تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, مشروح خبرها
شماره : 22782
تاریخ : ۱۷ فروردین, ۱۴۰۰ :: ۱۵:۱۳
دکتر عادل پیغامی در نشست «تحلیل شعار سال و سخنان نوروزی مقام معظم رهبری»: از محورهای مهم مردم در رونق تولید، مصرف کالای ایرانی است/ تولید، مشارکت مردم را می‌طلبد همه باید تلاش کنیم مولد باشیم؛ ممکن است زنی خانه‌دار باشد، او هم نقش بزرگی در اقتصاد بر عهده دارد و آن تربیت فرزندان کارآفرین برای نسل آینده است.

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، دکتر عادل پیغامی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در نشست «تحلیل شعار سال و سخنان نوروزی مقام معظم رهبری» که به صورت مجازی و از سوی مجموعه تبیین منظومه فکری رهبری برگزار شد، با اشاره به شعار اقتصادی سال‌های متوالی، گفت: رهبر انقلاب در سه سال اخیر بر مقوله تولید تأکید فراوانی دارند، زیرا از منظر ایشان تولید باعث ایجاد قدرت نرم برای کشور می‌شود. تولید اقتدار اقتصادی را تضمین و مشارکت مردم را می‌طلبد و رفاه اجتماعی را توسعه می‌دهد.

وی افزود: تولید معادل اشتغال و معیشت است و می‌تواند قدرت خرید مردم را افزایش دهد. اگر کارخانه‌ای را در نظر بگیرید که صد کارگر دارد، این کارخانه اگر یک میلیارد تومان سود کند به هر کارگر ده میلیون خواهد رسید ولی اگر صد میلیون سود داشته باشد، به هر نفر یک میلیون می‌رسد. نام دیگر این قدرت تولید، بهره‌وری است و سبب رفاه خواهد شد. تولید همچنین موجب افزایش قدرت جهانی و بین‌المللی ما می‌شود زیرا ما در مراوده جهانی و واردات یا باید پول بدهیم یا نفت، اگر ما بازاء واردات تولیدات خود را به آنها بدهیم، قدرت چانه‌زنی و اقتصادی ما در سطح بین‌المللی بالا می‌رود.

دکتر پیغامی با بیان اینکه تولید سبب کاهش تورم می‌شود، اظهار کرد: اگر وفور جنس در بازار وجود داشته باشد، قیمت پایین می‌آید و هزینه کالا هم کاهش خواهد یافت. تولید هم شامل تولید کالا و یا خدمات است مانند تولیدات دانش بنیان و علمی، حمل و نقل. گاهی اوقات مشکل بهره‌وری در تولید را داریم و گاهی اوقات ممکن است محصولی تولید شود ولی مشتری ندارد و باعث اتلاف منابع خواهد شد؛ حضرت آقا اشاره فرمودند که ما بازار ۸۰ میلیونی داخل کشور و چندصدمیلیونی کشورهای اطراف و منطقه را داریم یعنی مشتری و تقاضا برای تولیدات ما وجود دارد.

وی با بیان اینکه نیرو و سرمایه انسانی متخصص از دیگر عوامل تولید است، گفت: طبق فرمایش آقا ما نیروی جوان آماده به کار و متخصص داریم، افراد تحصیل‌کرده هم داریم و منابع روزمینی و مواد خام و اولیه لازم را به وفور داریم، اگر کمبودهایی هم در کالاهای واسطه و تجهیزات باشد، می‌تواند وارد شود و آقا هم فرمودند که موقتا وارد شود، ولی در بلندمدت باید اقتصاد درون‌زا مدنظر قرار بگیرد. یعنی حلقه‌هایی از زنجیره تولید که در کشور نیست، باید فعال شود، البته با رعایت شرط مزیت راهبردی.

پرهیز از اسراف و تبذیر

استاد دانشگاه امام صادق(ع) با تاکید بر اینکه باید سراغ کالاهایی برویم که مشمول تبذیر و اسراف نشود، تصریح کرد: حضرت آقا اشاره کردند که پشتیبانی‌ها به اندازه لازم نبوده و موانعی هم فراروی تولید است؛ در ادبیات حوزه، گفته می‌شود مقتضی موجود است و مانع مرتفع؛ الان مقتضی برای تولید یعنی نیروی کار، مواد اولیه و سرمایه موجود است، پس چه چیزی موجود نیست، باید بگردیم حلقه‌های مفقود را شناسایی و موانع را برطرف کنیم.

وی اضافه کرد: در اقتصاد اصطلاحی با عنوان فضای کسب و کار مطرح است که نیازمند شاخصه‌هایی مانند قوانین حمایتی، تسهیل در راه‌اندازی کسب و کار و آموزش قوانین و تنقیح آنهاست؛ یکی از مشکلات بزرگ در این مسیر آن است که بسیاری از مقررات به صاحبان کسب و کار آموزش و ارائه نمی‌شود. مثلاً محیط زیست باید قوانین مرتبط را در اختیار این افراد قرار دهد که از اول بدانند، بنابراین می‌توان فضای کسب و کار را بهینه کرد.

دکتر پیغامی اظهار کرد: حتی باید آگاهی‌های عمومی را افزایش دهیم زیرا یک نماینده مجلس هم تا چند سال قبل مانند من و شما در جایگاه‌هایی بوده‌اند و امروز قانونگذاری می‌کنند. کما اینکه ما باید در مورد بهداشت و بیماری و ... اطلاعات عمومی داشته باشیم که دچار مشکل نشویم. کسانی که امروز در ادارات نشسته و کار مردم را به تأخیر می‌اندازند، امثال ما و مردم ایران هستند و از مریخ نیامده‌اند؛ اینکه آقا فرمودند برخی موانع را باید خود مردم بردارند، یکی از مصادیق آن همین مسئله کارمندان ادارات است.

