به گزارش روابط عمومی دوره علمی پژوهشی علوم انسانی اسلامی مفتاح_اندیشه، در روز سوم دوره جناب آقای حجتالاسلام و المسلمین دکتر سوزنچی در حوزه رشتهی تخصصی تاریخ و علوم تمدن حضور یافتند و به موضوع فلسفه علم تاریخ پرداختند.
ایشان بحث در مورد فلسفه تاریخ را در دو ساحت مختلف دانستند که یک حوزه فلسفه علم تاریخ میباشد و حوزه دوم نگاه فلسفی به تاریخ و بررسی سنتهای تاریخی میباشد. در باب حوزه دوم میتوان به کارهایی نظیر بحث فلسفهی تاریخ شهید مطهری یا … اشاره کرد.
دکتر سوزنچی موضوع بحث خود را ناظر به حوزه اول دانستند و بحث خود را با این سئوال آغاز نمودند که «آیا تاریخ اسلامی و غیر اسلامی داریم؟ و آیا میتوانیم علم تاریخ اسلامی تولید کنیم؟» در این باب ایشان با برشمردن دلایلی بر ضرورت نگاه دینی به تاریخ پرداختند و بیان کردند در نگاه تاریخی چارهای جز گزینش نداریم و هر گزینشی تابعی از مبانی معرفتی و نظام ارزشی هر فرد است.
مدرس حوزه و دانشگاه در ادامه افزود: با توجه به اینکه دیدگاههای هر تاریخنویس از زمینههای مختلفی نشأت میگیرد به عنوان مثال نگاه اسطورهای، نگاه تکاملی و… در همین رابطه مواضع مهمی وجود دارد که در مسیر تاریخنگاری اهمیت پیدا میکند نظیر این که موضع ما در قبال پایان تاریخ چیست که در بحثهای فلسفی در مورد تاریخ باید پاسخ آن را جستجو کرد. همچنین مسائلی مهم نظیر ربط علی- معلولی وقایع تاریخی وجود دارد که باید مشخص شود در وقایع بر چه اساسی احصا شده است.
حجتالاسلام سوزنچی در پایان افزود: نکته مهمی که باید مورد توجه قرار دهیم این است که تحلیلهای ذوقی نباید مبنای فعالیت تاریخی قرار گیرد بلکه شواهد و قرائن مستدل در این مسیر دیده شود.
لازم به ذکر است که ایشان در حوزه رشتهی تخصصی جامعه و فرهنگ نیز به تدریس پرداختند.
نظرات