عضو هیئت علمی جامعه المصطفی(ص) گفت: رسانه ها و سینماهای ما متاسفانه به سوی فرهنگ رفاه زدگی پیش می روند و شعار «فرزند کمتر زندگی بهتر» را به صورت غیرمستقیم به مردم القا میکنند.
به گزارش پایگاه خبری ـ تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجت الاسلام والمسلمین حسن یوسف زاده مدیرگروه مطالعات اجتماعی و ارتباطی جامعه المصطفی(ص) العالمیه به مناسبت روز ملی جمعیت با اشاره به جمعیت بهینه در کشور گفت: داشتن جمعیت بهینه و مطلوب، اساس و بنیان بسیاری از سیاست گذاری هاست. اگر جمعیت مطلوب نداشته باشیم، سیاست گذاری مطلوب هم نخواهیم داشت. بنابراین باید ابتدا به دنبال جمعیت بهینه باشیم.
وی افزود: اگر روند جمعیت و یا رشد جمعی ما قابل پیش بینی نباشد برنامه ریزی های بلندمدت هم امکان پذیر نخواهد بود. برای برنامه ریزی بلندمدت نمی توان با حدس و گمان حرکت کرد. بنابراین اگر مشکل شغل و مسکن داریم، در یک بخش آن جمعیت قرار دارد.
یوسف زاده بیان کرد: جمعیت و روند جمعیتی نشان می دهد که مشکلات امروز جامعه در ده سال آینده آیا باز هم با ما خواهند بود یا خیر؟ که شاید بعضی از آنها مرتفع شوند. اگر اولویت مشخص نشود هدایت سیاست ها و بودجه ها و حتی خیرین ما به سوی سرمایه گذاری های مطمئن و مناسب مقدور نخواهد بود. اگر رشد جمعیت ما در ده سال آینده منفی باشد، مدارس و مسکنی که اکنون ساخته شده، باری بر دوش جامعه خواهد بود.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی(ص) گفت: اگر رشد جمعیت قابل پیش بینی نباشد سرمایه گذاری های مطمئن هم امکان پذیر نخواهد بود. پس بسیاری از مسائل و حل شدن آنها تابعی است از پیش بینی های دقیق از روند جمعیت. دوم اینکه ما باید بدانیم برای آینده در کدام بخش ها سرمایه گذاری کنیم و رشد جمعیت ما چه میزانی است؟ برای رشد جمعیت شرایط اقلیمی و امکانات زیرساختی ما باید مناسب باشد. این موضوعات می طلبد تا درصد مناسب رشد جمعیت پیش بینی شود. این درصد اگر به درستی پیش بینی نشود ما دچار دو مشکل خواهیم شد. اول پیری جمعیت و دوم انفجار جمعیت.
وی ادامه داد: انفجار جمعیت باعث می شود که دولت نتواند امکانات لازم را در زمان مناسب فراهم کند و پیری جمعیت باعث می شود بیشتر جمعیت کشور مصرفی باشند. اما اولویت اکنون ما در کنترل جمعیت قرار دارد و یا رشد جمعیت؟ چون شعارهای ما در ۲۰ سال قبل با عنوان «فرزند کمتر زندگی بهتر» بدون پیش بینی پیامدها بود، ما را امروز دچار پیری جمعیت کرده است.
وی افزود: جمعیت شناسان و جامعه شناسانی که در ۲۰ سال گذشته شعار کنترل جمعیت را مطرح کردند، پیامدهای پنهان این شعار را پیش بینی نکردند و یا پیش بینی کردند و هشدار ندادند.
یوسف زاده با اشاره به اینکه اگر جامعه شناس نتواند روندها و پیامدهای فعلی را در سالهای آینده پیش بینی کند، جامعه شناس نیست و اگر پیش بینی بکند و هشدار ندهد صداقت لازم را ندارد، گفت: ما امروز هشدار می دهیم که در دهه های آینده دچار پیری جمعیت خواهیم شد. جامعه شناسان باید مشاوران خوبی باشند و به سیاست گذاران مشورت بدهند که چنین روندهایی به کجا منتهی می شود. البته بخشی از این مساله ارزش های ما است. اینجاست که علوم اسلامی باید به داد علوم انسانی برسد. به این معنی که رشد جمعیت برای ما مطلوب است یا کنترل جمعیت؟ آیا ارزش های ما، ما را به سوی رشد جمعیت به هر نحوی رهنمون می کند؟ یا گاهی کنترل جمعیت هم مطلوب است؟ در اینجا باید دست به دامن آموزه های فقهی و دینی شد.
وی اضافه کرد: برای کنترل و یا رشد جمعیت باید به وضعیت جهان اسلام هم توجه کرد که سیاست های کلان جهان اسلام، کشورهای اسلامی را به چه سمت و سویی سوق می دهد. امروزه جمعیت مطلوب برای جهان اسلام چقدر است؟ این مساله مهمی است که باید درباره آن به طور مفصل بحث کرد. سیاست های جزیی و کل کشورهای اسلامی تابعی باید باشد از سیاست های کلان جهان اسلام. شاید در مقطعی سیاست های کلان جهان اسلام مقطعی از رشد را مطلوب بداند که آن میزان مورد قبول کشورهای غربی نباشد.
