به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، آیتالله محمدرضا مدرسی، استاد درس خارج حوزه علمیه در درس خارج خود به بررسی موضوع «فقه استارتاپها و ارز مجازی» پرداخت و با اشاره به اینکه میان پولهای اعتباری فیزیکی با پولهای مجازی از نظر معیار تولید تفاوتی وجود ندارد، اظهار داشت: پولهای فیزیکی اعتباری هیچ ارزش ذاتی ندارند بلکه تنها اعتماد مردم را دارا هستند. رمز پولها یا رمز ارزها نیز هیچ ارزش ذاتی ندارند مگر اعتماد مردم.
وی ادامه داد: البته این اعتبار هم بی مورد نیست و بسته به دلایل مختلفی دارد ولی اعتماد مردم است که اساس کار را انجام میدهد.
آیتالله مدرسی یزدی با اشاره به چگونگی استخراج بیتکوین به عنوان مهم ترین رمز ارز تصریح کرد: امنیت مبادلات به وسیله زنجیره بلوکی محقق میشود و زنده بودن بیتکوین نیز ناشی از همین زنجیره بلوکی است.
وی اضافه کرد: در بیتکوین این گونه نیست که تراکنشها به راحتی انجام گیرد بلکه برای امنیت آن باید مورد تأیید بسیاری از برنامههای نصب شده بیتکوینی قرار گیرد و هر تراکنشی در هر بلوکی قرار میگیرد و آن بلوک براساس فرآیندی باید تأیید شود که تأیید آن بسیار پیچیده است و قابل تقلب کردن نیست.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم، منبع باز بودن را از دیگر خصوصیات و مزیتهای مهم برنامه بیتکوین دانست و گفت: منظور از منبع باز بودن برنامه این است که تمام مراحلی که سبب شده این برنامه تولید شود در دسترس همه قرار دارد و حتی افراد میتوانند در بخشی از آن دخل و تصرف نیز داشته باشند.
وی افزود: البته بیتکوینهای جدید با تأیید تراکنش قبلی رخ میدهد تا به 21 میلیون سهم برسد، ولی پرسشی که باقی میماند این است که نخستین بیتکوین چگونه به دست آمده است؟
آیتالله مدرسی تأکید کرد: امنیت رمزارزها به ویژه بیتکوین از پولهای اعتباری و حتی طلا و نقره کمتر نیست ولی اگر رخنهای در آن صورت گیرد آسیب بسیار زیادی میزند. چون تقلب در پولهای اعتباری کاغذی و طلا و نقره محدود است ولی در رمزارزها این گونه نیست. با تمام این مسائل احتمالا رخنه در رمزارزها تقریبا صفر است. تقریبا تصور قابل اعتمادی نسبت به رمز ارزها و بیتکوین وجود دارد.
وی در ادامه مباحث خود به بررسی این پرسش «آیا رمز ارزها به ویژه بیتکوین مشمول تعریف پول میشود یا خیر؟» پرداخت و گفت: در حال حاضر برای رمزارزها و بیتکوین تعریف پول به صورت مطلق صدق نمیکند، بلکه مشروط است. بیتکوین بالفعل در زمان حاضر پول نیست چون فصل پول را ندارد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه در حال حاضر رمز ارزها و بیتکوین مال است، بیان کرد: البته رمز ارز مالیست که تنها به گونهی پولهای اعتباری است و هیچ فایده ذاتی و مصرفی ندارد.
وی بیان داشت: در حال حاضر بهترین تعبیر برای پولهای مجازی همان رمز ارز است، چون پول نیست ولی مال است. البته ممکن است زمانی رمز ارزها یا برخی از آنها همانند پولهای اعتباری پول رایج یک کشوری شوند. اگر این موضوع رخ دهد، رمز ارزها هم پول محسوب میشوند.
آیتالله مدرسی یزدی بیان داشت: در حال حاضر با توجه به اینکه هیچ مرکز کنترلی نسبت به بیتکوین و برخی از رمز ارزها وجود ندارد و دولتهای ستمگر نمیتوانند خواستههای خودشان را علی اطلاق بر این سیستم تحمیل کنند و تراکنشهای آن معمولا قابل پیگیری نیست، برای شکستن تحریمها از بهترین راههاست. البته نخست باید توافقی صورت گرفته و تحویل کالا تضمین شود.
وی ادامه داد: این کار(استفاده از رمز ارزها برای معاملات و دور زدن تحریمها) هیچ مشکلی ندارد و کاملا کار عقلایست. احتیاط فعلاً در این است که در رابطه با دشمن به قدر توان از اینها استفاده کرد. بسیاری از کشورها بیتکوین را به عنوان مال پذیرفتهاند به همین دلیل میتوان به وسیله آن خرید و فروش کرد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم تصریح کرد: دولت و بانک مرکزی باید از این روشها(خرید و فروش به وسیله رمز ارزها و بیتکوین) استفاده کند. ما حتی میتوانیم استخراج بیتکوین کرده و نیازهای ارزی خودمان را تأمین کنیم. در نهایت نیز به وسیله آن صادرات و واردات داشته باشیم. البته این کار نیازمند برنامهریزی دقیق و راستی آزمایی(برای کسب اعتماد) است. اکنون برای دور زدن تحریمها از بهترین راهها است.
انتهای پیام/