دکتر علی رضائیان، رییس دانشکده مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، درباره مهمترین مشکلات مدیریتی کشور اظهار داشت: این موضوع بر عوامل مختلفی بستگی دارد.
وی افزود: هنوز به درستی باور به اینکه مدیریت یک علم و دانش بوده و باید آن را کسب کرد، در مسئولان ایجاد نشده است. برخی خیال میکنند مدیریت علم راحتی است و اگر فردی مغازهای را اداره کرده میتواند یک وزارتخانه را اداره کند. این تفکر یکی از موانع اصلی به شمار میآید.
رضائیان با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات مدیریتی کشور به ریشههای فرهنگی باز میگردد، خاطرنشان ساخت: در میان عدهای فرهنگ نانوشته فرصت طلبی وجود دارد و کمتر پیش میآید این افراد کار سپرده شده را به صورت اصولی انجام دهند، بلکه اغلب برای رفع تکلیف است.
وی ادامه داد: سیاست زدگی افراد نیز در مدیریت کشور تأثیرگذار است. برای نمونه عدهای به محض پست گرفتن تمامی عوامل را تغییر داده و نیروهای خود را جایگزین میکنند، به همین دلیل سیاسی یا اداری بودن مدیریت مورد بحث است.
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه کشور باید نظام مدیریتی مبتنی بر ارزشهای اسلامی را تدوین کند، بیان داشت: در حال حاضر در مدیریت عمدتاً از دانش متداولی که در غرب وجود دارد بهره میگیریم آن هم نه به صورت کامل بلکه ناقص، به همین دلیل نتایجی که میخواهیم را کسب نمیکنیم.
وی افزود: بخشی از دانش مدیریت دارای فنون است که بار ارزشی چندانی ندارد، ولی برخی ریشههای فلسفی و ارزشی دارد. مثلاً نگاه به انسان چیست؟ در غرب نخست انسان را اقتصادی عقلایی تعریف میکردند، یعنی میگفتند انسانها منفعت طلب بوده و باید براساس آن مدیریت شوند.
رضائیان اضافه کرد: غربیها پس از مدتی گفتند انسان موجود اجتماعی است که نیازهایی دارد و باید در محیط کار به نیازهای او پاسخ دهیم. ولی امروزه میگویند انسان پیچیده بوده و تمامی ابعاد را داراست به همین دلیل باید با او پیچیده برخورد کرد.
وی ادامه داد: اینکه بخشی از مدیریت، مبنای ارزشی دارد شکی نیست ولی بخشی از آن فنی است که میتوان در جهت اهداف به کار گرفت. ما باید بنا بر آموزههای دینی خودمان اهداف خاص خودمان را تعریف کنیم همچنان که دیگران نیز اهداف خاص خودشان را دارند.
رییس دانشکده مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز، مدیریت جهادی را در حقیقت مدیریت اسلامی برشمرد و خاطرنشان ساخت: مدیریت جهادی و مدیریت اسلامی از یک حقیقت سخن میگویند. آن حقیقت این است که فرد باید تمام توانایی خود را برای اهداف ارزشیاش به کار گیرد.
وی تصریح کرد: وقتی سخن از مدیریت جهادی و بسیجی گفته می شود یعنی فرد باید تمام توان و امکانات خود را بدون چشم داشت مادی در جهت اهداف ارزشی خود به کار گیرد. بدون شک برای فردی که انگیزه الهی دارد، مسائل مادی نیز مطرح نیست و بسیاری از مسائل جانبی را به جان میپذیرد تا به هدف الهیاش برسد.
این استاد دانشگاه گفت: البته نگاه فردی که مدیریت متداول غربی را انجام میدهد، مادیست. یعنی حساب میکند براساس کاری که انجام میدهد به چه میزان پول کسب میکند.
وی در پایان تأکید کرد: باید فرهنگ و باور دانش بودن مدیریت به وجود آمده و حتماً اصول مدیریت اسلامی یا نظام مدیریت اسلام را تدوین کنیم تا بتوانیم به اهداف ارزشی دست پیدا کنیم.
انتهای پیام/