به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح_اندیشه، آیتالله علیرضا اعرافی در دیدار سرکار خانم برقعی مدیر جامعه الزهرا(س) که در دفتر مدیر حوزههای علمیه برگزار شد، با اشاره به این نکته که آمایش و سنجش و آسیب شناسی نهادهای حوزوی و نظام روحانیت از مهمترین فعالیتها در مدیریت حوزههای علمیه است، گفت: روزی خدمت مقام معظم رهبری، به ۳۰ آسیب نظام و جامعه روحانیت اشاره کردم.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه، افزود: بنده در سالهای سال، یادداشتهای بسیاری در خصوص نهادهای حوزوی جمع آوری کردم که شاید بیش از ۴۰ کلاسور باشد. تمام جلساتی که با رهبری معظم و مراجع عظام داشتیم همه آنها را در این اوراق جمع آوری کردم، همچنین مطالباتی که امام و رهبری و مراجع از حوزه داشتند به همراه مطالبات و ایدههای مرتبط به حوزه در مجموعه ای با هزار ایده و مطالبه جمع آوری شد.
مدیر حوزههای علمیه بیان کرد: در یک طرح ۲۰۰ طرح و کارویژه روحانیت در گروههای مختلف جمع آوری شد. کارویژههای روحانیت نسبت به خود،جامعه، نظام اسلامیو بین الملل طبقه بندی و اولویت بندی شد.
وی افزود: همچنین برای حوزه، ۲۰ سند راهبردی تهیه کردیم که شامل سند چشم انداز حوزه، منشور راهنما و ۱۸ طرح نظامات جامع بود که در واقع یک بسته ۲۰ سند جامع شکل گرفت که به شکل سلسله وار در حال تهیه است که شامل ۲۰۰ تا ۳۰۰ طرح راهبردی است که منتشر خواهد شد.
آیتالله اعرافی، گفت: طرح بزرگ آمایش، از جمله مهمترین طرحهای حوزه است که در این آمایش، نزدیک به ۷۰ طرح از جمله مسجد تراز، آموزش و پرورش، دانشگاه، قوه قضاییه و... جمع آوری شده است. بر اساس این آمایش و مجموعه آن اسناد برای اولین بار برنامه پنج ساله حوزه تدوین شد. جامعه المصطفی در حال حاضر چهارمین برنامه خود را دنبال میکند، ولی امسال اولین سال از برنامه پنج ساله حوزه سپری میشود. در این برنامه پنج ساله چهل مضمون اصلی و ۹۰۰ ردیف برنامه وجود دارد. در ذیل این برنامه ۲۰۰ طرح بزرگ تحولی سوای کارهای روتین وجود دارد.
مدیر حوزههای علمیه یادآورشد: در اینجا یک منظومه واحد فکری با همفکری و ارشادات مقام معظم رهبری و همکاران شکل گرفت. در این سالها نیز مطلقا بودجه برنامه ای وجود نداشت و همه کارها با فعالیت جهادی انجام شد و ۲۰۰ نیروی اجرایی نیز کم شده است.از جمله این طرحها میتوان به درختواره دروس حوزه اشاره کرد که در ۱۶ حوزه دانشی، ۴۰۰ رشته و گرایش با حضور ۷۰۰ استاد تدوین شد. عین همین مساله در درختواره آموزشهای مهارتی تدوین شده است. البته همه این موارد قابل نقد و اصلاح و تغییر است.
آیتالله اعرافی اظهارکرد: روح همه این عوامل آن است که حوزه روی پایههای پیشین خود استوار بماند و بتواند به نیازهای جامعه و جهان پاسخ دهد، امروزه حوزه پاسخگوی در تراز برسیم.
وی گفت: از مهمترین گرههای امروز، پراکندگیهایی است که به دلیل عدم منظومه بودن فعالیتها و مجموعهها وجود دارد. همه نهادهای فاخر حوزوی باید در کنار هم کار کنند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، افزود: رسیدن به منابع مالی پایدار حوزوی نیز از مهمترین این مشکلات است که راهکار سریع دارد، ولی با موانعی همراه است. در همین زمینه تعاملات خوبی نیز با شورای سیاستگذاری حوزه علمیه خواهران داریم.
آیتالله اعرافی با ذکر اهمیت خاص دروس سطح عالی حوزه، گفت: در حوزه، قلبی وجود دارد که شامل دروس سطوح خارج است که در این زمینه کمترین برنامه وجود داشت. در این زمینه درسهای فقه معاصر و دروس اجتهادی غیر فقه قاعده مند شده است و در حال راه اندازی است.
