به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح_اندیشه، آیین معرفی تفسیر سوره برائت رهبر معظم انقلاب امروز با حضور آیتالله محمدی ری شهری، عضو مجلس خبرگان رهبری و اساتید حوزه و دانشگاه در دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد برگزار شد.
آیتالله ریشهری، عضو مجلس خبرگان رهبری در سخنانی اظهار داشت: زحمات زیادی که برای تدوین این کتاب کشیده شده است، نشان میدهد که مفسر آنچنان پایبند مبانی خود است که میتوان روش تحصیل را از دل خود تفسیر آن استخراج کرد، روشی که رهبری از آن در کار تفسیر خود استفاده کردهاند تفسیر اجتهادی است که در کنار آن سخن اهلبیت(ع) نیز آمده است.
وی افزود: نکته اول در مورد این تفسیر در گروه تقسیمبندی تفاسیر این است که این اثر میان تفاسیر بلند و تفاسیر کوتاه جای میگیرد، یک تفسیر متوسط که موجب تقویت کاربردی بودن این اثر میشود همین ویژگی بود که باعث میشد مدرسه میرزا جعفر مشهد مملو از جمعیت برای شنیدن تفسیر شود.
آیتالله ریشهری بیان کرد: این تفسیر حاصل تدریس است و احیای معانی اجتماعی و سیاسی قرآن را در پی دارد و زمان به این شکل بود که از رهگذر یک پژوهش ناب به درس تبدیل شده است.
وی افزود: قدرت خطابه و بیان رهبری و همچنین تسلط ایشان بر زبان فارسی باعث شده تا این قدرت در ایران ایجاد شود که سادهسازی این متن تفسیری به سرانجام برسد.
تولیت حرم حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) با اشاره به بخشی از تفسیر سوره برائت رهبر انقلاب اضافه کرد: تفاوت ساختار و زیرساخت در تفسیر قرآن رهبر انقلاب وجود دارد، به نحوی که آنچه مخاطب میبیند ساختار است و جنبه هدایتی دارد اما زیرساخت را مخاطب نمیبیند اما یک پژوهشگر قرآن میبیند که مبتنی بر پشتوانه علمی و مطالعه عمیق است.
آیتالله ریشهری با اشاره به جزئیاتی از تفسیر سوره برائت رهبر انقلاب اظهار کرد: در نظر رهبر انقلاب آمده که جهاد مظهر ایمان کامل است. این بیان به روشنی میفهماند که این سوره خطاب به مسلمانان است و میگوید که مؤمن شوید که ایمان مقدمه اصلی جهاد است. البته تفسیر رهبر انقلاب در زمینه جبهه، جنگ و جهاد بود و این مصداقی برای سخن تفسیری خود ایشان است.
وی اظهار کرد: حوزههای مختلف معرفت دینی در تفسیر رهبر انقلاب رعایت شده است. آیات قرآن در تفسیر ایشان از زوایای مختلف، هدف تفسیر قرار گرفته و برخلاف بسیاری از تفاسیر که از یک زاویه و با اختلاف در سایر حوزهها بیان میشود، این تفسیر چنین نیست.
عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه بیان کرد: نکته دیگر در رابطه با ویژگی تفسیر رهبر معظم انقلاب تعبد در تفسیر قرآن است و با روش صحیح به تفسیر آیات پرداخته است.
آیتالله ریشهری با اشاره به نکات و پیشنهادهایی در رابطه با تدوین کتاب تفسیر سوره برائت، گفت: ارجاعات و آدرسهای موجود در این نسخه نیاز به تکمیل دارد و استفاده از ترجمه آیات نیز باید معین شود. ضمن اینکه طراحی مناسبتری برای جلد این کتاب لازم است تا نسبت مطلوبتری از جلد با محتوای متنی این اثر احساس شود.
در ادامه مراسم، حجت الاسلام علی خیاط، استاد دانشگاه علوم اسلامي رضوي به ارائه گزارشی از روند تدوین و شکل گیری این کتاب تفسیر پرداخت.
وی بیان کرد: برای تدوین تفسیر حضرت آقا اول جستجوی منابع صورت گرفت و مجموعه نوارهای پیاده شده توسط حجتالاسلام ربانی فردوسی و یادداشتهایی از حجتالاسلام داوودی از شاگردان رهبر معظم انقلاب در این خصوص پیدا شد و در حال حاضر نیز بخشهایی از این تفسیر ناقص است چون منابع مربوط به جلسات را نتوانستیم پیدا کنیم.
حجتالاسلام خیاط ابراز کرد: با مطالعه یاداشتهای شاگردان رهبری از درس تفسیر ایشان متوجه شدیم که این نکات تنها یک تفسیر نیست بلکه یک روش تفسیری است و مطالعه با این منطق صورت گرفت تا مبانی و روش شناسی رهبری نیز از این تفسیر استخراج شود که این روششناسی ایشان در حدود ۸۰ نکته به چاپ رسید.
استاد دانشگاه رضوی خاطر نشان کرد: تفسیر سوره انفال اولین سوره ای است که مورد تفسیر رهبری قرار گرفته و اگر منبعی در این زمینه داشتیم بهتر میتوانستیم روششناسی تفسیر حضرت آقا را داشته باشیم و با توجه به منابع محدود دو نکته روششناسی تفسیر نیز از تفسیر این سوره توسط ایشان استخراج شد.
وی به ارائه پیشنهاداتی در زمینه تکمیل کتاب تفسیر سروه برائت توسط رهبری پرداخت و گفت: آیاتی که تفسیر نشده و حدود بیست آیه میباشد تکمیل شود، و این تفسیر به صورت درسنامه در حوزه علمیه قرار گیرد. سوره انفال که یادداشتهای آن در اختیار است بر مبنای این روش تفسیر شود، ایشان متخصص در قرآن بوده و روشمند و عالمانه تفسیر انجام دادهاند برداشتهای قرآنی ایشان کارآمد و کلیدی است و در همه فرمایشات ایشان اعم از پیامی که به مناسبتی صادر کردهاند سرشار از آموزههای قرآنی است که اگر کار شود کار ارزشمندی خواهد بود.
انتهای پیام/
منبع: ایکنا