به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجت الاسلام والمسلمین سید علیرضا تراشیون، کارشناس مسائل خانواده در دوره تربیت کودک که از سوی دبیرخانه مفتاح_اندیشه در دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد، با یادآوری عوامل وابستگی کودکان خاطرنشان کرد: یکی از عوامل ایجاد وابستگی در کودکان سپردن کارهای سخت به آن هاست.
وی افزود: وقتی کاری که در حد توان کودک نیست را به او می سپاریم، نمی تواند آن را انجام دهد به همین دلیل از والدین خود درخواست کمک می کند و این درخواست کمک او را گرفتار وابستگی می کند. برای نمونه اگر مدرسه دانش آموز را به انجام تکالیف سخت وادار کند وابستگی او را ایجاد می کند. چون کودک بدون کمک والدین از انجام آن عاجز خواهد بود.
این استاد حوزه بیان کرد: به کودک باید کاری سپرده شود که در توانش است. یعنی به اندازه ظرفیتش کار به او سپرده شود. وقتی کودک توان انجام کاری را داشته باشد افزون بر این که اعتماد به نفس پیدا می کند، سعی می کند از روش های نوین نیز برای انجام آن کار استفاده کند.
وی با انتقاد از تکالیفی که توسط برخی مدارس به دانش آموزان تحمیل می شود، گفت: تکلیف جزئی از فرآیند یادگیری است در حالی که نگاه به تکلیف باید نگاه مکملی باشد. یعنی تکلیف سپرده شود تا یادگیری کودک بهتر شود.
حجت الاسلام والمسلمین تراشیون در ادامه سخنان خود به بیان دوران های مختلف زندگی پرداخت و اذعان داشت: دوران زندگی فرد به سه بخش تقسیم می شود که شامل تربیت، مهارت آموزی و استفاده از تجربه می شود. دوران تربیت(تربیت پذیری) بر شخصیت تأثیر می گذارد و شخصیت نیز بر رفتار أثر گذار است.
وی افزود: در دوران مهارت آموزی(دوره پسا تربیت) نیز رفتار افراد شکل می گیرد یعنی رفتار تحت تأثیر محیط قرار می گیرد. برای نمونه فرد اگر با افراد فعال معاشرت داشته باشد همانند آن ها فعال می شود و بر عکس اگر با افراد تنبل رفت و آمد کند، تنبل می شود. دوره سوم نیز دوره تجربه است که فرد از تجربیات خود و دیگران استفاده می کند.
این کارشناس مسائل خانواده درباره نقش تفکر در تربیت نیز تأکید کرد: تفکر، قدرت تحلیلی است که منجر به فعالیت ها و تصمیم های مطلوب می شود. تفکر سبب رشد علمی، دینی، فرهنگی و... می شود. البته تفکر به دو نوع «مادی» و «مبنای براساس ارزش» تقسیم می شود. تفکر براساس رشد مادی سبب لذت جویی می شود همان چیزی که غرب آن را دنبال می کند. ولی اگر تفکر مبنای ارزشی داشته باشد سبب رشد مادی و معنوی می شود و ما باید به این نوع تفکر برسیم.
انتهای پیام/