تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, مشروح خبرها
شماره : 24952
تاریخ : ۱۰ آبان, ۱۴۰۰ :: ۱۲:۳۲
در همایش علم حکمرانی عالمانه مطرح شد؛ صرف مراوده علمای دینی با سیاستمداران کافی نیست/ رجوع حوزه به نظام باید به صورت سازمانی باشد ما باید علوم مبنایی و عینی را با هم و در کنار یکدیگر حفظ کنیم و ارتقاء دهیم. متأسفانه بسیاری از پایان نامه‌ها به مسائل مورد نیاز نظام نپرداخته و بیشتر به موضوعات ذهنی و نظری اختصاص یافته‌اند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه اندیشه؛ حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی‌حاجی معاون پژوهش حوزه‌های علمیه در همایش علم حکمرانی عالمانه که در سال همایش‌های شهید سلیمانی دانشگاه معارف اسلامی در قم برگزار شد گفت: روند تولید علم روندی است که به مرور پیش می‌رود؛ اگر بزرگان دینی و علمی ما بنیانگذار علوم مبنایی و معرفت شناسی نبودند شاید امروز ما هم نمی‌توانستیم در مباحث عینی به نحو صحیحی گام برداریم.

وی افزود: نباید در مباحث مبنایی توقف کنیم و جرأت حل مسائل و گره زدن آن بحث‌ها به موضوعات عینی را نداشته باشیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی‌حاجی خاطرنشان کرد: ما باید علوم مبنایی و عینی را با هم و در کنار یکدیگر حفظ کنیم و ارتقاء دهیم.

وی رشته‌های تخصصی حوزوی را در بیش از ۷۰ شاخه برشمرد و گفت: در معاونت پژوهش و در دوران مدیریت آیت الله اعرافی تحقیق و تولید علم در مدارس علمیه مورد تأکید قرار گرفته و از برنامه‌های معمول آنان قرار داده شد.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه تصریح کرد: در معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه دبیرخانه ای با عنوان حمایت از طرح‌های پژوهش شکل گرفته است که به دنبال کشف و تعیین اولویت‌های پژوهشی برای سال آینده می‌باشد.

وی با اشاره به فقدان نظام اولویت‌های پژوهشی در مراکز بزرگ تحقیقاتی افزود: معاونت پژوهش حوزه با ایفای نقش راهبری و ستادی سعی بر هدایت مراکز پژوهشی حوزوی در تعیین موضوعات مورد نیاز جهت تحقیقات علمی پرداخته است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی‌حاجی بیان داشت: بسته‌های حمایتی در ۲۰ رشته علمی و بر اساس نقشه راهی مشخص به تدوین رسیده است.

وی مسئله محوری در پایان نامه‌های علمی سطح ۴ حوزه را یک اصل اساسی برشمرد و تصریح کرد: متأسفانه بسیاری از پایان نامه‌ها به مسائل مورد نیاز نظام نپرداخته و بیشتر به موضوعات ذهنی و نظری اختصاص یافته اند.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه اظهار کرد: بخش عمده ای از ظرفیت حمایتی حوزه را به پژوهشگران آزاد اختصاص داده‌ایم .

صرف مراوده علمای دینی با سیاستمداران کافی نیست

حجت‌الاسلام والمسلمین غلامرضا قاسمیان رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی بیان داشت: مقام معظم رهبری بر داشتن منشأیّت دینی در مورد قوانین کشور تأکید دارند؛ این یعنی قوانین باید از دل حوزه و آموزه‌های حوزوی برآیند.

وی افزود: بنا به روایت حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام باید علم را از استعمال و کاربرد بخواهیم؛ یعنی می‌بایست علم ما نیاز و مشکلی را یا در وجود خودمان و یا در سطح جامعه بتواند برطرف نماید.

