به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، حوزه های علمیه در هفته ای که گذشت شاهد رخدادها و حوادث مختلف علمی، پژوهشی، فرهنگی، سیاسی و… بودند که جهت یادآوری به مخاطبان مرور کوتاهی بر مهم ترین این مسائل خواهیم داشت.
در ادامه چکیدهای از این مطالب را ملاحظه می کنید؛
دستگاه فقاهت، ستون فقرات حوزه است
آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه های علمیه کشور گفت: دستگاه فقاهت، ستون فقرات حوزه است و فقاهت و اجتهاد در همان مسیر پیشین و ژرفا و عمق تحقیقات باید ادامه یابد؛ اصل دوم نیز آن است که فقه بر همان پایه پیشین باید به عرصه های نو و جدید نیز بپردازد؛ فلسفه وجودی ما این است که به مسایل جدید با نگاه نو و جامع پاسخ دهیم.
نکته دیگر آن است که عرصه های نو و جدید نیز نیازمند کارشناسی و موضوع شناسی ها است و این نیاز نیز در عرصه جامعه امروز و نظام اسلامی است که یک فرصت بزرگی در برابر حوزه است تا دستگاه فقهی خود را در صحنه عمل به ظهور و بروز رساند. البته پاسخ نهایی در این عرصه با مرجعیت است، ولی دستگاه فقاهت نیز باید زمینه این پاسخگویی را فراهم کند؛ نکته دیگر آن است که پرداختن ما به عرصه فقه معاصر، بر مبنای فقه عمیق پیشین و جواهری دارای سطوح مختلف است.
سه عنصر چیستی تمدن اسلامی
حجت الاسلام بابایی، مدیر گروه مطالعات اسلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: ما به سه دلیل باید به سراغ مقولهی تمدن برویم، نخست جامعیت دین و ضرورت عمل جامع به دین جامع، دوم مواجههی ما با یک تمدن جامع غربی و دلیل سوم تاریخ بزرگ ما است. توضیح دلیل اول، باور ما این است که اسلام یک دین جامع است و باید همهی دین جامع را تحقق جامع ببخشیم، تحقق جامع به دین جامع چیزی می شود شبیه به تمدنی که امروزه مورد طرح است.
توضیح دلیل دوم، مواجههی ما با یک تمدن جامع غربی است و اساساً رقیب ما امروزه تمدنی است تحت عوان تمدن غرب که با ما انواع چالش های معنوی، اقتصادی، مادی و نظامی دارد و شما نمیتوانید با رقیبی که با شما چالش فراگیر میکند چالش فراگیر نکنید. توضیح دلیل سوم، به تاریخ من و شما برمی گردد، ما در سرزمینی افتادهایم که در آن ژن تمدنی افتاده و ما همواره تب تمدنی داشتهایم و این به خاطر آن انباشت تاریخی ماست که اجازه نمیدهد که ما ایزوله بشویم.
واکنش پژوهشگاه شهید صدر به اظهارات سروش محلاتی
پژوهشگاه شهید صدر به اظهارات حجتالاسلام والمسلمین سروش محلاتی درباره اندیشه سیاسی شهید صدر واکنش نشان داد و نوشت: جناب حجتالاسلام والمسلمین سروش محلاتی در آن مصاحبه، نظریه شهید صدر درباره ولایت فقیه را به این شکل تبیین میکند: تلفیقی از ولایت با مبدأ الهی و وکالت از سوی مردم که تفسیری حداقلی از ولایت فقیه بوده و بیشتر نقش نظارت دینی برای آن از سوی شهید صدر در نظر گرفته شده است. این تبیین بههیچیک از آثار شهید صدر قابلیت انتساب ندارد. اولاً شهید صدر در هیچیک از آثار خود، ولایت فقیه را وکالت از سوی مردم نشمرده است. ثانیاً بههیچعنوان نقش ولیفقیه از نظر شهید صدر حداقلی نیست. این برداشت ممکن است از خلط میان معنای اشراف در فارسی و عربی ایجاد شده باشد.
استقبال روحانیون و حوزویان از ثبت نام اینترنتی برای دیدار با رهبر انقلاب
پربازدیدترین خبر هفته قبل مربوط به «ثبت نام اینترنتی روحانیون برای دیدار با رهبر معظم انقلاب در ۱۹ دی» بوده که با استقبال بسیار مناسب مخاطبان مواجه شد. البته به دلیل محدودیت در سهمیه و عدم امکان اعزام همه ثبت نام کنندگان، انتخاب به صورت قرعه کشی و با حضور نمایندگان مراکز حوزوی انجام شد.
