوع «ابعاد بینالمللی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» میپردازد، پژوهشگران میتوانند پژوهشهای خود را در پنج محور مبانی و کلیات، وضعیتشناسی بینالمللی انقلاب اسلامی، جامعهپردازی در عرصه بینالملل، تمدن نوین اسلامی و انقلاب اسلامی و چالشهای بینالمللی، سامان دهند.
معاون پژوهشی پژوهشگاه بینالمللی المصطفی(ص)، با اشاره به ظرفیت گسترده فقه در عرصههای مختلف بینالمللی، خاطرنشان کرد: به عنوان نمونه، با توجه به تجارب مدیران، طلاب، استادان و دانشجویان ما در حوزه بینالملل، جا دارد در تبیین نظام مترقی ولایت فقیه در ابعاد بینالمللی تلاش دوچندانی صورت پذیرد و در این زمینه مباحث علمی متنوعی ارائه شود. این موضوع امروز مورد توجه و خواست مراکز علمی معتبر دنیاست.
وی ادامه داد: مباحث فقه سیاسی، فقه حکومتی، مبانی فقهی تأسیس حکومت اسلامی و نظام جمهوری اسلامی، جزء ظرفیتهای پژوهشی و فقهی در عرصه بینالملل به شمار میآید.
حجتالاسلام والمسلمین ذوالفقاری با اشاره به وجود برخی پرسشهای فقهی در بحث وضعیتشناسی انقلاب اسلامی همچون حقوق بشر، حدود و مجازات اسلامی، ارث و دیات و معاملات، گفت: برخی پرسشها و شبهات در فروعات فقهی در عرصه بینالملل، ناظر به وضعیت جمهوری اسلامی مطرح است که محل قلم زدن طلاب و استادان ما برای تبیین مسائل و باز نمودن افقهای جدید در عرصه فقه به شمار میرود.
وی بایستههای حضور در عرصه بینالمللی را یکی از موضوعات مهم برای پژوهش برشمرد و گفت: برای حضور در عرصه بینالملل، نمیتوانیم از برخی شاخصهای و استانداردهای رایج بینالمللی استفاده کنیم و باید از مبانی فقهی خود مانند فقه تشریفات، فقه کنوانسیونها و قواعد فقهی گوناگون مانند نفی سبیل و... بهرهبرداری کنیم.
این مبلغ عرصه بینالملل ادامه داد: مسئولیتهای فراملی انقلاب اسلامی از منظر فقه، یکی دیگر از موضوعات پژوهشی به شمار میآید. انقلاب اسلامی در حوزه بینالملل مسئولیتهایی مانند حمایت از مظلومان را برای خود تعریف کرده است؛ در این زمینه، پرسشها و مسائلی مطرح میشود که از ظرفیتهای پژوهشی فقه شیعه در عرصه بینالملل به شمار میآید.
معاون پژوهش پژوهشگاه بینالمللی المصطفی(ص)، با اشاره به بسیاری از مباحث مناسب برای پژوهش در زمینه فقهی در عرصه اقتصادی شامل بورس، بانک، قراردادها، بیمه گفت: در کنار این موارد، موضوعات جدید و مستحدثه مانند ارزهای دیجیتال، یکی از مباحث جدی در عرصه بینالملل است. امروز بسیاری از مسلمانان برای حضور در مجامع اقتصادی و فعالیتهای تجاری خود نیازمند استفاده از ارزهای دیجیتال هستند که از منظر فقهی باید مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: محور بعدی، موضوع تمدن نوین اسلامی است. تمدنسازی نیازمند نگاه بلند و گستردهای است و ملزوماتی در عرصه بینالملل دارد که ظرفیت بزرگی برای پژوهشهای فقهی را فراهم میآورد.
حجتالاسلام والمسلمین ذوالفقاری با اشاره به موضوع انقلاب اسلامی و چالشهای بینالمللی به عنوان یکی دیگر از محورهای جشنواره شیخ طوسی گفت: مباحثی همچون فقه فضای مجازی، فقه رسانه، فقه محیط زیست، مباحث فقهی و کلامی در برابر چالش افراطگرایی مذهبی، مسائل اجتماعی و امدادرسانی بینالمللی و معنویتگرایی، جزء مباحث این محور به شمار میآیند.
معاون پژوهش پژوهشگاه بینالمللی المصطفی(ص)، اظهار امیدواری کرد با تلاش و حضور گسترده طلاب، استادان و پژوهشگران مجتمع آموزش عالی فقه، امسال شاهد ارائه دستاوردهای علمی ارزشمندی در حوزه پژوهشهای مرتبط با فقه بینالملل در جشنواره شیخ طوسی باشیم.
انتهای پیام/
منبع: ایکنا