حجت‌الاسلام والمسلمین قاسمیان خاطرنشان کرد: نباید از عرصه تحقق علم غافل شد؛ صرف مراوده علمای دینی با سیاستمداران کافی نیست و می‌بایست حوزه‌های علمیه از طریق تولید علم کاربردی اعتماد اجرایی و مدیریتی سیاستمداران را جلب نماید.

وی فکر کردن به تحقق علوم را در کنار تولید آن‌ها از مسائل اساسی برای اهل علم دانست و گفت: بحث دین و حکمرانی را از این جهت مورد پیگیری قرار دادیم تا بستری برای ابراز وجود دغدغه مندان این عرصه ایجاد شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین قاسمیان گفت: نباید از عرصه تحقق علم غافل شد؛ صرف مراوده علمای دینی با سیاستمداران کافی نیست و می‌بایست حوزه‌های علمیه از طریق تولید علم کاربردی اعتماد اجرایی و مدیریتی سیاستمداران را جلب نماید.

رجوع حوزویان به نظام باید به صورت سازمانی باشد

حجت‌الاسلام نجفی معاون علمی مرکز مطالعات راهبردی حوزه بیان داشت: مرکز مطالعات راهبردی حوزه بیشتر ناظر به فعالیت‌های و الزامات حوزه و روحانیت فعالیت دارد.

وی افزود: بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از نظرات حوزویان در تنظیم سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت دخالت داده شده است.

حجت‌الاسلام نجفی خاطرنشان کرد: در حال حاضر روی جریان شناسی فقه معاصر داریم کار علمی انجام می‌دهیم.

معاون علمی مرکز مطالعات راهبردی حوزه حرکت‌های فردی و گروهی حوزویان را چندان صحیح ندانست و گفت: رجوع حوزه به نظام باید به صورت سازمانی باشد؛ رجوع وقتی به صورت سازمانی باشد هم به عنوان نظر حوزه شناخته می‌شود و مورد حمایت قرار می‌گیرد.

لازم است حوزه به مسائل عینی نظام اسلامی به صورت علمی بپردازد

گودرزی از اعضای فعال مرکز علوم نوین اسلامی معنا به ارائه گزارش کلی از فعالیت‌های این گروه علمی پرداخت و عنوان کرد: در توجه به مباحث مورد نیاز انقلاب اسلامی از سال ۸۹ آغاز به فعالیت داشته‌ایم و تجربه کلی ما بالغ بر ۱۵ تا ۲۰ ساله می‌باشد.

وی افزود: در مدت فعالیت مرکز علوم نوین اسلامی معنا توانسته‌ایم تاکنون از محضر اساتید بزرگ حوزه همچون آیت الله اراکی، استاد رشاد، حجت‌الاسلام والمسلمین خسروپناه و حجت‌الاسلام والمسلمین پارسانیا استفاده ببریم.

گودرزی خاطرنشان کرد: حل مسائل نظام بدون تشکیل یک سازمان مشخص که دستاوردهای حوزه را تجمیع نماید شدنی نیست؛ این خلأ باید هرچه زودتر رفع شود.

وی پرداختن حوزه به مسائل عینی نظام اسلامی را لازم دانست و گفت: با کمک مرکز مطالعات راهبردی حوزه به تجمیع و نقد نظرات فضلای حوزه و ناظر به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت پرداخته‌ایم .

عضو مرکز علوم نوین اسلامی معنا تصریح کرد: مرکز علمی معنا دارای ۸ دبیرخانه با تخصص‌های مختلف است.

وی با اشاره به اطلاعات تجمیع شده اما بلااستفاده در بانک‌های اطلاعاتی افزود: یکی از اشکالات بانک‌های اطلاعات در کشور ما دپوی اطلاعات است؛ مرکز علمی معنا در سال جاری در موضوع لباس دست به جمع آوری اطلاعات دقیقی برده است و در سال آینده در موضوعات دیگری نیز این کار را انجام خواهد داد.

