تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, گفتگو, مبانی علوم انسانی اسلامی
شماره : 11588
تاریخ : ۲۲ خرداد, ۱۳۹۸ :: ۱۲:۲۰
احمد حاجی ده‌آبادی-رئیس دانشکده حقوق پردیس فارابی دانشگاه تهران احمد حاجی ده‌آبادی، رئیس دانشکده حقوق پردیس فارابی دانشگاه تهران تخصصی شدن فقه اظهار کرد: دنیای امروز دنیای تخصص است، راهی جز تخصصی شدن فقه نداریم حاجی ده‌آبادی گفت: دنیای امروز دنیای تخصص است و فقه نیز با مسائل روز مانند حقوق ارتباط گسترده‌ای دارد. اگر می‌خواهیم مطالب اسلام را به دنیا برسانیم باید به دنبال تخصصی شدن باشیم.

احمد حاجی ده‌آبادی، رئیس دانشکده حقوق پردیس فارابی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، درباره تخصصی شدن فقه اظهار کرد: فقه مانند سایر دانش‌ها در گذر زمان توسعه و بسط فراوانی پیدا کرده، به همین دلیل باید به سمت تخصصی شدن حرکت کند.

وی افزود: توسعه فراوان فقه سبب می‌شود یک فرد نتواند در مدت زمان عمر خود در تمامی ابواب آن تخصص کافی و لازم را به دست آورد، از این‌رو باید به سمت تخصصی شدن حرکت کند.

حاجی ده‌آبادی، تخصصی شدن فقه را به معنای این دانست که فقیهی عمر، فکر و دغدغه فکری خود را در حوزه‌ا‌ی از حوزه‌های فقه قرار دهد تا بتواند در این‌باره ضمن حضور ذهن خوب، پاسخگوی مسائل مختلف باشد.

دانشیار دانشگاه پردیس فارابی دانشگاه تهران با بیان این‌که گریزی از مشکلات تخصصی شدن فقه نیست، تصریح کرد: این مشکل در سایر رشته‌ها نیز وجود دارد. راهکار آن آشنایی با اصول و قواعد کلی آن دانش و رشته است.

وی ادامه داد: در حوزه نیز طلاب و روحانیون در دوره سطح، نخست آشنایی اجمالی، سپس نیمه استدلالی و در نهایت عمیق با مسائل فقهی پیدا می‌کنند. از این‌رو پس از این‌که وارد عرصه تخصصی می‌شوند با ابواب مختلف فقه آشنایی کلی و اجمالی دارند.

سردبیر مجله علمی و پژوهشی قرآن، فقه و حقوق اسلامی با تأکید بر این‌که راهی جز تخصصی شدن وجود ندارد، گفت: هر چند ممکن است وقتی فرد در حوزه‌ا‌ی از فقه متخصص می‌شود، در حوزه‌ دیگر تخصص پیدا نکند، ولی نتایج مثبت تخصصی شدن بسیار بیشتر از تخصصی نشدن است.

وی اضافه کرد: آیا تخصص در حوزه‌ای خاص به قیمت عدم شناخت برخی مسائل و مباحث بهتر است یا این‌که فرد در تمامی ابواب کار کند ولی کارش نصف‌ونیمه باشد؟ عقل حکم می‌کند تخصصی شدن بهتر است.

حاجی ده‌آبادی با اشاره به این‌که ابواب فقه به یک‌دیگر مرتبط هستند و بی خبری از یک باب ممکن است در استنباط احکام تأثیرگذار باشد، عنوان داشت: تخصصی شدن بدین معنا نیست که فرد از تمامی ابواب فقه بی خبر باشد. در تخصصی شدن فرد ضمن ممحض شدن در یک باب، باید نسبت به سایر ابواب شناخت اجمالی داشته باشد.

وی افزود: فرد وقتی در حوزه‌ا‌ی متخصص می‌شود باید سایر حوزه‌ها را نیز مرور کند. نقل شده آیت‌الله میلانی و علامه طباطبایی هر چند قله‌های علمی را درنوردیده بودند ولی همچنان ادبیات عرب را مرور می‌کردند.

رییس دانشکده حقوق پردیس فارابی دانشگاه تهران با بیان این‌که در فقه به دنبال کشف مقصود شرع هستیم، تأکید کرد: مهم‌ترین نتیجه تخصصی شدن این است که کشف حکم شرع علمی‌تر، یقینی‌تر و به واقع نزدیک‌تر است.

وی اضافه کرد: دنیای امروز دنیای تخصص است و فقه نیز با مسائل روز مانند حقوق ارتباط گسترده‌ای دارد. اگر می‌خواهیم مطالب اسلام را به دنیا برسانیم باید به دنبال تخصصی شدن باشیم. همچنین تخصصی شدن در تمدن سازی تأثیر بسزایی دارد و می‌توانیم فقه تمدن داشته باشیم.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.