حوزه دارای متنوع ترین نظام رشته ای دانشی در حوزه مطالعات اسلامی است
حجت الاسلام والمسلمین رستم نژاد، معاون آموزش حوزه های علمیه با بیان این که حوزه وارد عرصههای نو و جدید شد گفت: امروز می توان ادعا کرد حوزه دارای متنوع ترین نظام رشته ای دانشی در حوزه مطالعات اسلامی است.
محور دیگر که حوزه در آن ورود داشته توجه به مطالعات میان رشته ای اسلامی و علوم انسانی است که از عرصه های مهم جهت پشتیبانی نظام و اسلامی سازی علوم می باشد و حوزه در این عرصه ورود جدی داشته و مؤسساتی چون مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی شکل گرفت.
وجود نظام در شریعت و فقه در کشاکش اثبات و انکار
آیت الله ابوالقاسم علیدوست، استاد درس خارج حوزه علمیه قم خاطر نشان کرد: شریعت در حقیقت بخشی از دین است که به ید الهی براساس نیازهای فطرت آدم ها وضع و قرار داد شده است ولی دانش فقه ساخته دست فقها است که در واقع عملیات استنباط غیر معصوم را علم فقه می مانیم؛ یعنی شریعت در دین اسلام کامل و معصوم می باشد چون قرار است دیگر دین جدیدی وجود نداشته باشد ولی فقه نه کامل است نه معصومی بلکه حالت استکمالی و استکشافی به نسبت آنچه در شریعت بیان شده دارد.
راجع به وجود نظامات در شریعت و فقه چند نظریه وجود دارد. مراد از نظام در اصطلاح مشهور مجموعه أجزاء به هم پیوسته می باشد که به همدیگر ربط دارند و از هم تاثیر می پذیرند به طوری که یک مهندسی کلی برای این اجزاء می توان در نظر گرفت و آن را در نگاه کلان مورد بررسی قرار داد.
اختلاف نظرها درباره علوم انسانی، به معنای گارد گرفتن نیست
یادداشت حجتالاسلام محمدناصر سقای بیریا دبیر علمی سومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی: من هیچ فرقی میان متخصصان رشتههای علومانسانی اسلامی و دیگر متخصصان نمیبینم، اینگونه نیست که حرکت اسلامیسازی علوم انسانی به این معنا باشد که متخصصان رشتههای دیگر در مسندهای مدیریتی کنار بروند و هیچ کسی حق نفس کشیدن هم نداشته باشد. چنین نیست، کاری که ما در عرصه علوم انسانی انجام میدهیم در راستای خدمت به جامعه و اسلام و مسلمان است.
رفتن به سمت علوم انسانی اسلامی یک ضرورت بهحساب میآید و از اول انقلاب هم این مسأله مطرح بوده است. اکنون نیز رشد قابل توجهی در این علوم شاهدیم، پژوهشهای متعددی انجام و صدها نفر تربیت شدهاند و این تأثیر بسزایی در جامعه داشته است، با این وجود باید تلاش کنیم این سیر تقویت شود.
۱۹ دی روز پیوند عمیق مردم با روحانیت اصیل است
آیت الله عباس کعبی، عضو مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: ۱۹ دی روز پیوند عمیق مردم با روحانیت اصیل است به طوری که روحانیت را نمی شود از مردم جدا کرد و علاوه بر این فاصله ای بین مردم و روحانیت نباید ایجاد شود.
درسی که از ۱۹ دی می آموزیم پیوند عمیق روحانیت و مردم بر اساس عشق به اهل بیت است که باید محفوظ بماند. در واقع روحانیت در کنار مردم و مردم در کنار روحانیت و هر دو در خدمت مکتب اهل بیت(ع) با محوریت مرجعیت شیعه، اسلام را بیمه خواهند کرد.
حامیان و مروجان بدحجابی به زنان و دختران، ظلم می کنند
آیت الله حسن ممدوحی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: حامیان و مروجان بدحجابی و بی عفتی قبل از هر چیز به خود زنان و دختران ، ظلم روا می دارند. با توجه به این که فرهنگ عفاف و حجاب، زن را از نگاه خائنانه مردان هوسران مصون نگاه داشته و او را در حریمی امن قرار میدهد، از این حیث ترویج بدحجابی نوعی ظلم به زنان است و حامیان و مروجان بدحجابی در واقع به بانوان جامعه ما از این منظر ظلم می کنند.
حقیقت آن است که غربی ها به شکلی افسار گسیخته به ترویج فحشا و بی بندو باری در جوامع میپردازند و به وسیله انواع و اقسام شیوه های روانی و فرهنگی و امروز به خصوص از طریق ماهواره ها و فضای مجازی به دنبال آن هستند که مردان و یه خصوص زنان و دختران جامعه ما را اسیر فرهنگ و سبک زندگی پوچ خود کنند.
