تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : ۱۰ خبر اول, اخبار, مشروح خبرها
شماره : 21803
تاریخ : ۱۶ دی, ۱۳۹۹ :: ۱۰:۳۰
تلاش شورای تلفیقی نخبگان حوزه و دانشگاه در جهت اسلامی سازی علوم انسانی حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر نوایی در گفت‌وگویی تصریح کرد؛ تلاش شورای تلفیقی نخبگان حوزه و دانشگاه در جهت اسلامی سازی علوم انسانی مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان گفت: نخستین جلسه هسته مشترک «شورای تلفیقی نخبگانی حوزه و دانشگاه» با حضور اساتید و مسئولان حوزه و دانشگاه کلید می‌خورد.

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر نوایی، مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان در گفت‌وگویی با اشاره به شهادت آیت‌الله مفتح که عنصری حوزوی و دانشگاهی و دلبسته به وحدت هدفی، بنیادی و استراتژیک در حوزه و دانشگاه بود، گفت: شهید شدن ایشان مقدمه ای برای حرکت زیرساختی و بنیادی شد که همان مسئله وحدت حوزه و دانشگاه بود که 41 سال است در 27 آذر هر سال در حوزه و دانشگاه با نام و خاطره شکوهمند ایشان پیوند یافته و لذا همه ساله چنین روی آوردی در حوزه و دانشگاه مورد توجه محافل علمی حوزوی و دانشگاهی قرار گرفته است.

مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان با بیان اینکه در این هفته تلاش‌هایی در راستای وحدت حوزه و دانشگاه صورت می‌گیرد، گفت: علی رغم تشکیل جلسات متعدد در 41 سال گذشته، اقدام عملی در راستای وحدت این دو نهاد مهم به طور جدی انجام نشده و به عبارتی به نوعی از تجلیل‌ها و تکریم‌های صوری بسنده شده است.

وی با بیان اینکه در 7-8 سال اخیر نیز حوزه علمیه خراسان در جلسات هدفمند با دانشگاه حضور داشته، اظهار کرد: امسال در هفته وحدت حوزه و دانشگاه، نشستی به همت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه با حضور افرادی از دانشگاه فردوسی، دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی و با شرکت اینجانب به عنوان نماینده مدیر حوزه علمیه خراسان برگزار شد که سخنرانی اصلی این اجلاس هدفمند به عهده اینجانب نهاده شد.

انقلاب اسلامی و تمدن سازی نوین اسلامی

مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان در ادامه به محتوای مطرح شده در این نشست اشاره و ابراز کرد: در این جلسه یادآور شدم که انقلاب اسلامی آغازگر عصر جدیدی است که رویکرد تمدن سازی نوین اسلامی را الهام می‌بخشد؛ عصر جدیدی که گفتمانش این است که تمدن غربی با توجه به ماهیت سکولار، غیردینی و دور از معنویتش در ایستایی، توقف و بن بست به سر می‌برد و به انهدام و نابودی نزدیک شده و امروزه تفکر پوزیتیویستی، سکولار و لیبرال، به بن بست نهایی خودش رسیده است.

وی با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی فضای گفتمانی عصر ما را به فضایی معنوی تبدیل کرد و روی آورد، شکل گیری تمدن سازی نوین اسلامی را آغاز نمود، گفت: مقام معظم رهبری هم در بیانیه گام دوم رسالت انقلاب در عصر نوین را خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی نوین اسلامی معرفی فرمودند که بایسته توجه، پیگیری و عملیاتی سازی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین نوایی با اشاره به مراد از وحدت حوزه و دانشگاه و نقش این دو نهاد در ساخت تمدنی نوین، بایسته‌ها و آینده سازی، ابراز کرد: مراد از وحدت، وحدت فیزیکی و یکی شدن آن دو، یا اینکه وحدت علمی و رویکردی و یا تدریس در حوزه و دانشگاه نیست، بلکه مراد، وحدت در هدف و استراتژی است که این دو کانون مهم با توجه به ظرفیت‌ها و امکان موجود در تمدن سازی می‌توانند این حرکت بنیادساز و پاسخگو و حلّال مشکلات را با ظرفیت بالنده ای که در هر دو کانون علمی وجود دارد، در راستای منویات مقام معظم رهبری و تمدن سازی نوین اسلامی و عرصه‌های مرتبط اقدام کنند.

وی تمدن را محصول عالی فرهنگ، علم، دانش، اخلاق، منش استراتژیک و بنیادی دانست و اظهار کرد: نتیجه وحدت استراتژیک وهدفمند، اقتدار همه جانبه است که در همراهی حوزه و دانشگاه محقق می‌شود زیرا نیاز جامعه به علوم طبیعی در کنار فقه، منطق، فلسفه، کلام و... محرز است و به طور حتم، تکامل، رشد و پیشرفت یک تمدن عالی الهی، حاصل ورود عرصه‌های مختلف علوم طبیعی، اسلامی و انسانی است که چنین ورودی، شان حوزه و دانشگاه به عنوان دو کانون تمدن ساز است.

