تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, علوم تمدن اسلامي
شماره : 8654
تاریخ : ۲۷ آبان, ۱۳۹۷ :: ۱۱:۲۳
تولید علم؛ اولین مبنای شکل‌دهی تمدن اسلامی

حجت‌الاسلام علی مراد کیانی گفت: تمدن‌سازی نیازمند برخورداری از مبانی و اصول مهمی است که مهم‌ترین آن علم و دانش است؛ لذا اگر به دنبال شکل‌دهی تمدن جدید اسلامی هستیم باید ابتدا به تولید علم توجه ویژه داشت و اقدامات مهمی در این راستا انجام داد.

حجت‌الاسلام علی مراد کیانی، مدرس و فعال فرهنگی در گفت‌و‌گویی، اظهار کرد: در طول تاریخ بشریت همواره ۳ تمدن بزرگ جهانی بروز و ظهور کرده‌اند.

وی افزود: هرچند تمدن‌هایی در سطح کشور‌ها و یا در سطح منطقه‌ای در تاریخ بشریت در جهان شکل گرفته اما همواره ۳ تمدن بزرگ در جهان قدرت ظهور یافته‌اند که از این میان می‌توان به تمدن «هلنی، اسلامی و غرب» اشاره کرد.

حجت‌الاسلام کیانی اضافه کرد: تمدن بزرگ هلنی به عنوان اولین تمدن جهانی بشریت در عصر باستان در کشور‌های یونان و روم ظهور یافت، از دانشمندان مؤثر در این تمدن که در ظهور مکتب‌های علمی آن دوران نیز نقش مهمی داشتند می‌توان به ارسطو، افلاطون، سقراط و ... اشاره کرد.

این فعال فرهنگی ادامه کرد: با ظهور اسلام و گسترش افکار و اندیشه‌های غنی برگرفته از قرآن و سنت پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) در جهان، تمدن بزرگی به نام تمدن اسلامی شکل گرفت.

وی بیان کرد: تمدن اسلامی با گسترش تفکر و اندیشه ناب اسلامی در دوران ائمه اطهار و پس از آنان بیش از ۶ قرن به طول انجامید رفته رفته این تمدن نیز به دلیل محوریت عباسیان در مسند رهبری جامعه اسلامی و ضعف آنان در حوزه‌های علم و دین به مرور رو به ضعف گذاشت تا اینکه در غرب جریان رنسانس شکل گرفت.

شکل گیری تمدن غرب با حذف دین از سیاست حجت‌الاسلام کیانی ابراز کرد: با شکل‌گیری جریان رنسانس یا همان عصر اصلاحات در اروپا، نظام فئودالیته یا ارباب - رعیتی بر مردم حاکم بود و ظلم و ستم اربابان کلیسا به طبقه پایین جامعه و شکل‌گیری طبقه بورژوا مذهب دیگری در دین مسیحیت بنام پروتستان شکل گرفت که در مقابل کاتولیک قرار گرفت متفکران پروتستانیزم مثل مارتین لوتر خواهان جدایی دین از سیاست شدند.

این فعال سیاسی با اشاره به اینکه مذهب کاتولیک به عنوان مذهب رایج آن دوران با تفکری بسته اجازه عرض‌اندام در حوزه علم و پژوهش به دانشمندان خود نمی‌داد گفت: مقابله با نظریات دانشمندانی همچون نیوتون و گالیله در خصوص نیروی جاذبه زمین و گردش زمین به دور خورشید نمونه‌ای از رفتار نا‌مناسب با صاحبان علم در آن مذهب بود.

وی ابراز کرد: با شکل‌گیری نظام پروتستانیزم و جنگ‌های سی‌ساله آنها با کاتولیک‌ها سرانجام دین مسیحیت را منحصر در کلیسا نموده و مانع دخالت آن در عرصه سیاسی شد، البته باید توجه داشت که دین تحریف شده مسیحیت برای اداره حکومت چیزی در چنته خود نداشت و نباید این تفکر در جامعه اسلامی مطرح شود زیرا دین مقدس اسلام برای عرصه حکومت و سیاست مبانی بسیار قوی دارد که اعمال آن منجر به شکوفایی حکومت و سیاست می‌شود و دین اسلام دینی است آمیخته به سیاست و جدایی آن دو از هم معنا ندارد.