تأثیر تحولات معنای عقل در معانی مدرن فلسفه و علوم اجتماعی
حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا، استاد حوزه و دانشگاه با قرائت مقاله ای با عنوان «تأثیر تحولات معنای عقل در معانی مدرن فلسفه و علوم اجتماعی» در «کنفرانس بین المللی بومی سازی فرهنگی علوم انسانی، دیدگاه ها و تجارب» دیدگاه های خود را ارائه نمود.
انتقادات صریح رئیس مرکز نخبگان حوزه/ در بحث پایان نامه نویسی در خیالات سیر می کنیم
حجت الاسلام والمسلمین سید علی عماد، رییس مرکز نخبگان حوزه با بیان این که آیا این حجم از تولیدات علمی کنونی توانسته نیازهای کشور را برطرف کند گفت: متاسفانه تا کنون این گونه نبوده و بلکه پژوهش های جوانان به جای رفع نیاز داخل نظام جمهوری اسلامی، به بیرون از کشور پرداخته و نیازهای آنها را برطرف کرده است.
در حوزه علوم انسانی مشکل بسیار عمده تر است و در ابتدا برای رفع مشکل، لازم است پایان نامه و مقاله هایی در مورد استاندارد های پایان نامه نویسی، نوشته شود. اکنون راهبرد علمی، نیازمند راهبرد خاصی است و باید بدانیم راهبرد اصلی پژوهش، در نظر گرفتن نیاز جامعه است. امروز متأسفانه در بحث پایان نامه نویسی در خیالات سیر می کنیم.
«فقیه» روشنفکر واقعی است نه کسی که حرف های مدرن بزند
آیت الله سید ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به رشد معنویت گرایی در میان جوانان غرب، آن را فرصتی برای حوزه علمیه در ابلاغ پیام اسلام و اهل بیت(ع) دانست و گفت: «فقیه» روشنفکر واقعی است نه کسی که حرف های مدرن بزند و جامعه را به سمت وادادگی ببرد.
علم شنیداری، فرمولی است و هر کسی که بهتر بیاموزد، می تواند در این میدان حضور یابد اما حقیقت آن است که فقیه کسی نیست که حاضرالذهن باشد و سریع پاسخ بدهد، بلکه کسی است که فقه در سرشت و جانش نشسته باشد. فقیه کسی است که همه رفتار، اخلاق و زندگی اش نمونه ای از دین و تجلی ارزش هاست و با دین مداری، در خط مقدم دفاع از دین و مرزبان و رصد کننده است و حفظ دین و عقاید و ارزش های دینی و مبارزه با هواهای نفسانی و دشمنان دین در عالم از جلوه های مهم فقاهت است.
حاشیه امن برای بودجه ۷۵ درصدی با جنجال علیه بودجه ۱ دهم درصدی
بودجه نهادها و موسسات جدول ۱۷برای سال آینده ۲۰۰ میلیارد تومان است و بودجه جامعهالمصطفی نیز با کاهش ۳۳ درصدی نسبت به سال قبل ۲۰۰ میلیارد تومان است که جمعاً ۴۰۰ میلیارد تومان میشود. این بودجه در مقایسه با بودجه ۴۰۷ هزار میلیارد تومانی عمومی کشور کمتر از یک دهم درصد است.
پست های کلیدی نظام به افراد انقلابی و متعهد واگذار شود
حضرت آیت الله علوی گرگانی از مراجع تقلید عنوان داشت: باید پست های کلیدی به افراد با ایمان، انقلابی دینی و متعهد، معتقد به اسلام و ارزش های اخلاقی واگذار شود، تا موجب پیشرفت نظام و دین و انقلاب شوند. در گزینش افراد از کسانی استفاده شود که شایسته تر هستند.نباید در گزینش افراد روابط مقدم بر ضوابط شود.
اگر افراد شایسته به دنبال کار هستند این افراد را بر دیگران در واگذاری پست ها و منصب ها، مقدم بدارید، ولی گاهی شنیده می شود، با تلفن فرد شایسته و خدمت گزار را جابجا می کنند و نالایقان را جایگزین می کنند.
حب مقام، آفتی بزرگ حتی برای علمای دین است
حضرت آیت الله جعفر سبحانی، مرجع تقلید اظهار داشت: امام معصوم فرمودند: «آخِرُ ما یخْرُجُ مِنْ قُلُوبِ الصِّدِّیقینَ حُبُّ الْجاه/ آخرین چیزی که از محبت دنیا از قلب مؤمنان راستین خارج می شود، جاه طلبی است. اگر انسان بتواند «حب جاه» و «مقام خواهی» را از خود کم کند و حقیقت خواه باشد، بسیاری از گناهان را مرتکب نمی شود.
