به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، حوزههای علمیه و مراکز دینی در هفتهای که گذشت شاهد رویدادها و رخدادهای علمی، فرهنگی، سیاسی، دینی و… بودند که در این گزارش مهمترین آنها به سمع و نظر علاقهمندان میرسد؛
بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامیدر دیدار دستاندرکاران کنگره ۶۲۰۰ شهید استان مرکزی که در تاریخ ۸ مهر ۹۸ برگزار شده بود، در محل این همایش در اراک منتشر شد.
رهبر معظم انقلاب در بخشی از این دیدار فرمودند: یکی از چیزهایی که حتماً در این خاطرات شهدا و خانوادهها و مصاحبهها و مانند اینها باید در نظر گرفته بشود، این است که سؤال بشود، پرسیده بشود و آنها شرح بدهند که انگیزهی این جوان چه بود که رفت، انگیزهی این همسر جوان که راضی شد به رفتن شوهرش چه بود، انگیزهی این پدر و مادر که این نهال را پرورش دادند و حالا دارند رها میکنند در راه خدا، در میدان جنگ، چه بود؛ انگیزههای اینها خدا بود، انگیزههایشان رضایت الهی بود، انگیزههایشان ذکر و نام سیّدالشّهدا بود؛ وضع عرصههای جنگ ما این را نشان میدهد؛ این را نگذارید کهنه بشود، نگذارید فراموش بشود، نگذارید مجال برای انکار دیگران به وجود بیاید؛ انکار خواهند کرد، همچنان که امروز خیلی از بیّنات انقلاب را بعضیها جرئت میکنند دهنشان را باز کنند، صریح منکر بشوند؛ این را هم انکار خواهند کرد؛ اینها را باید برجسته کرد، باید نشان داد. به هر حال این توفیق برای شماها توفیق بزرگی است، یعنی شما این را برای خودتان توفیق بدانید.
حضرت آیتالله حسین نوری همدانی در دیدار جمعی از ایثارگران و آزادگان با اشاره به آیاتی از قرآن کریم گفت: رزمندگان در دفاع مقدس جانانه به میدان آمدند و انقلاب را تثبیت کردند، همیشه باید یاد شهدا و دفاع مقدس را گرامیبداریم و این رشادتها و دستاوردهای عظیم را نباید فراموش کنیم.
این مرجع تقلید نسبت به تلاش عده ای برای کمرنگ کردن توجه به شهدا و دفاع مقدس هشدار داد و ابراز داشت: نباید برخی بگویند که جریان شهدا و دفاع مقدس کهنه شده و باید فراموش شود.
وی با انتقاد از حذف عنوان شهید از کوچههای تهران عنوان کرد: متأسفانه عده ای نام شهید را که افتخاری برای ما به شمار میرود از خیابانها و کوچهها حذف کردند، اگر ما مراقب نباشیم چنین دستهایی برای کمرنگ کردن شهدا و دفاع مقدس وجود دارد.
حضرت آیتالله مکارم شیرازی در نوشتاری به بیان نکاتی در ارتباط با تحولات یمن از جمله بدعت اشتباه عربستان سعودی و نقش مخرب مفتیهای سعودی در کشتار مردم یمن پرداخته و بیان میکند: جنایات آل سعود در یمن از ناامیدی آنها سرچشمه میگیرد، این حملات، آنها را به نتیجه دلخواه نمیرساند و در طول 5 سال حمله آنها، همچنان مردم یمن با دولت هستند.
این مرجع تقلید تصریح میکند: آل سعود بداند با این هجمهها به نتیجه دلخواه نمیرسد، این امور تنها به ویرانی و تخریب و کشتار منجر میشود. هم چنین دولت سعودی باید به این موضوع فکر کند که حتی اگر یمن را نیز تصرف کند پس از این کشتار و جنایات نمیتواند بر مردم حکومت کند، حکومت بر این مردم پس از تصرف، تصور دیوانه وار است.
