عضو شورای عالی حوزه و جامعه مدرسین با بیان اینکه تحولات در حوزه باید متناسب با اقتضائات زمانه و دوره خود باشد گفت: توجه به فلسفه و فقههای مضاف در حوزه و مسائل مستحدثه همچنین اسلامیسازی علوم از نیازهای کنونی حوزه است.
آیتالله سیدمحمد غروی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و عضو شورای عالی حوزه در گفتوگویی بیان کرد: همچنان که شرائط اجتماعی زمان مرحوم شیخ عبدالکریم حائری یزدی با دوره و زمانه ما متفاوت است طبعا اقتضائاتی که حوزه علمیه باید برای امروز در نظر بگیرد هم با گذشته متفاوت است.
این استاد و محقق حوزه علمیه با اشاره به سفارشاتی که در کلام معصومان (ع) به خصوص امام علی (ع) مبنی بر فرزند زمانه بودن وجود دارد تاکید کرد: حوزه علمیه هم باید فرزند زمانه خودش باشد و شرائط امروز را در نظر بگیرد که البته حرکت در این مسیر هم وجود داشته و دارد.
غروی با بیان اینکه اگر حوزه به نیازهای امروز توجه نداشته باشد نقش و رسالت خود را ایفا نکرده است اظهار کرد: در دوره شیخ عبدالکریم حائری، حوزه علمیه محدود با طلابی نهچندان زیاد وجود داشت و از طرفی گسترش و توسعه رسانهها را شاهد نبودیم؛ لذا حجم شبهات، هجمهها، تبادل علوم و مناظرات و ... به اندازه امروز نبود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: در آن دوره ما نیاز زیادی به توسعه گسترده علوم و دانشها نداشتیم به خصوص علوم امروزی و بزرگان و مراجع در آن دوره تنها محور درس و بحثشان، فقه و اصول و مباحث کلامی بود، ولی امروز حوزه نمیتواند و نباید خود را به این علوم محدود کند.
غروی با بیان اینکه در دوره تاسیس حوزه علمیه، اگر بزرگان حوزه دنبال علوم دیگری غیر از فقه و اصول هم بودهاند عمدتا دنبال علائق و سلائق شخصی و گرایش به این مقولات بودهاند افزود: نمونه بارز آن پرداختن به فلسفه و تفسیر قرآن کریم بوده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: امروزه دانشگاهها در رشتههای مختلف علوم اسلامی و انسانی فعالیت آموزشی و تحقیقی دارند و نقش مهمی در فرهنگ و ساختار فرهنگی ایفا میکنند.
عضو شورای عالی حوزه علمیه تصریح کرد: از سوی دیگر علوم انسانی در کشور ما و در دانشگاهها عمدتا وارداتی و با گرایشات خاص وارد کشور شده و پرورش یافته است که میطلبد این علوم، بومیسازی و اسلامیسازی شود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تاکید بر بومیشدن علوم انسانی اظهار کرد: حوزویان آشنا به علوم انسانی باید وارد این مقولات شوند و به بومیسازی علوم بپردازند؛ نیازی که در دوره گذشته و چند دهه قبل ضرورت آن وجود نداشت.
وی افزود: یکی دیگر از مقولات مورد نیاز امروز، پرداختن به فلسفه و فقههای مضاف و جدید است که در گذشته تحولات فقهی و فلسفی مانند امروز نبود؛ این مسئله زمینههای تحقیقی وسیعی را پیش روی فضلا و طلاب حوزه گذاشته است همچنین مسائل مستحدثه فقهی باب وسیعی برای کارهای امروز حوزه است.
غروی با بیان اینکه فلسفه و کلام غربی به کشور ما منتقل شده است و با توجه به ارتباطات گسترده رسانهای در معرض همه افراد محقق و غیرمحقق است بیان کرد: حوزه باید فضلا و محققانی را تربیت کند که در درجه اول با فلسفه و کلام غربی آشنا باشند و با تسلط بر منابع اسلامی بتوانند به تعامل و مناظره علمی بپردازند.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه تصریح کرد: با پیروزی انقلاب اسلامی، مسائل مبتلابه زیادی در عرصههای حکومتی و نظام ایجاد شده که فراتر از فقه فردی است و حوزه علمیه باید به نیازهای رو به رشد و بر زمین مانده در این عرصه هم توجه لازم را داشته باشد.
غروی با بیان اینکه گامهای مهم و خوبی در این مسئله برداشته شده است عنوان کرد: حوزه هم از نظر توسعه کمی و هم از نظر توسعه کیفی قابل مقایسه با دوران گذشته و دوره تاسیس نیست و اقتضائات هم این مسئله را طلب میکند.
غروی تاکید کرد: امروز شاهد تولید دهها مجله علمی و پژوهشی، رسانههای حوزوی، آثار بسیار زیاد در علوم مختلف و صدها و هزاران طلبه محقق و اندیشمند در رشتههای مختلف علمی هستیم که حتی برخی از بزرگان ما هم شاید از این موضوع اطلاعی نداشته باشند.
وی افزود: در دوره مرحوم موسس حوزه و قبل از آن، حوزه کوچک و مختصری در قم وجود داشت که مرحوم حائری آن را توسعه و نظم بخشید و با محوریت ایشان بزرگان دیگری نیز به قم آمدند و دروس علوم دینی و طلاب توسعه و گسترش یافتند.
وی با بیان اینکه شیخ عبدالکریم حائری شخصیت بسیار بزرگ و وارستهای داشتند که با توفیق الهی موفق به ایجاد حوزه شدند عنوان کرد: به واسطه وجود ایشان در قم شخصیتهای بزرگی مانند مرحوم امام و دیگران به قم آمدند و همین مسئله باعث ایجاد انقلاب اسلامی شد و ما باید قدردان آنان باشیم که حوزه امروز مدیون مجاهدتهای آنان است و باید متناسب با نیازهای امروز و آیندهنگری برای نیازهای آینده رشد کند.
وی توسعه زبانهای مورد نیاز در تبلیغ دین در حوزه را از دیگر کارهای لازم در این دوره برشمرد و اظهار کرد: در گذشته به خصوص در دوره مرحوم بروجردی این مسئله شروع شد، ولی امروز نیاز ما بسیار بیشتر از گذشته است.
انتهای پیام/
منبع: ایکنا