یوسف زاده تصریح کرد: جمعیت بهینه تابعی از اعتقادات و ارزش ها از یک سو و امکانات طبیعی و اقلیمی سرزمین، شرایط اقتصادی و وضعیت جهان اسلام است. این چهار عامل در رشد بهینه ما دخالت دارند. هر کدام از این مولفه ها در مقاطعی می توانند تغییر کنند.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی(ص) گفت: جمعیت بهینه ما با نقاط مختلف کشور ما در ارتباط است. مثلا جمعیت بهینه برای شهر قم با شهر دیگری متفاوت است یعنی رشد مطلوب در یک کشور الزاما به معنای رشد میانگین آن کشور نیست. شاید در مناطقی از کشور تشویق به افزایش جمعیت و در منطقه دیگر به کنترل جمعیت هشدار داده شود. در ایران رشد بی رویه شهرنشینی باعث شده برنامه ریزی های ما به نتیجه مطلوب نرسد.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: برخی از بدنه مسئولان ما با منویات مقام معظم رهبری همسو نیستند. اگر امروز مقام معظم رهبری پیش بینی کردند که ما در دهه های آینده دچار پیری جمعیت خواهیم شد، بدنه سیاست گذار کشور باید با شعار رهبر انقلاب همراه باشد. شعار ایشان به عنوان کسی که در راس امور قرار گرفته اند باید حتما مد نظر مسئولان کشور قرار بگیرد.
وی درباره این سوال که تحقق سیاست های جمعیتی مدنظر مقام معظم رهبری نیازمند رفع چه مشکلاتی است، گفت: ایشان فقیه آگاه به زمان و مسلط به آموزه های مذهبی هستند و از سوی دیگر کارشناسی هستند که از شرایط امروز کشور اطلاعات کافی دارند. وقتی ایشان تشویق به افزایش جمعیت می کنند، در بدنه نظام باید تکلیف ایجاد شود. حتما ایشان نباید حکم حکومتی بدهند بلکه توصیه های ایشان برای بدنه اجتماعی و جامعه شناسان و سیاست گذاران حکم تکلیف را دارد.
یوسف زاده ادامه داد: اگر فقیه عادی حکم به افزایش جمعیت بدهد عده ای برای آن حکم انقلت می آورند که فقیه از شرایط امروز کشور اطلاع کافی ندارد که حکم فقهی را مطرح می کند اما درباره رهبر معظم انقلاب چنین مساله ای مطرح نیست. ایشان ضمن اینکه فقیه مسلم اسلامی هستند کارشناس آگاه و مسلط به امور کشور هم هستند. طرح این مساله وظیفه و تکلیفی برای بدنه سیاست گذاری ما باید ایجاد می کند اما آن طور که باید فهم نشده و باید به طور حتم فرهنگ سازی شود.
وی اظهار کرد: مردم باید بدانند طرح بحثی که از طرف ایشان بیان می شود تکلیف آور برای عموم مردم و سیاست گذاران است. این مساله نه فقط درباره موضوع جمعیت بلکه برای همه شعارها، الزام آور است. مساله افزایش جمعیت برای سیاست گذاران، عموم مردم و جامعه شناسان تکلیف محسوب می شود. جامعه شناس باید به مردم پیامدهای آشکار و پنهان روندهای جمعیتی را بیان کنند.
به گفته یوسف زاده درخواست مقام معظم رهبری به مصلحت نظام جمهوری اسلامی و به نفع جهان اسلام است.
این محقق و نویسنده کشورمان با تاکید بر اینکه سیاست گذاران زمینه های لازم برای افزایش جمعیت یا رشد جمعیت را به وجود بیاورند، گفت: اگر ازدواج جوانان تسهیل شود، رشد جمعیت به طور طبیعی انجام می گیرد. اگر وضعیت اقتصادی بهبود یابد افزایش رشد خواهیم داشت. از سوی دیگر فرهنگ سازی هم باید انجام بگیرد. رسانه ها و سینما های ما متاسفانه به سوی فرهنگ رفاه زده پیش می روند و شعار «فرزند کمتر زندگی بهتر» را به صورت غیرمستقیم به مردم القا می کند!
یوسف زاده تصریح کرد: رسانه های جمعی به بهترین شکل می توانند در این زمینه فرهنگ سازی کنند. همین طور فضای مجازی که به شدت فضای مساعدی برای فرهنگ سازی مثبت و منفی است. باید از این ظرفیت ها استفاده کرد. اگر رشد جمعیت در شرایط فعلی وظیفه و تکلیف است رسانه های جمعی باید آن را در عمل نشان بدهند.
وی در پایان گفت: رشد حاشیه نشینی در شهرها و افزایش مهاجرت از روستاها به شهرها ناشی از طرح سیاست های غلط فرهنگی است و مردم را به سمتی کشانده که مردم و مسئولان در رفع آن دچار مشکل شده اند. تراکم جمعیت در شهرها باعث نمی شود که رشد جمعیت را مطلوب ندانیم. در دهه آینده رشد جمعیت برای ما کاملا ضروری است. البته امکانات باید افزایش یابد و اقتصاد مقاومتی یکی از راه حل های مهم و ضروری است.
انتهای پیام/
منبع: طلیعه
https://ihkn.ir/?p=4371
نظرات