به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح_اندیشه، آیت الله علیرضا اعرافی چهارشنبه شب در نشست صمیمی با طلاب و فضلا که در مدرسه فیضیه برگزار شد ضمن تبریک چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: انقلاب از همین پایگاه دینی شکل گرفت و به جهان صادر گردید.
وی با بیان اینکه در شأن حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا(س) فراوان گفته شده است افزود: پایه شخصیت هر انسانی علم و درجه معرفت است و لذا ائمه طاهرین و معصومین(ع) بنیاد شخصیتشان بر یک معرفت الهی و فراطبیعی نهاده شده است.
مدیر حوزه های علمیه اظهار کرد: حضرت فاطمه زهرا(س) در زمره انسان هایی است که معرفت آنها آسمانی و غیبی است و به نحوی برای ائمه واسطه علم و معرفت بوده است؛ مقام مجاهدت حضرت فاطمه(س) بی نظیر است همانگونه که در فتنه بعد از پیامبر(ص) یک تنه قد برافراشتند.
وی با اشاره به اینکه خدمات پیشینیان را در حوزه علمیه هرگز نفی نمی کنیم ادامه داد: ما مدعی نیستیم آنچه می خواستیم در حوزه انجام شده است اما مدعی هستیم در پرتو انتظارات طلاب و فضلا و مطالبات رهبری و مراجع عظام، قدم های نسبتا اساسی برداشته ایم و زمینه را برای اقدامات بزرگتری فراهم آورده ایم.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: هرگونه تحول در حوزه باید بر پایه های درست و صحیح سنت های اصیل حوزه استوار شود و با تدبیر، حکمت و شجاعت پیگیری گردد.
وی با اشاره به اینکه در سال های اخیر با سخت ترین مشکلات مواجه بودیم ابراز کرد: ما به عنوان خادمانی که از درون حوزه برخاسته ایم در شنیدن ایده و طرح های طلاب و فضلا استقبال می کنیم به گونه ای که در بانک ایده ها حدود هزار ایده، طرح و مطلب اساسی جمع آوری شده، همچنین تمام مطالباتی که رهبر انقلاب اسلامی داشتند تنظیم و طبقه بندی شده و در دست کار و بررسی قرار گرفته است.
عضو شورای عالی حوزه علمیه خاطرنشان کرد: برای اولین بار حوزه از فقدان اسناد جامع و راهبردی بیرون آمده است و اکنون با همت بلند دوستان و بدون پول و امکانات اقداماتی شده است تا از اسناد کلی و برنامه کلان حوزه برخوردار باشیم.
وی بیان کرد: اکنون حوزه های علمیه از چشم انداز، منشور و حدود ۱۵ سند نظام جامع در حوزه های راهبردی کلان برخودار است و اولین برنامه ۵ ساله حوزه ها تقدیم شورای عالی شده است.
آیت الله اعرافی عنوان کرد: مدیریت با این برنامه ۵ ساله برای اولین بار خود را در معرض قضاوت مراجع و شورای عالی حوزه قرار داده است و خود را بر انجام برنامه ها متعهد می کند.
وی با بیان اینکه در این برنامه ۵ ساله حدود ۹۰۰ عنوان طرح و برنامه پیش بینی شده است گفت: چند برنامه کلان را پیش بردیم که حدود ۱۰۰ طرح بزرگ و اساسی ذیل آن وجود دارد و کارویژه های روحانیت هم آماده شده است.
مدیر حوزه های علمیه با بیان اینکه مرزهای علمی حوزه باید توسعه پیدا کند افزود: یک سال و نیم است که ۵۰۰ استاد با هزینه صفر و کار جهادی بیش از ۲۰۰ رشته و گرایش در چندین رشته دانشی را طراحی نموده اند.
وی با اشاره به اینکه قریب به ۵۰ رشته حوزوی در دانشگاه تحصیل می شود و ۲۰۰ رشته در قم توسط مراکز پیرامون حوزه ارائه می شود توضیح داد: در درختواره دانشی ظرف دو ماه آینده بخش فقه را هم نهایی خواهیم کرد و رشته های کاربردی و مهارتی را نیز راه انداری می نماییم.
آیت الله اعرافی بیان کرد: در نظام شورایی حوزه تغییراتی در ساختار ها ایجاد شده و به شدت از افزایش نیرو پرهیز کردیم و امروز در چند قالب پایه های هم افزایی با برخی نهادها و مراکز پژوهشی را ایجاد نمودیم.
وی تصریح کرد: این دغدغه را داریم که حوزه باید بر منابع پایدار وقف و مردمی استوار باشد و از آن برخوردار شود چرا که مایه اقتدار بیشتر حوزه خواهد بود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به امکانات زیر ساختی حوزه گفت: در ۱۵ بخش اقداماتی صورت گرفته است و در زیر ساخت حوزه مسائل اجتماعی و انقلابی که به نیاز جامعه امروز جواب می دهد توجه نموده و در قلمروهای دیگر چون پول و بانکداری اقداماتی شده است.
