تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, مشروح خبرها
شماره : 25645
تاریخ : ۱۳ آذر, ۱۴۰۰ :: ۱۱:۵۱
دفتر تبلیغات-حجت‌الاسلام والمسلمین علی اصغر ثنایی حجت‌الاسلام والمسلمین علی اصغر ثنایی در گفت‌وگویی مطرح کرد؛ دفتر تبلیغات به دنبال جذب طلاب متخصص در چارچوب مسئله‌محوری است/ عدم تربیت طلاب برای ساختارهای تشکیلاتی حوزه متاسفانه ما در حوزه علمیه همزاد با ایجاد این ساختارهای تشکیلاتی، به سمت تربیت طلابی برای این تخصص‌ها حرکت نکرده‌ایم؛ لذا به ناچار از افراد خارج از حوزه استفاده می‌کنیم که انطباق این افراد با ادبیات و اقتضائات سازمانی حوزه زمان خاص خود را می‌برد.

به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح اندیشه؛ حجت‌الاسلام والمسلمین علی اصغر ثنایی، معاون منابع انسانی و پشتیبانی دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم در مصاحبه ای پیرامون بخشی از رسالت ها و فعالیت های این دفتر مطالبی را ذکر کرد. وی هم چنین به تشریح اقدامات معاونت متبوع خود پرداخت و از چگونگی جذب نیروی انسانی در دفتر تبلیغات گفت که در ادامه، مشروح این گفتگو تقدیم می گردد.

حجت‌الاسلام ثنایی در تشریح مهم ترین ماموریت معاونت منابع انسانی و پشتیبانی دفتر تبلیغات اسلامی گفت: برنامه ریزی جهت تامین نیروهای فهیم، مومن و کارآمد در مجموعه هایی که درون حوزه علمیه شکل گرفته است، از اصلی ترین ماموریت های این معاونت است. خود دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مرکز خدمات حوزه علمیه، جامعه المصطفی و… که به صورت مستقیم و غیر مستقیم با حوزه در ارتباط هستند از جمله این مجموعه ها هستند. در واقع منابع انسانی به افرادی گفته می شود که در یک مجموعه برای تحقق و پیشبرد آن مجموعه فعالیت می کنند و معاونت منابع انسانی ناظر به فعالیت افراد درون سازمان است.

وی افزود در مرحله بعد اگر نهادهای مذکور بتوانند در مجموعه های خودشان افراد توانمندی را برای خارج از نهاد خود تربیت کنند، این ماموریت بعدی آن ها خواهد بود.

ثنایی خاطرنشان کرد پیش تر به منابع انسانی به چشم یکی از اقلام یا بخشی از یک سازمان نگاه می شد اما در چند دهه اخیر، به منابع انسانی به چشم سرمایه های انسانی یک مجموعه نگریسته می شود که مهمترین سرمایه آن سازمان نیز محسوب می شوند.

وی اضافه کرد دفتر تبلیغات اسلامی اولین نهاد حوزوی است که در اردیبهشت ۱۳۵۸ به دستور امام خمینی (ره) تاسیس شد و پس از ایشان تا کنون زیر نظر مقام معظم رهبری و با انتساب رئیس این دفتر، اداره می شود و بخش مهمی از ساختار سازمانی آن معاونت منابع انسانی است.

معاون منابع انسانی دفتر تبلیغات بیان داشت دفتر تبلیغات اسلامی، در بیش از ۴ دهه فعالیت پس از انقلاب، به طور کلی سه دوره را گذرانده است؛ دوره اول، دوره اعزام طلاب به جبهه های دفاع مقدس بوده است. دوره دوم، دوره کارکردگرایی و تثبیت تشکیلاتی و ساختاری دفتر بوده که به عرصه فرهنگی پس از جنگ ورود کرد. در دوره سوم که در آن قرار داریم از کارکردگرایی به سمت مسئله محوری حرکت کرده است. از شاخصه های مهم این دوره های سه گانه در دفتر تبلیغات، حضور و وجود منابع انسانی کارآمد و هوشمند است.

وی اظهار کرد معمولا شیوه های جذب در سازمان ها و نهادها به دو صورت است؛ یکی از طریق فراخوان جذب نیرو است و راه دوم، این است که با توجه به شناختی که از افراد دارند، اقدام به جذب آن ها می کنند.

ثنایی گفت ما در اداره جذب و گزینش دفتر تبلیغات یک بانک اطلاعاتی داریم که افراد می توانند با مراجعه به دفتر و ارائه رزومه، اطلاعات خود را در این بانک اطلاعاتی ثبت نمایند. ما روزانه مراجعینی داریم که مشخصات و توانمندی های خود را در این بانک ثبت می کنند.

وی اذعان کرد یک اشکال که در مراکز حوزوی و تشکیلاتی داشته ایم که امروزه به صورت جدی تر احساس می شود این است که با گذر زمان، ساختار ها به سمت تشکیلاتی تر شدن و رسمیت بیش تر می روند که این نیازمند استفاده از نیروهای متناسب با تخصص های مورد نیاز است، مانند تخصص های مربوط به مدیریت، مسائل راهبردی، آی تی و… ؛ اما متاسفانه ما در حوزه علمیه همزاد با ایجاد این ساختارهای تشکیلاتی، به سمت تربیت طلابی برای این تخصص ها حرکت نکرده ایم؛ لذا به ناچار از افراد خارج از حوزه استفاده می کنیم که انطباق این افراد با ادبیات و اقتضائات سازمانی حوزه زمان خاص خود را می برد.

حجت‌الاسلام ثنایی تصریح کرد یکی از درگاه های استعدادیابی و شناخت افراد متخصص برای ما، مراکز متبوع خود دفتر تبلیغات اسلامی، مانند دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی است.

وی در پایان گفت: یکی از کارکرد های معاونت منابع انسانی، آموزش نیروها است. نیرو های مستعد و متخصصی را که جذب می کنیم، در طی چند سال به توانمندی و تخصص های سازمانی می رسانیم. به عنوان مثال اگر ما یک متخصص آی تی یا حسابداری را هم جذب کنیم، بالاخره نیاز به آموزش های مرتبط با فضای تشکیلاتی و سازمانی دارد. اولویت ما این است که برای جذب افراد متخصص نیز ابتدا به سراغ طلاب متخصص در زمینه های مورد نیاز برویم و از آن ها دعوت به همکاری نماییم.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.