تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, مشروح خبرها
شماره : 23496
تاریخ : ۱۷ خرداد, ۱۴۰۰ :: ۱۴:۳۱
حجت‌الاسلام والمسلمین علی رضائیان در درس گفتار «فقه انتخابات» بررسی کرد؛ ملاک تشخیص حق بودن یا نبودن سخنان افراد در نقد دیگران/ باید دید خودش را ملاک قرار می‌دهد یا حق را هر ملاکی که نقد کننده یا نامزد استفاده می‌کند، تبدیل به فکر عامه(ینظرون)، کلام عامه(یقولون) و استدلال عامه(یستدل) می‌شود و یک رویه فرهنگی را در جامعه شکل می‌دهد که نتیجه آن فرهنگ عامه در جامعه می‌باشد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجت‌الاسلام والمسلمین علی رضائیان، استاد حوزه و دانشگاه در درس گفتار «فقه انتخابات» به بررسی «روش نقد دولت گذشته و ملاک برنامه خوب توسط نامزدها» پرداخت.

وی بیان داشت: امیرمؤمنان(ع) به مالک اشتر می‌فرمایند «وَ اَنَّ النّاسَ يَنْظُرُونَ مِنْ اُمُورِكَ فى مِثْلِ ما كُنْتَ تَنْظُرُ فيهِ مِنْ اُمُورِ الْوُلاةِ قَبْلَكَ، وَ يَقُولُونَ فيكَ ما كُنْتَ تَقُولُ فيهِمْ; وَ اِنَّما يُسْتَدَلُّ عَلَى الصَّالحِينَ بِما يُجْرِى اللّهُ لَهُمْ عَلى اَلْسُنِ عِبادِهِ؛ و مردم به وضع تو به همان صورت می‌‌نگرند که تو به حاکمان پیش از خود می‌نگریسته‌ای‌ و همان را در حق تو می‌گویند که تو درباره حاکمان گذشته مصر می‌گفته‌ای‌؛ شایستگان را به ذکر خیری‌ که خداوند بر زبان بندگانش جاری‌ می‌کند می‌توان شناخت.»

حجت‌الاسلام والمسلمین رضائیان تأکید کرد: این کلام امام علی(ع) دارای پیام‌های مختلفی است؛

1 - پیام به خود نامزد: با توجه به بیان حضرت در نامه که می‌فرمایند «...فى مِثْلِ ما كُنْتَ... ما كُنْتَ تَقُولُ فيهِمْ... .» این نکته نمایان می‌شود با همان ملاک‌هایی که نامزد دولت قبلی را نقد یا تخریب کرده، دولت خودش نقد یا تخریب می‌شود و این سنت درباره خود نامزدها است.

2 - پیام به انتخاب کنندگان: انتخاب کنندگان باید توجه داشته باشند که ملاک نقد نامزد نسبت به دولت‌های قبلی چیست؟ آیا با ملاک حق نقد می‌کند یا خودش را ملاک می‌داند نه حق را. روش و ملاک نقد نامزد کاشف و دلیلی است برای حق یا باطل بودن خود نامزد.

3 - سنت جاری خدا در جامعه انتخاب کنندگان: هر ملاکی که نقد کننده یا نامزد استفاده می‌کند، سپس تبدیل به فکر عامه(ینظرون)، کلام عامه(یقولون) و استدلال عامه(یستدل) می‌شود و یک رویه فرهنگی را در جامعه شکل می‌دهد که نتیجه آن فرهنگ عامه در جامعه می‌باشد.

یعنی مناظرات، سازنده و شکل دهنده فرهنگ عمومی از حیث افکار، کلام و استدلال می‌باشد. نمونه بارز آن این است که در سال 1392 با عینک ضعف در دیپلماسی خارجی دولت قبل را نقد کرد، ولی در 8 سال بعد فکر، کلام و استدلال مردم برای نقد دولت مستقر همین عرصه دیپلماسی خارجی بود.

4 - تاثیرگذاری ملاک نقد بر روابط بین‌الملل: «الناس» دارای معنای عام است و از آن برداشت می‌شود که علاوه بر مردم و ملت خودت، ملت‌ها و دولت‌های دیگر نیز این‌گونه قضاوت می‌کنند. یعنی در مورد شما با همان ملاکی که درباره دولت گذشته برخورد کرده فکر می‌کنند، صحبت می‌کنند و تعامل می‌کنند.

انتهای پیام/

© 2025 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.