وی میافزاید: زمامداران سعودى بدانند اگر این آتش را خاموش نکنند یا انقلابیون یمن به احتمال قوى غالب خواهند شد و یا سالها این جنگ ادامه مى یابد و ویرانه اى از هر دو کشور به جاى خواهد ماند، سزاوار است هرچه زودتر در کار خود تجدیدنظر کنند که ضرر را از هرجا جلوگیرى کنند نفع است.
آیتالله مکارم ادامه میدهد: البته پیروزی مؤمنان، سنتی الهی است؛ لذا نتیجه مقاومت مردمییمن در مقابل حملات متجازوان سعودی، پیروزی خواهد بود.
حضرت آیتالله وحید خراسانی در ابتدای درس خارج فقه خود بر احیای هفتم صفر سالروز شهادت امام حسن مجتبی کریم اهل بیت(ع) تأکید کرد و بیان داشت: شهادت حضرت امام حسن مجتبی علیه السلام در هفتم صفر باید در این مملکت احیاء بشود. یکی از وجوه احیاء این است که حضرت سیدالشهداء علیه السلام هر شب جمعه، امام حسن مجتبی علیه السلام را زیارت میکند.
وی ادامه داد: امام حسین علیه السلام کیست؟! کسی که زیارتش منتهی آرزوی جمیع انبیاء و اولیاء و مقربین است، اما خودش زائر قبر برادرش امام مجتبی علیه السلام است. این حرف خیلی معنا دارد. احیاء مراسم حَسنیّه مناسب با مقام و شأن آن حضرت و به یاد قبر خراب شده اش، احیاء امر آل محمد صلی الله علیه و آله است.
حضرت آیتالله وحید خراسانی خاطرنشان ساخت: این مراسمات هر چه باشکوه تر باشد، اثر و اجرش نزد حضرت صدیقه کبری سلام الله علیها بیشتر است. ان شاء الله هیئات در این روز بیرون میآیند تا حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف نظر لطفی کنند.
محمدرضا عارف نماینده مردم تهران در دهمین دوره مجلس شورای اسلامیبا حضور در بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء، ضمن اقامه نماز به امامت حضرت آیتالله جوادی آملی، با وی دیدار و گفت و گو کرد.
آیتالله جوادی آملی اظهار داشت: قرآن از ملت و کشوری که جیبش خالی است به فقیر یاد میکند، فقیر یعنی کسی که ستون فقراتش شکسته است، چنین ملتی قدرت قیام و مقاومت ندارد، در سوره مبارکه نساء مال را ستون فقرات جامعه معرفی میکند و تاکید میکند این ستون فقرات را به دست سفها ندهید چرا که قیام و مقاومت شما به آن بستگی دارد. اگر این مساله رعایت شود با توجه به این همه نعماتی که در این کشور وجود دارد هرگز تحریمها اثری نخواهد داشت.
وی ادامه داد: قرآن گرچه اشرافی گری و مال دوستی را نفی کرده است اما بر استقلال و عدم وابستگی تاکید میکند. دینداری مردم وابسته به دینداری و عملکرد مسئولین است.
حضرت آیتالله جعفر سبحانی از مراجع تقلید در درس خارج خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، با اشاره به اهمیت نیت انسان گفت: برخی اعمال در جامعه وجود دارد که حتی با نیت هم نباید تأیید شود بلکه انسان همیشه باید نیت خیر و خوب داشته باشد و تهذیب نفس کند.
وی ادامه داد: همیشه نیت انسان باید بر اعمال حسنه باشد و نباید به اعمال غیر حسنه توجه داشته باشیم، مبادا اگر کار زشتی صورت گرفت راضی شویم چرا که اگر راضی به اعمال نادرست باشیم در آن شریک خواهیم بود.
این مرجع تقلید ابراز داشت: در قوم ثمود یک نفر شتر را از بین برد اما عذاب بر همه نازل شد چرا که دیگران به عمل زشت او ناراضی بودند.
وی عنوان کرد: موضوع اخلاق تهذیب نفس و موضوع فقه اعمال است، فقه مربوط به عمل انسان میشود اما اخلاق برای تهذیب و پاکی انسان است، یکی از مراحل تهذیب نفس تهذیب نیت است یعنی انسان باید اهتمام به نیت و اعمال نیک و انزجار از اعمال نادرست داشته باشد.
