به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، استاد محمد قائنی از اساتید حوزه علمیه قم در درس خارج فقه پزشکی به تشریح مسائل مستحدثه پزشکی با عنوان «لمس و نظر» پرداخت که در ادامه متن آن را از نظر میگذارنید؛
مقتضای آیه شریفه ۳۰ سوره نور این است که نظر به جنس مخالف مطلقاً ممنوع است چه مقام علاج و چه غیر آن و لذا برای استثنای مقام علاج نیاز به دلیل خاص داریم. البته فحوای آیه شریفه مس و لمس را هم شامل است و اگر نظر به جنس مخالف جایز نیست، مس و لمس او به فحوی ممنوع است. لذا استثنای مس و لمس در مقام علاج به دلیل خاص نیازمند است.
البته این فحوی مختص به همان مواردی است که نظر به آنها حرام است و اگر مثال وجه و کفین را به خاطر مخصص متصل به آیه استثناء شده بدانیم در این صورت فحوی بر حرمت لمس وجه و کفین دلالت نمیکند و اگر مخصص را منفصل بدانیم براساس نظریهای که حجیت دلالت التزامی و فحوی را تابع حجیت مدلول مطابقی میداند باز هم آیه به فحوی بر حرمت لمس وجه و کفین دلالت نمیکند.
در آیه شریفه برای زنان علاوه بر حکم حرمت نظر، حکم دیگری هم ذکر شده است و آن حرمت تکشف است. بین اینها تلازمی نیست. مثلا تکشف برای مرد جایز باشد اما نظر برای زن حرام باشد. در آیه شریفه آمده «برای زن تکشف هم جایز نیست همان طور که نظر زنان به مردان هم جایز نیست و همان طور که نظر مردان به زنان جایز نیست.»
لذا زنی که به پزشک مراجعه میکند و میخواهد جایی از بدنش را به او نشان بدهد، همان طور که برای پزشک مرد نگاه جایز نیست برای زن هم نشان دادن آن قسمت از بدن جایز نیست. اما بر خلاف اینکه مردی بخواهد قسمتی از بدنش را(غیر از عورتین) به پزشک زن نشان بدهد که تکشف و نشان دادن برای مرد حرام نیست اما نگاه کردن برای زن حرام است. البته بحث ما فعلاً مطابق قاعده است و لذا در مورد عناوین ثانویهای که ممکن است در اینجا وجود پیدا کند مثل اعانه بر اثم و… بحث نمیکنیم.
بنابراین برای زنان نه تنها نظر به مرد نامحرم جایز نیست، بلکه تکشف برای خود او هم جایز نیست حتی اگر جایی احتمال بدهد مرد نامحرمی ببیند و در معرض نگاه نامحرم باشد چون اطلاق آیه شریفه این است که زن باید خودش را بپوشاند و تکشف نکند و از آن فقط مواردی استثنا شده است که بر جواز تکشف دلیل داشته باشیم که آن هم فقط جایی است که معرضیت نگاه نامحرم نباشد.
همانطور که آیه شریفه نسبت به نظر به بچه نابالغ هم اطلاق دارد و هم مردان و هم زنان نمیتوانند به بچه نابالغ نامحرم نگاه کنند(البته مواردی که معرضیت لذت جنسی وجود ندارد را به ارتکاز خارج دانستیم.) و آیه شریفه نسبت به تکشف زنان در مقابل پسر نابالغ نامحرم هم اطلاق دارد و زن نمیتواند در مقابل پسر نابالغ تکشف کند(البته مواردی که معرضیت فتنه و لذت جنسی وجود ندارد به ارتکاز خارج شده است) لذا زن نمی تواند قسمتی از بدنش را به پسر نابالغ هم نشان بدهد.
در برخی روایات آمده که زن میتواند موهایش را به پسر نابالغ نشان بدهد و لازم نیست موهایش را از پسر نابالغ بپوشاند که این روایات مخصص آیه خواهند بود. روایت دیگر که در قرب الاسناد مذکور است تکشف جلوی پسر بچه غیر ممیز خارج از اطلاق آیه است همان طور که نظر به پسر بچه نابالغ که معرضیت لذت جنسی ندارد از اطلاق آیه خارج است و البته تکشف دختر غیر بالغ هم اشکالی ندارد. همان طور که تکشف پیش مجنون هم جایز است.
اما تکشف جلوی خصی مطابق برخی روایات جایز است و برخی روایات از آن منع کردهاند. اگر تکشف را در آنجا ممنوع ندانیم زن میتواند به پزشک خصی مراجعه کند و تکشف کند و البته آنجا هم لمس حرام است. چون دلیل حرمت لمس منحصر در آیه شریفه نیست بلکه روایات هم بر آن دلالت دارند.
این نکته هم باید مورد توجه قرار گیرد که مستفاد از حرمت نظر، حرمت تسبیب به نظر هم هست. البته معنای تسبیب، تکشف زن یا مرد نیست ولی مثل اینکه مرد نامحرم به پزشک نامحرم مراجعه کند و لخت بشود(غیر عورتین) از باب تسبیب جایز نیست هر چند بر مرد پوشاندن بدن هم لازم نیست و تکشف جایز است اما اینکه تکشف جایز است مسالهای است و اینکه تسبیب به نظر حرام جایز نیست مساله دیگری است.
مرد لازم نیست خودش را در جایی که احتمال میدهد زنی ببیند بپوشاند، اما جایز نیست تسبب به حرام کند. به اینکه خودش را جلوی یک زن مشخص لخت کند طوری که او را ناچار کند او نگاه حرام کند و این حرمت تسبب مستفاد از همان ادله حرمت نظر زنان به مردان نامحرم قابل استفاده است همان طور که تسبیب به اکل نجس جایز نیست و این از همان ادله حرمت اکل نجس استفاده میشود و این حتی شامل مواردی هم هست که تکلیف واقعی وجود دارد و بر مکلف به خاطر جهل منجز نباشد.
اما مراجعه زن به پزشک خنثی اشکالی ندارد به شرط اینکه خنثی را جنس سوم ندانیم و مبنای مرحوم نایینی را در تخصیص عنوان وجودی قبول نداشته باشیم چرا که در این صورت شبهه مصداقیه مخصص متصل خواهد بود که تمسک به عام در آن جایز نیست.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=14141
نظرات