وی افزود: ما در فضای انتخابات، دولت و مجلس را تعیین می‌کنیم، بنابراین باید در انتخاب خود دقت کنیم، ضمن اینکه همه باید تلاش کنیم مولد باشیم؛ ممکن است زنی خانه‌دار باشد، او هم نقش بزرگی در اقتصاد بر عهده دارد و آن تربیت فرزندان کارآفرین برای نسل آینده؛ مثلاً امروز اصرار داریم که بچه‌ها را به زبان انگلیسی بفرستیم، در صورتی که زبان‌دان زیاد داریم، ولی زبان روسی بازار بهتری دارد.

استاد دانشگاه امام صادق(ع)، اضافه کرد: ما اگر ماشین‌آلات و ابزار نداشته باشیم، می‌توانیم وارد کنیم، ولی نیروی انسانی را نمی‌توان؛ ما باید در مساجد و هیئت‌ها، کارآفرینی را به فرهنگ عمومی تبدیل کنیم و هر فردی در هر شغل و موقعیت یا باید سواد مرتبط با شغل خود را ارتقاء دهد یا مولد باشد. کمیته امداد سال‌ها به فقرا کمک مالی می‌کرد، اما الان به دنبال آموزش مهارت به آنهاست.

دکتر پیغامی تصریح کرد: مسئله دیگر فرهنگ‌سازی در خرید اجناس داخلی است؛ یکی از محورهای مهم مردم در رونق تولید، مصرف بهینه و درست آن هم کالای ایرانی است؛ برخی می‌گویند جنس ایرانی کیفیت ندارد که می‌توانیم کمپین هشدار ایجاد کنیم، ضمن اینکه خیلی از اجناس ایرانی خوب هستند. همچنین یکی از عوامل در بالابردن کیفیت، افزایش تیراژ تولید است.

استاد دانشگاه امام صادق(ع) بیان کرد: یکی از محورهایی که در تولید ملی مهم است، تولید خدمت است، مثلاً خیریه و نهضت مواسات و بنگاه‌های غیرانتفاعی واقعی ارائه خدمت دارند، ولی در بازار فروخته نمی‌شود. یکی از نقش‌های مهم مردم پرداختن به همین مسائل و توسعه و رونق وقف و خیریه‌ها است. در جریان کرونا در بحث مواسات، حضور مردم تولید خدمات بزرگی بود و منجر به رفع نیازهای زیادی از دیگران شد.

کارکرد مالیات

دکتر پیغامی اظهار کرد: محور دیگر مالیات است؛ مالیات به چند دلیل اخذ می‌شود؛ گاهی بابت دریافت خدماتی است که پول آن داده نشده است، مانند آسفالت خیابان؛ دلیل دیگر ایجاد توزان اجتماعی میان فقرا و اغنیاء است و دلیل دیگر آن است که مالیات به صورت مثبت و منفی انگیزه به مردم می‌دهد؛ مثلاً باعث تشویق مردم به استفاده از اتومبیل‌های برقی می‌شود تا بنزین. در کشور ما سیستم مالیاتی برعکس است؛ یعنی کارهای سفته‌بازی و بورس‌بازی و خرید و فروش سکه و ارز مالیات ندارد، ولی تولید مالیات دارد.

استاد دانشگاه امام صادق(ع) اضافه کرد: مقوله دیگر، سیستم بانکی است. بانک ایجاد شده تا به سرمایه‌گذاری پول جهت‌دهی کند، یعنی اگر بانک مسیر درستی را انتخاب کند و به تولید ببرد، بسیاری از مشکلات حل می‌شود، در حالی که الان بانک‌ها وارد خرید و فروش سکه و دلار و کارهای دلالی شده‌اند. اینکه وضعیت تولید ما خراب است، بخش زیادی از آن وابسته به بانک‌هاست. ما یکسری رهبران فکری مانند مقام معظم رهبری داریم که مسیر اقتصاد را تعیین کرده‌اند، ولی یکسری رهبران اجرایی مانند وزیر اقتصاد داریم و رهبرانی در فرایند که مسئولان نیستند؛ اینها مانند بانک بازیگران اصلی هستند.

وی افزود: تأکید مقام معظم رهبری در مسائل بانکی، بحث ربوی بودن نیست و شاید طبق فتوای ایشان فعالیت آنها ربوی نیست، ولی حضرت آقا بارها به بانک‌ها معترض شده‌اند که چرا سرمایه‌ها را به سمت تولید نمی‌برند و به سمت دلالی سوق می‌دهند. شهیدصدر و مطهری و دیگران هم ذات فعالیت بانک را قابل اصلاح بر مدار اسلامی می‌دانند. البته نه اینکه رهبری با ربا مخالف نیستند، بلکه معتقدند کار بانک‌ها، ربا نیست، بلکه اشکال کار بانک در موارد دیگری است.

دکتر پیغامی بیان کرد: در اسلام گفته شده «ملعون من القی کله علی الناس» آن کسی که سنگینی خودش را روی دوش دیگران بیندازد، مشمول لعنت خدا است. بنابراین هر فرد مسلمانی باید تولیدکننده باشد؛ البته کسی که در مسجد کاری می‌کند و گرهی از کار مردم می‌گشاید هم مولد است و حتی زن خانه‌دار هم با فرزندآوری و تربیت تولید سرمایه اجتماعی، عاطفی و اقتصادی می‌کند. امروز بسیاری از مشکلات کشور آسیب‌های اجتماعی ناشی از عدم تربیت صحیح فرزند است. مثلاً فردی به کشور خدمت کرده، اما آقازاده او درست تربیت نشده و منشأ مشکل برای کشور است.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.