سخنران نشست وحدت حوزه و دانشگاه نهادهای دانشگاهی و حوزوی بیان داشت: ایجاد تمدن نوین اسلامی، دارای الزاماتی همه جانبه است که از جمله آن الزامات، اسلامی شدن علوم انسانی در دانشگاه‌ها و توجه حوزویان به رویکرد‌های جدید و افکار و اندیشه‌های نو است که از ناحیه تشنگان به حقایق اسلامی ابراز می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین نوایی ادامه داد: قطعا باید رگه‌های سکولاریستی و لیبرالیستی علوم انسانی زدوده شوند و طرح‌های اساسی مبتنی بر اندیشه اسلامی، با توجه به واقعیت‌های علمی و نظری دنیای جدید ارائه گردد. بنابراین، علوم مختلف از قبیل: ریاضی، فیزیک، شیمی، طب و سایر علوم تجربی، طبیعی و انسانی به طور قطع و حتی وجوب، مورد نیاز جامعه است.

شش گام در تقویت وحدت حوزه و دانشگاه

وی در این گفت و گو به نکات مهمی‌اشاره داشت و با بیان اینکه در گام نخست، مقرر گردید شورای تلفیقی نخبگان حوزه و دانشگاه که سابقه ای هم دارد، مجددا تشکیل شود که در این لجنه و گروه، کارهای بنیادی مشترک علمی نظیر انطباق ساختاری علوم انسانی با تفکر اسلامی صورت می‌گیرد، ابراز کرد: به طور مثال وقتی از اقتصاد صحبت می‌شود، اسلامی بودن آن محور می‌باشد و هر چند نظریه‌های سکولاری و غربی مطالعه می‌گردد ولی پایه و اساس نظریه‌ها و شاکله و فرهنگ و تفکر، آموخته‌ها بر اساس اسلام است که این امکان وجود دارد که سرمایه داری، معاملات ربوی و نیز توجه نکردن به حقوق فردی و اجتماعی و در نهایت سلطه و حاکمیت اقتصادی غرب، پایان یابد و الگوی اقتصاد اسلامی در نتیجه تعامل علمی هدفمند حوزه و دانشگاه شکل بگیرد.

نکته مهم دوم در این نشست را حجت‌الاسلام والمسلمین نوایی، توجه به نظریه پردازی و تولید دانش بومی‌آمیخته با تفکر و جهت گیری انقلابی مبتنی بر استقلال، بقا و شوکت کشور اسلامی برشمرد و تلفیق حرکت علمی دانشگاه و حوزه را لازمه این کار دانست که در این وحدت و تلفیق دو کانون، کارهای علمی، مطالعات بنیادین و زیرساختی رقم بخورد.

وی سومین هدف و نکته را تلاش مشترک برای انتقال دانش اسلامی به سراسر دنیای معاصر دانست و چهارمین امر و نکته مطرح شده در این نشست را اوج دادن و غنا بخشیدن، تلطیف کردن و تصعید و تکامل بخشیدن به مبانی معرفتی حوزه و دانشگاه برشمرد.

پنجمین نکته مهم در اندیشه مشترک حوزه و دانشگاه، زدودن موانع فکری وباور غلط جامعه مانند مصرف زدگی، خود کم بینی، نگاه به بیرون از کشور و... است که در سخنان حجت‌الاسلام والمسلمین نوایی ارائه شد و ابراز کرد که ششمین کار و اقدام این دو نهاد آن است که به پیرایش علوم از هنجارهای سکولاریستی توجه داشته باشند.

برگزاری نخستین جلسه هسته مشترک «شورای تلفیقی نخبگانی حوزه و دانشگاه»

مسئول مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان در ادامه با بیان اینکه در این نشست با توجه به بینش والای آیت‌الله سید مصباح عاملی، مدیر این حوزه، نسبت به راه اندازی هسته مشترکی با عنوان «شورای تلفیقی نخبگانی حوزه و دانشگاه» اعلام آمادگی شد، که در نتیجه اینجانب به عنوان مسئول تشکیل دهنده این شورا انتخاب شدم و از سوی مدیر حوزه علمیه خراسان اختیار این اقدام را دریافت کردم، گفت: بر همین اساس، هفته آینده جلسه هسته مشترک یادشده با حضور اساتید و مسئولان حوزه و دانشگاه کلید می‌خورد و با توجه به ظرفیت‌های خوب و فیزیکی، جغرافیایی، تاریخی، معنوی، نسل پویا و فعال و فرهنگ ماندگار شیعی و نخبگانی این منطقه، حوزه علمیه خراسان و دانشگاه‌های مشهد و سه استان خراسان با فکر و ایده نخبگانی خود نتایج مطلوبی را به دست خواهند آورد که به سمت تمدن نوین اسلامی پیش برود.

حجت‌الاسلام والمسلمین نوایی، انسجام تشکیلاتی و جنبش راهبردی را از نتیجه‌های آغاز این حرکت مبارک خواند که در راستای بیانیه گام دوم انقلاب در مسیر تمدن سازی به وجود می‌آید.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.