به گزارش روابط عمومی دوره آموزشی پژوهشی مفتاح_اندیشه، در روز پنجم دوره، آیت الله عباس کعبی در جمع مخاطبین حوزه رشته تخصصی حقوق حضور یافتند و درباره « ابعاد فقهی و حقوقی نظام سازی اسلامی» به ارائه علمی پرداختند.
عضو مجلس خبرگان رهبری در بیانات خود ابتدا با تعریف فقه نظام ساز به «دانش کشف، دستیابی و تولید قوانین و مقررات الهی در قلمرو های گوناگون زندگی جهت اجرای دین و تحقق حیات طیبه انسانی و رشد و کمال و تعالی مادی و معنوی و دنیوی و اخروی انسان» مباحث خود را آغاز کرد. ایشان در ادامه نتیجه و محصول چنین دانشی را ساخت تمدن و پیشرفت و عدالت و قرب الهی در ساحت فرد و جامعه دانستند. سپس با شرح هر یک از قسمتهای تعریف، مقصود خویش را از دانش فقه نظامساز شفاف ساختند.
ایشان در ادامه به ساحتی که فقه در آن ورود میکند پرداختند و بیان کردند: دانش فقه به رابطه انسان با خود، رابطه انسان با خدا، انسان با طبیعت، انسانها با یکدیگر، دولت با اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی (عمومی یا خصوصی) و یا دولتها با یکدیگر نظام میبخشد. ایشان در ادامه افزودند که البته منظور از این دانش، فقه مطلوب و نظامساز است و نه فقه استنباط کنونی. در چنین فقهی باید گفت که هیچ واقعهای خالی از حکم شرعی نیست. زیرا اصل جامعیت، جهانی بودن و فراگیر بودن دین، این اقتضا را دارد که برای هر مسئلهای پاسخ داشته باشد.
آیت الله کعبی تنها راه و روش صحیح در مسیر نظامسازی دینی را اجتهاد معرفی کردند. ایشان در ادامه به مهمترین مسائل این روش از جمله «لزوم تعیین فتوای معیار و مصداق آن»، «نحوه تعیین ثابتات از متغیرات»، «نقش احکام حکومتی و مصالح نوعیه در نظام سازی» و سایر موارد پرداختند.
نظرات