این مدرس دانشگاه عنوان کرد: متأسفانه اگر در نظام جمهوری اسلامی در عرصه عمل با برخی ضعف‌ و خلأ روبرو هستیم بدان دلیل است که در آن امور از مبانی غرب به صورت ناقص تبعیت کرده و از مبانی اسلامی کمتر استفاده شده است.

حجت‌الاسلام کیانی با اشاره به اینکه ۳ نظریه «لیبرالیست، رئالیست و مارکسیست» بر مکتب غرب حاکم است بیان کرد: تمدن غرب بر مبنای مادی‌گرایی بنا نهاده شده است و از مبانی معرفت شناختی این مکتب، علم‌گرایی مبتنی بر تجربه و عقل بشری است و مبانی الهی و وحیانی در این مکتب جایگاهی ندارد.

تمدن غرب با تفکر مادی گرایی خود اقدام به استثمار ملت‌ها کرد وی با بیان اینکه ۲۰۰ سال از شکل‌گیری تمدن غرب می‌گذرد بیان کرد: با توجه به تفکر مادی گرایی در این تمدن و برخورداری از ابزار و تکنولوژی اقدام به استثمار ملت‌ها در سطح جهان کردند و بیش از چند قرن سرمایه‌های آنها را به یغما برده و پس از استقلال کشور‌های مستعمره از زیر یوغ استکبار این بار با روش‌های استعمار جدید مجدد آنها را به کشور‌های پیرامون و وابسته تبدیل کردند و امروزه شاهد فاصله و شکاف بسیار عمیقی بین طبقه کارگر و سرمایه دار هستیم که جامعه بشری از این روند خوشحال نیست.

این فعال فرهنگی با بیان اینکه جامعه جهانی امروز به معنویت‌گرایی گرایش یافته و از تمدن مادی غرب بیزار است کفت: چنین وضعیتی مقدمات زوال تمدن غرب را فراهم خواهد آورد و بشریت به دنبال تمدن جدیدی پیش خواهد رفت.

وی افزود: همانگونه که مقام معظم رهبری نیز فرموده‌اند، ما اکنون در یک پیچ تاریخی قرار گرفته‌ایم که می‌توان به مقتضای زمان کنونی تمدن جدیدی را بنا نمود که قرن‌ها بر جهان حاکم باشد.

حجت‌الاسلام کیانی عنوان کرد: کسی می‌تواند در شکل گیری تمدن جدید محور باشد که تمدن ساز باشد؛ لذا همانگونه که رهبری معظم انقلاب نیز فرمودند باید به سمت تمدن‌سازی پیش رفت.

این مدرس حوزه عنوان کرد: تشکیل تمدن اسلامی منوط به شکل گیری ۵ مرحله مهم انقلاب اسلامی، دولت اسلامی، حکومت اسلامی، جامعه اسلامی و در پایان تمدن اسلامی است.

اربعین حسینی در فرهنگ اسلام تمدن‌ساز است وی گفت: تمدن‌سازی نیازمند برخورداری از مبانی و اصول مهمی است که مهم‌ترین آن علم و دانش است؛ لذا اگر به دنبال شکل‌دهی تمدن جدید اسلامی هستیم باید ابتدا به تولید علم توجه ویژه داشت و اقدامات مهمی در این راستا انجام داد.

این فعال فرهنگی با بیان اینکه کنگره اربعین حسینی تمدن‌ساز است گفت: اربعین حسینی چند سالی است که با حضور عاشقانی از سایر ادیان و مذاهب از مرحله کشوری و منطقه‌ای فرا تر رفته و اکنون به یک پدیده جهانی تبدیل شده است که امسال شاهد حضور بیش از ۵۰ کشور در مراسم پیاده روری اربعین بودیم.

حجت‌الاسلام کیانی بیان کرد: با این وجود اگر بتوان زمینه‌های لازم را برای این مهم فراهم آورد و به بعد علمی این پیاده‌روی عظیم توجه ویژه شود، کنگره اربعین حسینی می‌تواند مقدمه شکل گیری تمدن بزرگ اسلامی گردد.

این فعال سیاسی بیان کرد: کنگره حج با مبانی مهمی از قبیل وحدت امت اسلام، برائت از مشرکین یا همان استکبار ستیزی و... نیز می‌تواند در این امر مهم کمک دهنده باشد.

انتهای پیام/

منبع: ایکنا

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.