کشور نیازمند انقلاب اقتصادی است
حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید با تأکید بر اینکه نیازمند انقلاب اقتصادی در کشور هستیم، خاطرنشان ساختند: انقلاب سیاسی در کشور داشته ایم؛ انقلاب فرهنگی هم تا اندازه ای شده است؛ اما انقلاب اقتصادی نشده و باید به این سمت حرکت کنیم.
طلاب قبل از ورود به رشته های تخصصی، به مبانی اجتهاد مسلط شوند
حضرت آیت الله موسی شبیری زنجانی از مراجع تقلید تخصص در اصول و فقه را برای ورود به بسیاری از پژوهشهای دینی ضروری دانست و گفت: طلبه قبل از آنکه وارد هر رشتهای در علوم اسلامی بشود مناسب است اصول و فقه را خوب خوانده باشد و به مبانی اجتهاد مسلط شود.
حل مشکلات طبقه ضعیف باید اساسی ترین کار دولت باشد
همزمان با سالگرد قیام ۱۹ دی ۱۳۵۶ مردم انقلابی قم، هزاران نفر از قشرهای مختلف مردم استان قم با حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کردند.
جای روش شناسی در پژوهش ها خالی است
آیت الله سید منذر حکیم، رئیس موسسه الذریه النبویه گفت: متاسفانه در برخی پژوهش ها جای خالی روش شناسی و پرداختن به محتوا و نحوه استنباط از آیات و روایات به چشم میخورد که محققان باید نسبت به این مسائل جدی تر توجه داشته باشند.
گفتوگو، مذاکره و توافق میان تمدنها برای رسیدن به اشتراک معنایی ندارد
آیت الله سید محمدمهدی میرباقری، عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه گفتوگو، مذاکره و توافق میان تمدنها برای رسیدن به اشتراک معنایی ندارد، تصریح کرد: کفار و مشرکین همیشه مسیر خود را دنبال میکنند و هیچگاه از توطئهپراکنی برای مؤمنان دست نخواهند کشید به همین علت توجه به فرهنگ جهاد و مقاومت در شرایط فعلی نیز همانند گذشته اهمیت بسیاری دارد.
پیروان ادیان مختلف به ویژه آمریکاییها اعتقاد دارد که دین آنها مدرن و دارای ظرفیت جهانیشدن است به همین علت برای جهانی کردن دین خود جنگ میکنند و برای رسیدن به این هدف از هیچ اقدام درست یا نادرستی دریغ نخواهند کرد.
سخنان ناروا به مرجعیت از مظلومیت حوزه است
آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری، دبیر شورای عالی حوزه های علمیه تأکید کرد: بعضی ها در این زمان مظلوم تر از حوزه پیدا نکردهاند. درمقابل حوزه و مرجعیت هر چه بخواهند حرف می زنند، فکر می کنند حوزه مانع کارهایشان است. به همین دلیل از هر حرف زدنی نسبت به حوزه اِبا نمی کنند.
همه قوانین باید از سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت الگو بگیرند
حجت الاسلام سید علیرضا حسینی، دبیر اندیشکده فقه و حقوق سند الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت با بیان این که سند دارای چند مؤلفه تحت عنوان علم، فکر، معنویت و زندگی است، عنوان کرد: از دیگر فرق سند پایه الگوی اسلامی با سند دیگر کشورها، این است که سند آنها برگرفته از غرب است، ولی سند پایه الگوی اسلامی ایرانی دارای هویت اسلامی و ایرانی است و همین باعث تمایز عمده آن شده است.
۴ بهمن، همایش کتاب سال حوزه برگزار میشود
حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمیحاجی، دبیر همایش کتاب سال حوزه گفت: مراسم معرفی و تقدیر از برگزیدگان بیستمین همایش کتاب سال حوزه و پایاننامه سطح ۴، پنجشنبه ۴ بهمن ۹۷ در سالن همایشهای مدرسه علمیه دارالشفاء شهر مقدس قم برگزار میشود.
نقش مادری، امری بی بدیل برای زنان است
جمیله علم الهدی، دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تاکید کرد: با نگاهی به آموزه های دینی برگرفته از کلمات وحی و ائمه اطهار(ع) به خوبی درمی یابیم که یکی از نقش های زنان در خانواده، نقش بی بدیل مادری است.
ماموریت های حوزه انقلابی و پاسخگو
آیت الله طباطبایی نژاد، نماینده ولی فقیه در اصفهان گفت: حوزه انقلابی حوزهای است که خود سه اصل انقلاب؛ یعنی قانون اساسی، ولایتفقیه و ایستادگی در مقابل دشمن را قبول داشته باشد و آن را ترویج کند و همچنین اشکالاتی که دیگران مطرح میکنند را رفع کند.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=9592
نظرات