در شهرسازی اسلامی باید مسجد در مرکز محلات و محور همدلی مردم باشد

عباس جهانبخش مدیرعامل اندیشکده مطالعات راهبردی زیست شهر اسلامی بیان کرد: صفت بهینه برای جامعه بازار، سود شمرده می‌شود.

وی افزود: در دومین دوران بشر که پس از جامعه «استیلا» محوری به وجود آمد جامعه بازار بود.

جهانبخش خاطرنشان کرد: وقتی که سیستمی‌را طراحی می‌کنیم فقط به اسم‌ها و عناوین انتزاعی نباید بسنده کرد.

وی ۲۱ ویژگی را در سایه کالبدی تمام نظامات اجتماعی برشمرد و گفت: در جهان استیلا رابطه به صورت عمودی از بالا به پایین بوده و امور مختلف از سوی پادشاه یا ارباب بر اقشار پایین تحمیل می‌گردد؛ اما این وضعیت در جامعه امت کاملاً متفاوت است؛ در این دو جامعه معماری و شهرسازی با یکدیگر تفاوت چشمگیر دارد.

مدیرعامل اندیشکده مطالعات راهبردی زیست شهر اسلامی تصریح کرد: در حال حاضر کل زندگی ما با محوریت سود بخش خصوصی چیده شده و نظام ما در طول ۴۰ سال گذشته از این ناحیه خیلی ضرر کرده است.

وی با اشاره به تأثیر متقابل صناعت جامعه و تربیت افراد آن افزود: باید معماری و شهرسازی را به شکلی بسازیم که بتواند افراد متناسب با جهان بینی توحیدی را تربیت کند.

جهانبخش بیان داشت: فضای شهری متناسب با نظام اجتماعی مدنظر انبیا و اولیای الهی باید متشکل از خانه‌های وسیع با مدیریت مستقل باشد.

وی گفت: باید در محلات شهرهای اسلامی مسجد در مرکز آن‌ها قرار داشته و محور همدلی مردم باشد.

مدیرعامل اندیشکده مطالعات راهبردی زیست شهر اسلامی مدعی شد: در موضوع تأمین زمین برای ساخت مسکن کشور ما هیچ مشکل و کمبودی ندارد.

وی با تأکید بر اینکه می‌توان خانه‌های نیمه ساخت را برای مردم ایجاد کرد تا خود آنان به صورت تدریجی آن‌ها را تکمیل کنند عنوان داشت: با این روش هزینه ساخت یک خانه ویلایی کمتر از ۵۰ درصد هزینه ساخت یک واحد آپارتمانی مانند واحدهای طرح مسکن مهر تمام خواهد شد.

قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی دارای منشأ فقهی نیستند

سیدمحسن دهنوی، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی یادآور شد: قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی متأسفانه دارای منشأ و خاستگاه فقهی و دینی نیستند و این امر ورود حوزه‌های علمیه به این عرصه را می‌طلبد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: خوشبختانه اندیشکده‌ها و پژوهشگاه‌های حوزوی تحقیقات و تولیدات علمی خوبی در زمینه مسائل عینی نظام اسلامی داشته اند که باید مورد توجه واقع شوند.

دهنوی خاطرنشان کرد: متأسفانه ما امروز دچار حکمرانی نهادهای غربی شده‌ایم ؛ نهادهایی که در میهن اسلامی ما فعال هستند همان نهادهایی می‌باشند که در حکومت‌های غربی فعالیت دارند.

وی برنامه هفتم توسعه را در دست تدوین توسط دولت دانست و گفت: این برنامه متأسفانه بدون مشورت حوزه‌های علمیه در حال نگارش است؛ حوزه علمیه می‌بایست در این مورد مشارکت جدی داشته باشد.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نظام یارانه ای موجود در کشور ما کاملاً بر خلاف عدالت است و می‌بایست اصلاح شود.

