تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, مشروح خبرها
شماره : 24604
تاریخ : ۱۹ مهر, ۱۴۰۰ :: ۱۶:۲۰
آیت‌الله سید احمد حسینی خراسانی در مشهد تأکید کرد؛ هیچ نقطه‌ای خالی، بن‌بست و سؤال بی‌جوابی در فقه وجود ندارد و فرض وجود چنین بن‌بستی هم متصور نیست/ فقه، دانش مدیریت جهانی است هیچ منطقةالفراغی در فقه وجود ندارد؛ بدین معنا که هیچ نقطه خالی، کور و بن‌بست و سؤال بی‌جوابی در فقه نه وجود داشته است و نه فرض وجود چنین نقطه‌ای در فقه متصور است و بلکه فقه می‌بایست جامعه را به بهترین شکل اداره کند و در واقع، دانش مدیریت جهانی است.

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه اندیشه، آیت‌الله سید احمد حسینی خراسانی در بازدید علمی از هیئت اندیشه‌ورز اقتصاد و الگوی اسلامی پیشرفت فعالیت‌های پژوهشی و آموزشی این هیئت را شایسته تحسین و تقدیر دانست و بر ماهیت فقه به‌عنوان علم اندیشه‌ورزی در جهت چاره‌اندیشی برای مسائل و نیازهای نظام و مردم تأکید کرد.

در این نشست و بازدید كه آیت‌الله محمدهادی عبدخدایی، نماینده خراسان رضوی در مجلس خبرگان رهبری حضور داشت و معاون پژوهش حوزه علمیه خراسان و مدیر مدرسه علمیه سلیمانیه نیز همراهی داشتند، آیت‌الله حسینی خراسانی به بیان ضرورت تشکیل و استمرار هیئت‌های اندیشه‌ورز در حوزه پرداخت و در ادامه با تبیین جدید از ماهیت فقه، آن را علم اندیشه‌ورزی و چاره‌اندیشی برای مسائل و نیازهای جدید جامعه اسلامی دانست.

فقیه شورای نگهبان با بیان اینکه سیاست‌های کلان ادارۀ نظام باید متکی به یک اندیشه و تفكر باشد، افزود: اصل ایده هیئت‌های اندیشه‌ورز توسط مقام معظم رهبری و با درایت و هوشمندی و بصیرت ایشان مطرح شده است. کارویژه این هیئت‌ها این است كه وضعیت کلان کشور را در سه محور پیشرفت‌ها، پسرفت‌ها و توقف‌ها یا ایست‌ها رصد كنند.

وی مبانی این اندیشه‌ورزی را در آیات قرآن مطرح و تأکید کرد: آیه نفر را باید آیه تفقه نامید چرا که بر بحث تفقه در دین و اندیشه‌ورزی در دین تصریح می كند.

آیت‌الله حسینی خراسانی ضمن اشاره به اهمیت فقه و فقاهت و ارزشمندی حضور فقها در جهت ابقای دین ابراز كرد: اگر فقهای عزیز نبودند، معلوم نبود چه بر اسلام می‌‌آمد.

وی در ادامه بحث خود به ماهیت فقه پرداخت و افزود: فقه، علم الاحتیال است؛ یعنی علم اندیشه‌ورزی برای چاره‌اندیشی نسبت به مسائل و نیازهای نوپیدای جامعه اسلامی، و نه علم حیله که معنای منفی از آن برداشت می‌شود.

فقیه شورای نگهبان با بیان این فرمایش حضرت امام که فرمود: فقه، علم اداره انسان از گهواره تا گور است، گفت: هیچ منطقةالفراغی در فقه وجود ندارد؛ بدین معنا که هیچ نقطه خالی، کور و بن‌بست و سؤال بی‌جوابی در فقه نه وجود داشته است و نه فرض وجود چنین نقطه‌ای در فقه متصور است و بلکه فقه می‌بایست جامعه را به بهترین شکل اداره کند و در واقع، دانش مدیریت جهانی است.

استاد خارج حوزه علمیه، مدیریت و چاره‌اندیشی برای مسائل کشور و نظام را منوط به هیئت‌های اندیشه‌ورزی دانست و تأکید کرد: هیچ توجیهی ندارد و قابل دفاع نیست که بعد از گذشت ۴٠ سال از انقلاب اسلامی، همچنان ما برای نظام بانکداری پاسخ صحیحی نداشته باشیم.

وی همچنین با بیان جمله‌ای از شهید مطهری که فرمود: چه بسیار مجتهدانی که شعار ضد اخباری سر می‌دهند ولی نگاه و مناط شان اخباری است، تأکید کرد: چه بسیار کسانی که مخالف سرسخت جدایی دیانت از سیاست هستند و خود را جزو سیاست‌مداران می‌دانند، اما مناطاً جدایی دین از سیاست را دنبال می‌کنند!

آیت‌الله حسینی خراسانی اجتهاد مصطلح را پاسخگوی نیازهای جدید جامعه ندانست و از قول امام خمینی(ره) بیان کرد: تا روحانیت در عرصه سیاست ورود نکند، نمی‌تواند درک کند تا اجتهاد مصطلح پاسخگو باشد.

وی تأکید کرد: از جمله لوازم حکومت و سیاست، تجدید نظر جدی در تلقی از فقه است؛ به‌طوری که معتقد شویم چیزی مربوط به شئون بشر نیست مگر اینکه فقه درباره آن حرف دارد و بنابراین به جز بُعد فردی و عبادی، باید جنبه اجتماعی، سیاسی و جهانی پیدا کند.

در ابتدای این نشست آیت الله عبدخدایی با تقدیر از فعالیت های انجام شده، بر لزوم توجه به مسائل روز تاكید كرد و حجت‌الاسلام و المسلمین حسین کندری، معاون پژوهش حوزه علمیه خراسان نیز به معرفی هیئت‌های اندیشه‌ورز این حوزه پرداخت و بیان کرد: هیئت اقتصاد جزء اولین هیئت‌های اندیشه‌ورز بود که در حوزه علمیه خراسان تأسیس شد و تاکنون فعالیت‌های متنوع آموزشی، پژوهشی و ترویجی داشته است.

انتهای پیام/

© 2025 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.