وی با بیان اینکه در ۲۰۳۰ چند کار علمی انجام شد و در اسناد بین المللی اقداماتی انجام گرفت ابراز کرد: انقلابی بودن حوزه بخش مهم آن زیر ساخت هایی است که حوزه را در آن تراز قرار می دهد و ما آن را دنبال نمودیم.
آیت الله اعرافی با بیان اینکه به اردوهای جهادی و راهیان نور عنایاتی شده است افزود: حوزه در کنار انقلاب و مردم خواهد بود و فیضیه فریادگر حمایت از مستضعفین و مطالبات آنها و نیز مطالبه گر جامعه از مسؤلان است.
وی ابراز کرد: قلمرو ارتباطی ما همیشه باز است حتی در شبکه های اجتماعی حضور داریم و زمانی را برای کنترل این فضاها و پاسخگویی به پیام ها و نامه ها اختصاص می دهیم و اعضای شورای معاونین موظفند در هر هفته ملاقات عمومی داشته باشند.
مدیر حوزه های علمیه مطرح کرد: در سطوح عالی و دروس خارج اقداماتی صورت گرفت و برای اولین بار حدود ۳۰ پروژه در این زمینه طراحی گردید با این تأکید که سطوح عالی و دروس خارج به عنوان قلب تپنده حوزه باید آزاد و مستقل باشد.
وی با بیان اینکه اصلاح نظام امتحانات شفاهی را داشتیم و بخش هایی از آن سبک تر شد و امتحان شفاهی به استان ها واسپاری شد گفت: طرح هدایت علمی و تربیتی مورد توجه قرار گرفت و حدود ۲۰ مرکز و پایگاه هدایت علمی و تربیتی وجود دارد و ارائه خدمات آنها آغاز شده است.
آیت الله اعرافی بیان کرد: واسپاری کمیته ها و گروه های علمی به خود مراکز از دیگر اقدامات صورت گرفته بود و در حوزه مقاله ها نیز این واسپاری صورت پذیرفت و موجب کاهش صف پایان نامه ها و ارزش بیشتر آنها شده است.
وی افزود: در مورد فقه معاصر و مسائل مستحدثه طرح های کلانی وجود دارد و در قم چندین درس فقه اصول وجود دارد که فصل درخشانی در حوزه است و باید درس ها ناظر به مسائل جدید و مستحدثه شوند.
مدیر حوزه های علمیه عنوان کرد: در حوزه فقه معاصر، شورای فقه معاصر ما در حال تدوین بخش های جدید اصول و ناظر بر فقه معاصر است و ده ها تحقیق و پروژه در عالی ترین سطوح در حال بررسی است.
وی گفت: موج توجه به مسائل نوین در فقه ایجاد شده و ابواب و مسائل جدید فقهی به شکل چشمگیری ارتقا پیدا نموده است.
آیت الله اعرافی افزود: محور دیگری که در حال آماده شدن است الگویی است که بر طبق آن سطوح عالی از پایه ۹ به بعد چند گرایش در آن ایجاد می شود.
وی با بیان اینکه حوزه آزاد و غنی ما در هر قلمرو علمی که وارد شود به قله ها می رسد افزود: طرح مهمی وجود دارد که بر اساس آن دانش اموختگان حوزه قم ساماندهی می شوند.
مدیر حوزه های علمیه ابراز کرد: در حوزه پژوهش در سطح یک نظام پژوهشی را داشتیم اما برای سطح دو، سه و چهار این نظام وجود نداشته است.
وی در خصوص افزایش شهریه گفت: این افزایش صورت پذیرفت اما چون با موج گرانی ها روبه رو شد این افزایش به چشم نیامد و در کل برای معیشت طلاب چندین طرح در حال آماده سازی است.
آیت الله اعرافی با بیان اینکه در اردوهای تابستانی سال قبل حدود ۲۰ هزار طلبه شرکت کرده بودند توضیح داد: زیر ساخت نکته بسیار مهمی است که اقداماتی در این زمینه شده و در مشهد و چند نقطه دیگر کشور طرح هایی در حال اجراست.
وی ابراز کرد: در کرسی های آزاد اندیشی و نظریه پردازی تأخیر داریم که امیدواریم بهبود یابد و در مقوله استاد، نظام آزاد انتخاب استاد را حفظ کرده ایم و نظام جامع استادی ما آماده شده است.
مدیر حوزه های علمیه تصریج کرد: برای رشته های بدون سرفصل، سرفصل نوشته می شود و رشته ها تنوع بیشتری پیدا می کند و مراکز و مؤسسات تخصصی و فقهی ارتباطشان قوی تر می شود.
وی گفت: نظام سفیران هدایت در متن آموزش آمد و جایگاه پیدا کرد و ما آن را به عنوان برنامه خوب حوزه ای می پذیریم و قبول داریم.
آیت الله اعرافی بیان کرد: بخش ساماندهی استعدادهای برتر انجام گرفته است و باید بتوانیم استفاده بیشتری از آن ها ببریم؛ در مجموع حوزه باید بین المللی شود و ما اکنون با این موضوع فاصله داریم.
انتهای پیام/
منبع: شفقنا