وی افزود: جامعه الزهرا(س) پیشران توسعه علوم حوزوی در عرصه خواهران بوده است. یکی از مهمترین تحولات انقلاب اسلامیما پیشرفت شگرف در حوزه علمیه خواهران است. خوشبختانه جامعه الزهرا(س) و اسلاف آن پیشران توسعه و پیشرفتی هستند که در این عرصه شکل گرفته است.
مدیر حوزههای علمیه بیان داشت: نباید اتخاذ تدابیر حوزوی مدیریتی در چرخه مدیران، به درازا بکشد، ولی مدیران حوزوی در حوزه علمیه خواهران باید در سالهای آینده با تلاش جدی، برنامههای جدید در چارچوبه و دور نمای جدید داشته باشند.
آیتالله اعرافی یادآورشد: در بحث آموزشهای مرتبط به بانوان، برخی از دیدگاههای تند و کند وجود دارد. گاهی گفته میشود که آموزشهای بانوان دارای ممیزات و مشخصات خاصی دارد که باید با فضای برادران متفاوت باشد. در نقطه مقابل عده ای عنوان میکنند که هیچ تفاوتی وجود ندارد، ولی نظر درست، نظر بینابین است.
وی گفت: ولی در نظر سوم میل ما بیشتر به ترجیح مشترکات است، یعنی ممکن است ۱۵ درصد تفاوت با برادران داشته باشد، ولی علم حوزوی بانوان، باید در بازار علم کشور در یک رقابت کلان کشوری و حوزوی رقابت داشته باشد.
آیتالله اعرافی بیان کرد: درست که این نظر مخالفانی هم دارد، ولی بنده در عرصه بین الملل نیز چنین مساله ای را ارجحیت میدادم که باید در اروپا هم افرادی را تربیت کنیم که در تراز فلاسفه بزرگ داشته باشیم. چرا نباید در میان مردم بومیاروپا چنین افرادی تربیت شوند؟
به هویت اصیل و تاب آور حوزوی معتقدم
وی گفت: فعالیت در حوزه بیشتر به فضا و جو حوزه بر میگردد. بنده از ۲۰ سالگی در فضای دانشگاهی ملی و بین المللی حضور داشتم، ولی به هویت اصیل و تاب آور حوزوی معتقد بودم زیرا این هویت بیش از هزار سال است که هویت خود را حفظ کرده است.
مدیر حوزههای علمیه، اظهارکرد: در دوران آیتالله شیخ عبدالکریم حائری، بیش از سیصدطلبه در حوزه حضور داشتند که این طلاب هسته اصلی انقلاب را شکل دادند. امروزه با امواجی روبرو هستیم که این هسته را تهدید میکند، ولی این هویت باید یک فرهنگ و یک نگاه باشد. باید به این هویت افتخار کنیم و آن را ارج بنهیم.
وی با ذکر این مطلب که بنده سالها در عرصههای دانشگاهی کار کردم، ولی هیچ رتبه دانشگاهی ندارم، افزود: زیرا علاقه و ترجیح بنده به همین امور حوزوی بود. این مساله باید به یک فرهنگ و رویکرد و نگاه مبدل شود. اگر این نگاه حاکم باشد به کار ما ارزش میدهد. این هویت را در المصطفی نیز دنبال میکردم و به همین دلیل در فرودگاه یکی از کشورها که حضور یافتم سی طلبه با لباس روحانیت حضور پیدا کردند.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه، اظهارکرد: سطوح عالی حوزوی نباید شکل کلاسیک پیدا کند، باید آزادی طلاب در انتخاب استاد و کلاس حفظ شود، ولی با هدایت هم همراه باشد. انسانهای بزرگ همیشه در فضاهای باز رشد میکنند.
وی گفت: در ارتباط مدیریت حوزههای علمیه و جامعة الزهرا(س) آماده شکل گیری ارتباطات ویژه تعاملی داریم که حداقل در ۲۰ عرصه میتوانیم به تفاهم و برنامه مشترک برسیم. این ارتباطات در حوزههای مختلف قابل انجام است.
مدیر حوزههای علمیه، در بخش پایانی صحبتهای خود اظهارکرد: مدیر جامعه الزهرا(س) وظیفه سنگینی را به عنوان یک مدیر زن به عهده دارد که باید وِظیفه اش را به خوبی انجام دهد تا الگوی خوبی در این زمینه شکل گیرد و راه برای دیگران نیز باز شود.
آیتالله اعرافی یادآورشد: در حوزه تربیت اساتید فعالیتهای خوبی انجام شده است که به نظر من باید این ارتقای سطح باید توسعه یابد که بتوانیم فعالیتها را در مرکز رشد و مناصب مهم سامان دهیم. باید به شکلی برنامه ریزی کنیم که طلاب بر حسب نیازهایی که بر آن اساس وارد حوزه شوند، شاهد اجرای برنامههای تخصصی باشند.
انتهای پیام/