به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، آیتالله سید ابوالحسن مهدوی، عضو مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه موقت اصفهان در دیدار جمعی از اعضای دبیرخانه مفتاح_اندیشه، پس از شنیدن گزارش عملکرد این دبیرخانه، توصیههایی به حاضرین داشت.
وی گفت: در اینگونه بحثها(فقه مضاف) مرحله اول تعیین و اولویت بندی موضوعات است. در کار شما این مسئله اتفاق افتاده است اما بحث ولایت فقیه را ندیدم؟ این مسئله از موضوعات مهم است و شبهات فراوانی پیرامون آن وارد میکنند.
آیتالله مهدوی عنوان کرد: مرحله دوم در مباحث فقه مضاف، قرار گرفتن متون مربوطه در اختیار علما برای ورود به بحث است. نکته مهم این است که در استفاده از آقایان دانشگاهی یک جنبه مثبت و یک جنبه منفی وجود دارد. برای بررسی موضوعات استفاده از ایشان بسیار خوب است و موضوعات را میتوان به عنوان موضوعات پایاننامه به ایشان داد اما از آنجایی که برخی مبانی دینی و علوم انسانی اسلامی را ندارند به اشتباه میافتند.
وی افزود: مرحله بعد کتاب کردن نظرات علما در مباحث فقه مضاف است تا در اختیار دیگر محققین قرار گیرد و به عنوان مبنا استفاده شود، همچنین پس از اضافات و اصلاحها، کار ادامه پیدا کند. این اتفاق باید چندین بار تکرار شود تا کتاب به پختگی لازم برسد و به عنوان کتاب مبنا مورد استفاده قرار گیرد.
امام جمعه موقت اصفهان با اشاره به اینکه هیچ عملی بدون حکم الهی نیست، خاطرنشان کرد: تمامی موضوعات مستحدثه دارای احکام خود هستند و فقه باید در مسائل مستحدثه، گویا عمل کند و نظراتش را بیان کند. از طرفی جامعه روز به روز با مسائل جدیدتری روبرو میشود و جامعه در معاملات، سیاست و غیره رفتارهای جدیدی را انجام میدهد که باید به اینها پاسخ داد.
وی یادآور شد: البته برخی از افراد خود را محتاج حکم الهی نمیبینند. در بحث کرونا این چنین است. وقتی شما در مباحث کرونا کارهای جدیدی را انجام میدهید مطمئن باشید هر کار جدید حکم شرعی خودش را دارد، متاسفانه وزارت بهداشت نیز خودش را محتاج به این مسائل نمیداند به همین دلیل نیز خودشان در این باره قوانین را وضع میکنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری تأکید کرد: نکته دیگر اینکه بعضی از روحانیون دارای مدرک دکترا هستند اما اطلاعات دینی و فقهی آنها کم است و البته بعضی از اینها نیز خودشان به این امر واقف هستند. این مدرک نفوذ اجتماعی این بزرگواران را زیاد کرده است اما اینها مناسب کارهای فقهی نیستند.
استاد حوزه علمیه اصفهان بیان داشت: کاری ماندنی است که از روحانیون اصیل حوزوی استفاده شود. اگر میخواهید کارتان ماندنی شود حتماً از اینگونه افراد استفاده کنید حتی اگر تعدادشان بسیار کم باشد و به ۲ الی ۳ نفر خلاصه شود. حواستان باشد در انتخاب اساتید دقت کنید و این که جلو اسم یک استادی دکتر آمد شما را خشنود نکند، این فرد چند سالی از حوزه دور بوده است البته به واژگان دانشگاهی آشنایی دارد اما علوم حوزوی او ضعیف است.
وی ادامه داد: ما نباید از افرادی استفاده کنیم که برمبنای هوا و هوس خویش فتوا بدهند، یعنی از آن جایی که با حکومت مشکل دارد فتوا بدهد که نماز جمعه حرام است، وقتی به او بگویم بر چه اساس این فتوا را دادی دلیل محکمه پسندی نداشته باشد.
عضو مجلس خبرگان رهبری عنوان کرد: همچنین اساتید باید توجه داشته باشند که سخنشان حرف آخر نیست و باید مورد نقد قرار بگیرد و حاشیه بخورد. سخن شما حرف اول این کلام است و علما باید روی این سخنان نظر بدهند و حرف آخر را بزنند. ما از دانشگاهیان و علمای دانشگاهی استفاده میکنیم اما در نتیجه گیری باید دقت کافی انجام بشود.
آیتالله مهدوی با تأکید بر اینکه دروس خارجی که برگزار میشود باید دارای بنیه علمی کافی باشند، گفت: بعضی از افراد بعد از یکی دو دوره سطح گفتن میخواهند وارد درس خارج بشوند. مشخص است که چنین فردی صلاحیت و توانایی علمی را دارا نیست. همچنین افرادی که دروس خارج برگزار میکنند بابت مقاصد سیاسی احکام خدا را تعبیر ندهند، یعنی بابت ضدیت با نظام یا شخص ولی فقیه استنباط فقهی را تغییر ندهد.
انتهای پیام/