تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, مبانی علوم انسانی اسلامی
شماره : 10672
تاریخ : ۱۱ فروردین, ۱۳۹۸ :: ۱۱:۰۸
آیت الله احمد عابدی-الحربه خدعه آیت الله احمد عابدی در درس خارج درباره اصول جهاد فرمودند: منظور روایت «الحربه خدعه» چیست؟/ در جنگ مکر و حیله جایز نیست آیت الله عابدی در توضیح روایت «الحربه خدعه» گفت: نخست باید ببینم روایت می فرماید «الحربهُ خَدَعه» یا «الحربهُ خَدعه» و یا «الحربهُ خُدعه»؟ در کتاب نهایه ابن اسیر آمده «الحربهُ خَدعه» یعنی در جنگ اولین اشتباه آخرین اشتباه است. منظور این است اگر جنگجو یکبار اشتباه کرد دیگر راه جبران ندارد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، آیت الله احمد عابدی، استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم در جلسه هفدهم درس خارج جهاد با یادآوری موضوعات جلسه گذشته خاطرنشان کرد: یکی از اصول جهاد این است که آیا در جنگ فریب، خدعه و مکر جایز است یا خیر؟ در این باره دو دسته روایت داریم. دسته نخست؛ در کتاب وسائل الشیعه امام علی(ع) به نقل از پیامبر(ص) می فرمایند «رسول خدا(ص) در جنگ خندق فرمودند: الحربه خدعه.» سند این حدیث موثقه است.

وی ادامه داد: در روایت مرسله دیگری آمده که امیرمؤمنان(ع) در جنگ صفین فریاد زدند: به خدا معاویه را می کشم، سپس آهسته فرمودند: إن شاء الله. فردی از ایشان پرسید چرا یکی را بلند و دیگری را آهسته گفتید. حضرت(ع) فرمود: حرب خدعه است. این را بلند گفتم تا اصحاب شجاع شوند.

آیت الله عابدی تصریح کرد: دسته دوم؛ روایت زیادی داریم که می فرماید «إِنَّ الْإِسْلَامَ قَیَّدَ الْفَتْک؛ اسلام کلک را بسته است.» یا امام صادق(ع) می فرمایند «جای کلک آتش است.» روایت صحیحه دیگری می فرماید «اگر لشگری شهری را محاصره کردند. اهل شهر گفتن به ما امانت بدهید لشگر گفت امان نمی دهیم. ولی مردم خیال کردند که لشگر گفته امان می دهیم. اگر مردم شهر نزد لشگر آمدند این لشگر حق ندارد با آن ها وارد جنگ شود.» روایت می گوید حتی اگر فردی به اشتباه خیال کند در امان است کشتن او حرام است چه برسد به این که فردی با خدعه کشته شود.

وی اضافه کرد: امیرمؤمنان(ع) در روایتی می فرماید «اگر فردی به فرد دیگری که جهنمی است امان داد ولی سپس با کلک او را کشت. فردی که کشته شده بری می شود.» روایت می فرماید «فردی که با کلک دیگری را بکشد روز قیامت پرچم کلک را دست قاتل می دهند.» این نشان می دهد اگر یک فرد، فرد دیگری که اهل فساد، فجور و... است را با کلک بکشد فردای قیامت دست او(قاتل) پرچم کلک می دهند.

استاد برجسته حوزه علمیه قم عنوان کرد: اصل بر این است که کلک زده نشود. اگر مسلم بن عقیل کلک زده و عبیدالله را می کشت نه امام حسین(ع) شهید می شدند و نه حضرت زینب(س) اسیر می شدند ولی این کار را نکرد. اهم و مهم این است. اهم و مهم این نیست که بگوییم جان امام(ع) را حفظ کنیم بلکه بگوییم کلک نمی زنیم. چون این ها اصل دین است. جان امام(ع) فدای دین می شود.

وی ادامه داد: روایت فراوانی درباره مکر و کلک داریم. جبرئیل می فرماید «مکر و خدعه در جهنم است.» پیامبر(ص) می فرماید «مکر و خدعه با مسلمانی جمع نمی شود.» امام علی(ع) می فرماید «مکر و خدعه در جهنم است.» حضرت امیر(ع) می فرماید «اگر مکر در آتش نبود من از دیگران بیشتر مکر بلد بودم.» و... .

آیت الله عابدی در ادامه سخنان خود در توضیح روایت «الحربه خدعه» گفت: نخست باید ببینم روایت می فرماید «الحربهُ خَدَعه» یا «الحربهُ خَدعه» و یا «الحربهُ خُدعه»؟ در کتاب نهایه ابن اسیر(کتابیست که لغت احادیث را معنا می کند) آمده «الحربهُ خَدعه» یعنی در جنگ اولین اشتباه آخرین اشتباه است. منظور این است اگر جنگجو یکبار اشتباه کرد دیگر راه جبران ندارد. اکنون نیز تخریبچی‌های مین می گویند «اولین اشتباه آخرین اشتباه است.» روایت نمی گوید – برخلاف آن چه صاحب وسائل الشیعه برداشته کرده است - در جنگ می توان خدعه زد بلکه می گوید اگر در جنگ اشتباه کنی تو را می کشند. یعنی فرد در جنگ باید حواسش جمع باشد تا کلک نخورد نه این که کلک بزند.

وی ادامه داد: البته ممکن است فردی بگوید منظور از الحربه خدعه یعنی «الحربهُ خُدَعه است» یعنی جنگ آرزوها را بر باد می دهد و به کسی وفا نمی کند.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.