وی با اشاره به تجربیات موفق در تغییرات لازم دستگاه‌های حاکمیتی کشور افزود: قانون اساسی ما به واقع مترقی نوشته شده است؛ نوع تقسیم کار در آن و نوع نگاه آن نمونه موفقی از تغییر و تحول در راستای اسلامی سازی حاکمیت بود.

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی بیان داشت: مدل فعلی مدیریت شهرها به طور قطع جواب نداده است و از این رو برنامه جدیدی در جهت مدیریت شهری و روستایی در مجلس شورای اسلامی در دست تدوین می‌باشد.

صاحبان سرمایه بازارها را بر اساس منافع خود به وجود می‌آورند

محمدجواد معصومی‌نیا عضو شبکه جامع علمی جهادگران اقتصاد مقاومتی(قصد) اظهار کرد: ما ۵ گروه تخصصی را در گروه‌های علمی مختلف همچون طراحی بازار تشکیل داده‌ایم ؛ در حوزه‌های انژری و آب نیز ورود داشته‌ایم .

وی افزود: آنچه علم اقتصاد از خودش نشان می‌دهد این است که بازارها به خودی خود وجود دارند؛ اما در واقعیت صاحبان سرمایه بازارها را به وجود می‌آورند.

معصومی‌نیا خاطرنشان کرد: سند آمایش علم و فناوری استان قم یکی از فعالیت‌های ما تاکنون بوده که در سال ۹۹ نگارش آن به پایان رسید.

وی بررسی سبک مدیریت مقام معظم رهبری در مسائل داخلی و خارجی را الزامی‌دانست و گفت: در این زمینه ما تحقیقات گسترده ای داشته‌ایم .

عضو شبکه علمی قصد تصریح کرد: ما سعی کرده‌ایم به فراخور نیازهایی که ایجاد می‌شود مطالعاتی را داشته باشیم؛ در سال ۹۸ در موضوع کرونا شروع به مطالعه کردیم و دیدیم که این بیماری یک مسئله صرفاً پزشکی به حساب نمی‌آید.

وی با اشاره به سیاست‌های تسهیل کمی‌آمریکا افزود: نگاشته نگاری در تأثیرات کرونا بر اقتصاد جهانی یکی از فعالیت‌های شبکه علمی جهادگران اقتصادی تاکنون بوده است؛ ما در این نگاشته اعلام کردیم که بحران کرونا موجب کمبود مواد غذایی در جهان خواهد شد و کشور ما باید آمادگی مقابله با این مسئله را داشته باشد.

ثبت رویداد علمی دین و حکمرانی در بنیاد نخبگان

علیرضا داوودی دبیر رویداد علمی دین و حکمرانی تأکید کرد: برگزاری یازده نشست موفق ما را به این سمت واداشت که آیا می‌توان این رویداد را در حوزه‌های علمیه نیز دنبال کرد؟

وی افزود: ثبت این رویداد در بنیاد نخبگان ذیل طرح شهید بابایی به عنوان اولین رویداد در حوزه علوم انسانی اسلامی یکی از اقدامات اندیشکده دین و حکمرانی بوده است.

داوودی خاطرنشان کرد: امتداد یافتن رویداد در پسارویداد خودش اتفاق خوبی بود که در فعالیت‌های اندیشکده دین و حکمرانی افتاد.

وی از شکل گیری میز سیاست گذاری رسانه خبر داد و سپس گفت: شکل گیری میز سیاست گذاری دینی یکی دیگر از اقدامات مهم اندیشکده دین و حکمرانی پروژه ای محتوایی است که به صورت مضاف به سیاست گذاری دینی می‌پردازد.

دبیر رویداد علمی دین و حکمرانی همکاری مشترک این اندیشکده با دانشگاه‌های مختلف و حوزه‌های علمیه نشان دهنده ظرفیت‌های خوب حوزه در حل مسائل نظام اسلامی اعلام کرد.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.