حضرت آیتالله علویگرگانی در دیدار با جمعی از کارکنان سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامیبا اشاره به ارزش حفاظت همه جانبه از انقلاب اسلامی، این مسأله را مرهون نهادهایی از جمله سازمان حفاظت اطلاعات سپاه دانست و اظهار داشت: امیدواریم خداوند متعال این منصب را برای شما مبارک بگرداند.
وی اضافه کرد: به عقیده من پاسداران فرزند انقلاب اسلامیهستند که میتوانند با توکل به قدرت الهی همچون پتک و دست آهنیت بر سر دشمن باشند چون خدا را دارند، بنابراین خودتان را از خدا و انقلاب و نظام اسلامیو رهبر عزیزمان جدا نکنید چراکه راه هدایت راه بزرگان دین است.
نمیتوانیم نسبت به وظایف اجتماعی خود بی تفاوت باشیم
آیتالله محمدتقی مصباح یزدی، رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در جلسه درس اخلاق خود که در دفتر رهبر معظم انقلاب در قم برگزار شد، خاطرنشان کرد: اجتماع گرایی یا انزواگرایی که موجب قرب الهی شود مطلوب است، البته مصداق کمیوجود دارد که اگر انسان انزوا طلبی را انتخاب نکند جهنمیشود، اگر زندگی اجتماعی در شرایطی بود که روز به روز بر گناه انسان بیفزاید باید سعی کند که از اهل معصیت دور باشد.
آیتالله مصباح یزدی با بیان این که تمام آفریدههای خداوند متعال با حساب و کتاب است، گفت: انسان میتواند به واسطه جامعه و دیگران منافع مادی و معنوی خود را تأمین کند از این رو آفرینش انسان بیهوده نیست بلکه دارای حکمتهای عالی است.
آیتالله استادی در مراسم بزرگداشت حجت الاسلام والمسلمین فقهی که در دارالقرآن کریم علامه طباطبایی در قم برگزار شد، گفت: علامه که به قم آمد وضع فلسفه، تفسیر و عقاید و ... به خوبی مطرح شد و عده ای از افاضل و کسانی مانند آیتالله العظمیمکارم و آیتالله مصباح در محضر ایشان تحصیل تفسیر و فلسفه کردند.
آیتالله استادی با بیان اینکه اولین ویژگی علامه، ملابودن و دانش بالای او بود که عمدتا آن را در ده سال اول طلبگی به دست آورده بود تصریح کرد: من نشنیدم کسی به درس ایشان برود و آن را نپسندد به خصوص وقتی جلد اول تفسیر ایشان منتشر شد افراد بیشتری هم جذب درس او شدند.
آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری، عضو هیأت رییسه مجلس خبرگان رهبری، دبیر شورای عالی حوزههای علمیه و امام جمعه قم با حضور در برنامه تلویزیونی دستخط، نکاتی را درباره مسائل روز و حوزههای علمیه مطرح کرد که بدین شرح است؛
شهریهها خیلی محدود است. 600، 700 یا 800 یا یک میلیون و همین حدودها است. یعنی طلبه ما با اجاره و زندگی و این مسائل درگیر است و حتی اخیراً دیدم یکی از بزرگوارانی که در مسائل سیاسی معمولاً اظهارنظر میکند به این مسئله پرداخته بود و من کمیتعجب کردم که باز خوب است واقعیتهایی که در حوزه ما وجود دارد عزیزانی که در فضای حوزه نیستند ولی در جریان مسائل حوزه قرار میگیرند این شکلی اظهارنظر میکنند.
هر مرجع بزرگواری به تناسب آن چه که مصلحت میبیند یا امکاناتی که در اختیار دارد، من این مطلب را نه از باب گلایه بیان کنم که مطالبات از حوزههای ما زیاد است در عین حال که بودجههای فراوانی در جاهای دیگر مصرف میشود. این بودجهها صرف طلبه نمیشود. در واقع بودجههای دولتی صرف طلبه نمیشود، بیشتر در کارهای فرهنگی و گاهی کارهای آموزشی ممکن است بودجهای در حوزههای علمیه ما وارد شود.
