تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, مبانی علوم انسانی اسلامی
شماره : 8835
تاریخ : ۶ آذر, ۱۳۹۷ :: ۱۷:۵۵
موضوعات جدید فقهی به خوبی مسأله‌یابی نشده است

حجت الاسلام الهی خراسانی در نشست تخصصي با عنوان تأثير انقلاب اسلامی در فقه های مضاف، نبود مسئله يابی و عدم وجود نگاه‌های جديد روشی در پردازش مسائل فقهی را از فقدان های فقه دانست.

به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجت الاسلام علی الهی خراسانی در نشست تخصصی كه با عنوان تاثير انقلاب اسلامي در فقه های مضاف در محل دفتر تبليغات اسلامي مشهد برگزار شد گفت: پس از گذشت چهل سال از انقلاب اسلامی هنوز هم فاصله و ديواری ميان فقها و پژوهشگران برجسته و اصحاب هنر فرهنگ، موسيقی و غيره می باشد.

وي افزود اقدامات بزرگی در سالهای پس از انقلاب در اين خصوص صورت گرفت كه متاسفانه دنبال نشده اند و تقريبا در ده سال گذشته شاهد هيچ جلسه‌ی گفتگومحوری ميان پژوهشگران فقهي با پژوهشگران غير فقهی نبوده ايم.

الهي خراسانی با اشاره به اينكه انقلاب اسلامی مردمی ترين انقلاب تاريخ معاصر می‌باشد اظهار كرد: تاثيری را كه انقلاب اسلامی بايد در فقه سياسی می گذاشت نگذاشته و جنبه هايی از آن مغفول مانده است.

وی ادامه داد: علي رغم اهميت موضوع نظريه های مربوط به منتخب بودن ولايت فقيه و انتخاب مردم  اين جنبه از فقه سياسی مورد غفلت پژوهشگران واقع شده است.

الهي خراساني در خصوص اقتصاد اسلامي بيان كرد: متأسفانه مسئله فقه اقتصاد در عرصه پردازش مسائل اقتصادی حضور چشمگيری نداشته است. فقه اقتصادی تبديل به بررسی مبانی يا نهايتا فقه تجارت شده است و پژوهش های مستقل جدی در پردازش مسائل اقتصادی طبق فقه وجود ندارد.

الهي خراساني با انتقاد به اينكه هنوز مرجع ما برای مباحث اقتصاد اسلامي صرفا آثار بزرگان است بيان كرد: در فضای حوزه های علميه نگرش فقه اقتصادی كمرنگ است، علي رغم اينكه هدف انقلاب اسلامی مبارزه با اقتصاد ليبرال بوده است.

وي در خصوص مباحثي چون فقه بانك و فقه شهرنشينی نيز عنوان كرد: تقريبا ما در كشورمان اتفاق مهمی نيز در اين مباحث نو ظهور شاهد نيستيم.

الهي خراساني با اشاره به فقدان های موحود، فقدان روشي يا موضوعي را از آن جمله دانسته و گفت: آيا روش های سنتي هنوز هم می توانند پاسخگوی مسائل جديدی كه بعنوان مثال از دهه ٨٠ تحت عناوينی چون فقه پرشكی، فقه تربيتی و ... نمايان شده اند باشند؟

وی با انتقاد به اين نظر كه بايد تحت عنوان نگاه ملاكی به معنای بررسی صرف احكام موضوعات به بررسي مسائل بپردازيم مطرح كرد: با نگاه ملاكي چطور مي‌توان روايات را مورد پردازش قرار داد، درحاليكه عناوينی چون آپارتمان نشيني و از اين قبيل در روايات وجود ندارند.

الهي خراساني در خصوص اهميت انقلاب اسلامي برای شكل گيری شهر اسلامی گفت: ما در فقه العمران بسيار ضعيف هستيم و بعد از ٤٠سال از شروع انقلاب فقط دو پژوهش مستقل در اين زمينه وجود دارد.

وی افزود :آنچه علم را توسعه می دهد صرفا درس دادن نيست بلكه پژوهش دارای اهميت بسياری است، پژوهش هايی كه بتوان آنها را مورد نقد و ارزيابی قرار داد.

الهي خراسانی نهادزدگی را در امر پژوهش یک آسيب دانسته و گفت: شهروندان بايد بدون تعيين دولت و بدون حضور حكومت بتوانند دست به اقدامات فرهنگي عمومی در شهر بزنند چرا كه غلبه امر سياسی و ملاحظات امنيتی در پژوهش منجر به فقدان ها می گردد.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری رضوی

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.