آیتالله محمدباقر تحریری تولیت مدرسه مروی در مراسم بزرگداشت مرحوم آیتالله فقهی از شاگردان علامه طباطبایی که در دارالقرآن علامه طباطبایی برگزار شد، تأکید کرد: حرکت در مسیر حق التزاماتی دارد که باید مورد توجه باشد، سابق به خیرات کسی است که جز خدا نمیخواهد و تنها در مسیر الهی حرکت میکنند، میتوان در ارتباط مستمر با اولیای حق از سرچشمه معرفتی بهره مند شد.
تولیت مدرسه مروی خاطرنشان کرد: انسان باید در مسیری حرکت کند که در مبارزه با هواهای نفسانی باشد، سابقان به خیرات تنها به خدا تکیه دارند و در صحنه عمل هم اینگونه عمل میکنند، امام و شهدا در چنین مسیری حرکت کردند، امام افزون بر احاطه علمینسبت به حقایق دینی معرفت پیدا و خدمات بزرگی ارائه کردند.
آیتالله سیفی مازندرانی در نشست گرامیداشت هفته دفاع مقدس که در خبرگزاری حوزه برگزار شد، عامل اصلی پیروزی در دفاع مقدس را مسأله امدادهای غیبی دانست و افزود: تحقق امدادهای غیبی و الهی در طول 8 سال دفاع مقدس در رسانهها و کتابهایی که در این زمینه نگاشته شده درحد تواتر است و دلیلی بالاتر از تواتر نیست.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم صبر و تقوا را از عوامل امدادهای غیبی و الهی در دوران دفاع مقدس دانست و افزود: دفاع مقدس مالامال از این امدادهای الهی است.
حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی، استاد تفسیر قرآن کریم، در آیین افتتاحیه سی و چهارمین جشنواره قرآن و عترت دانشجویان کشور که در دانشگاه قم برگزار شد، یادآور شد: قانون غلطی وجود دارد که دروس حوزه و دانشگاه در روز پنج شنبه تعطیل است و این مسأله برای آینده دانش پژوهان مضر است.
حجت الاسلام والمسلمین قرائتی ابراز کرد: در اوائل دوران طلبگی خویش با گروهی از طلاب خدمت حضرت آیتالله مکارم شیرازی رسیدیم و ایشان روز پنج شنبهها تفسیر نمونه را برای ما تدریس میکرد.
حجت الاسلام والمسلمین احمد فرخفال رییس مجمع عمومیجامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتوگویی، از برگزاری یازدهمین اجلاس این مجمع خبرداد و اظهار داشت: مجمع عمومیجامعه مدرسین در ششمین سال تأسیس خود قرار دارد و طبق اساسنامه میبایست هرسال حداقل دو اجلاس داشته باشیم.
وی با اشاره به زمان و مکان برگزاری اجلاس مجمع عمومیجامعه مدرسین خاطرنشان کرد: یازدهمین اجلاس روز چهارشنبه 22 آبان ماه مصادف با 15 ربیع الاول ایام ولادت نورانی پیامبر گرامیاسلام(ص) و امام جعفر صادق(ع) بعد از نماز مغرب و عشاء در سالن همایشهای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم برگزار میشود.
دست اندرکاران تهیه و تدوین فرهنگ اعلام شهدای حوزه با حضور در دفتر مدیریت حوزههای علمیه با آیتالله علیرضا اعرافی دیدار و گفت و گو کردند.
در این دیدار گزارشی از اهداف و روند تهیه و تدوین فرهنگ اعلام شهدای حوزه خدمت آیتالله اعرافی ارائه شد و مدیر حوزههای علمیه نیز دستورات لازم را در جهت رفع نواقص و تکمیل این طرح ارزشمند ارائه کرد.
یحیی عقیلی از دست اندرکاران تهیه و تدوین فرهنگ اعلام شهدای روحانیت بیان داشت: یکی از مسائلی که در تکمیل این طرح نیاز داریم، تاییدیه و گواهی حوزوی بودن شهدا است که تاکنون اسناد حوزوی مربوط به هزار روحانی شهید را دریافت کرده ایم. ما بقی شهدای روحانی که سه هزار و 888 شهید هستند اسناد حوزوی آنان تایید شده و منتظر مراحل نهایی کار هستیم.
پخش برخی آثار امام موسی صدر، معرفی آثار و خدمات مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر و همین طور پخش کتاب ویژه نامه گزارش کمیته پیگیری سرونوشت امام موسی صدر توسط کمیته اصل نود مجلس شورای اسلامیاز جمله بخشهای دیگر این مراسم بود.
در پایان مراسم رونمایی از پایگاه تخصصی بازنمایی آثار امام موسی صدر با حضور آیتالله حسینی بوشهری دبیر شورای عالی حوزههای علمیه برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین حامدی در همایش مبلغین اربعین حسینی که در مدرسه عالی دارالشفاء برگزار شد، با تأکید بر این که بهترین مکان برای هم افزایی حوزه است، گفت: با این هم افزایی میتوان بسیاری از مشکلات عقیدتی مردم را خنثی کرد.
مدیر سطوح عالی عالی و دروس خارج حوزه علمیه قم با تشکیلاتی شدن مباحث تبلیغاتی و حمایت از مبلغین تأکید کرد و یادآور شد: امسال به همت کمیته فرهنگی، آموزشی و تبلیغی اربعین حوزه علمیه قم 400 مبلّغ به اربعین اعزام خواهند شد.
حضرت آیتالله حسین نوری همدانی در دیدار مدیر جامعة الزهرا(س) و دست اندرکاران برگزاری همایش کتاب سال بانوان با اشاره به نگاه عالی اسلام به بانوان گفت: به برکت نظام اسلامینگاه نادرست به بانوان برداشته شد و امروز شرایط برای پیشرفت بانوان در حوزه و دانشگاه فراهم است و زنان میتوانند به جایگاه اجتهاد هم برسانند، امروز میدان برای بانوان جهت ترقی باز است.
حضرت آیتالله نوری همدانی با بیان این که نظام اسلامیزمینه پیشرفت و ارتقای بانوان را فراهم کرده است، ابراز داشت: باید قدردان نظام اسلامیباشیم و از این نعمت استفاده کنیم، بانوان باید بر مسائل مورد نیاز حوزه خود تمرکز کرده و آثار خود را عرضه کنند.
معصومه ظهیری معاون فرهنگی تبلیغی حوزههای علمیه خواهران با بیان اینکه ثبت نام آزمون اختصاصی وزارت آموزش و پرورش از هفته جاری آغاز شده است، افزود: این آزمون در آبان ماه سالجاری برگزار میشود و فارغ التحصیلان حوزههای علمیه خواهران سراسر کشور در سطح 2، سطح سه و سطح چهار میتوانند در این آزمون شرکت کنند.
وی عنوان کرد: طلاب میتوانند برای آزمون آموزش و پرورش در رشتههای آموزگاری ابتدایی - دبیری معارف اسلامی- مربی امور تربیتی - دبیری عربی - دبیر ادبیات فارسی - دبیری تاریخ - دبیری فلسفه - دبیری علوم اجتماعی شرکت کنند.
فریبا علاسوند، عضو هیئت علمیمرکز تحقیقات زن و خانواده، امروز هفتم مهرماه در نشست علمی«چیستی جنسیت» با اشاره به برداشت نادرست از مفهوم جنسیت در داخل کشور از سوی محققان که در حوزه علمیه خواهران برگزار شد، گفت: خیلی از مسایل در فقه، مسئله زنان است، ولی در فقاهت مطرح نبوده است؛ مانند موضوع احتلام زنان و ساختن وضوخانه ویژه زنان در مساجد بین راهی؛ همچنین در کتب فقهی از جواهر گرفته تا سایر کتب فقهی، مسئله فقهی آنان مردانه بوده و سوژههای زنان در دانش علوم اسلامیمسئله نبوده، لذا باید این مسئله زنان ر علوم اسلامیگسترش پیدا کند.
وی تأکید کرد: اگر تحول در حوزه خواهران را میخواهیم، این تحول در شرایطی که برخی افراد نیرومند وجود دارند و معتقدند که زنان مثلاً فقه و فلسفه نمیفهمند و نیازی نیست به درجات علمیو اجتهادی برسند، صورت نمیگیرد؛ ما در حوزه خواهران باید خبره پرورش دهیم؛ نه اینکه اقیانوسی با عمق یک وجب درست کنیم.
حجتالاسلام عبدالله کناری اظهار داشت: ثبت نام بانوان مبلغ جامعهالزهرا سلاماللهعلیها جهت اعزام در دهه آخر ماه صفر از روز دو شنبه ۸ مهر ۹۸ آغاز شده است. مهلت ثبت نام مبلغان ویژه دهه آخر ماه صفر تا ۲۶ مهر است.
حجتالاسلام کناری یادآور شد: مبلغان جهت ثبت درخواست اعزام در دهه آخر صفر به سامانه الکترونیکی شمیم به نشانی http://tabligh.jz.ac.ir مراجعه و ثبت نام کنند.
حجتالاسلام عباس حیدریپور، قائم مقام پژوهشکده باقرالعلوم(ع)، گفت: دوره تربیت مدرس کتاب «انسان ۲۵۰ ساله» شامل بیانات مقام معظم رهبری پیرامون زندگی سیاسی و مبارزاتی ائمه معصومین(ع) در قم برگزار میشود.
وی بیان کرد: زمان آغاز این دوره آموزشی را روز پنجشنبه چهارم مهرماه اعلام کرد و بیان داشت: بیش از ۳۰۰ نفر از طلاب و فضلای حوزه علمیه قم برای حضور در این دوره ثبت نام کردند که پس از انجام مصاحبه علمی، تعداد ۱۰۰ نفر از آنها برای شرکت در دوره حضوری برگزیده شدند.
نشست معرفی کتاب دو جلدی تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا (ع) با حضور حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی، استاد حوزه و دانشگاه و تاریخ پژوه، طلاب و پژوهشگران در سالن کنفرانس خبرگزاری رسا برگزار شد.
وی با بیان اینکه مقتل جامع سیدالشهدا با روش علمیو با شناخت و بررسی ۵۰۰ منبع تاریخی در طول هشت سال نگاشته شده است، گفت: پژوهشگران گروه تاریخ یکی یکی مقاتل و منابع تاریخی را بررسی کرده و بدین نتیجه رسیدهاند که مقاتل نگاشته شده در قرن چهارم و پنجم تا قرن هفتم معتبر است، ولی از این بعد مورخان سخن تازهای ندارند، از این رو مقاتل قرن یازدهم و قرن معاصر باید مستند بدان منابع باشد وگرنه از اعتبار کافی برخوردار نیستند؛ همچنان که مولا حسین کاشفی که در قرن دهم زندگی میکرد و در کتاب روضة الشهدا عروسی حضرت قاسم را بدون ذکر منبع آورده است؛ بنابراین این مطلب غیر قابل قبول است.
مؤسسه انتشارات دلیل ما از مجموعه کتابهای اختران فقاهت (بررسی زندگی علمیو سیاسی گروهی از علمای سده اخیر) نوشته ناصرالدین انصاری قمیرا منتشر کرده است.
سخن مؤلف: سومین جلد کتاب «اختران فقاهت» دربرگیرنده مقالاتی است که نویسنده در سالیان پیش در شرح احوال تنی چند از دانشوران و فقیهانی بزرگ-که کمتر شناختهشده و اندکی از آنان سخن به میان آمده است در مجلد ۹ و ۱۰ مجموعه گلشن ابرار و جاهای دیگر و کنگرهها و همایشهای مختلف نگاشته و به یاری خداوند ادامه آنها در چهارمین مجلد خواهد آمد. این کتاب از گاه انتشارش مورد توجه و بذل عنایت علما و فقها و محققان گرامیقرار گرفت و مؤلف را با تشویقها و ارشادات خویش، رهین منت خود ساختند.
انتهای پیام/