تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : ۱۰ خبر اول, اخبار, برگزیده ترین ها, حوزه و فقاهت, مشروح خبرها
شماره : 14772
تاریخ : ۱۵ دی, ۱۳۹۸ :: ۱۵:۵۱
آیت‌الله استادی: علم بدون تهذیب دردی دوا نمی‌کند/ «بدان ایدک الله»؛ توصیه‌های اخلاقی با زبان ساده عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه با تأکید بر اینکه طلاب باید چندین بار کتاب «بدان ایدک الله» را مطالعه کنند، گفت: علم بدون تهذیب دردی دوا نمی‌کند، طلبه باید طلبه باشد و پاک و درست زندگی کند وگرنه ضرر او بیش از نفع او خواهد بود.

به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح_اندیشه؛ مراسم رونمایی از کتاب «بدان، ایّدک‌الله» شامگاه شنبه، ۱۴ دی‌ماه، در حسینیه دفتر مقام معظم رهبری در قم و با حضور جمعی از مسئولان حوزوی برگزار شد.

در این مراسم آیت‌الله رضا استادی، عضو شورای عالی حوزه‌های علمیه با بیان اینکه اسلام شامل مجموعه عقائد، احکام و اخلاق است، گفت: در مورد اخلاق از آغازی که احادیث اهل بیت(ع) جمع‌آوری شد، تقریباً علما اخلاق را همان روایات می‌دانستند، یعنی برخی علما معقتد بودند که اخلاق، همان روایات است.

وی افزود: امروز مقام معظم رهبری در ابتدای درسشان، روایات اخلاقی را بیان می‌کنند البته این مسئله در طول دوران‌های گذشته در میان علما مرسوم بوده است ولی به تدریج اخلاق شکل جدیدی گرفته و آثاری هم در این زمینه نوشته شده است که اخلاق را از منحصر دانستن در روایات متمایز کرده است.

آیت‌الله استادی با بیان اینکه طلاب باید در کنار سایر دروسی که می‌خوانند کتاب اخلاقی هم داشته باشند، تصریح کرد: بهترین کتاب اخلاق در اهل سنت، احیای علوم‌الدین غزالی است؛ این کتاب از روایات اهل بیت(ع) خالی است و این بزرگترین نقطه ضعف‌های آن است؛ مرحوم فیض کاشانی برای رفع این نقطه ضعف به این کتاب رنگ شیعی داد و روایات شیعه را در این اثر داخل کرد و نام آن را «محجة البیضاء» نهاد و خلاصه آن به نام حدائق را منتشر کرد.

استاد سطح عالی حوزه‌های علمیه افزود: در این آثار، مثلاً در مورد کبر و تواضع و آثار آن و راهکارهای رفع آن بحث شده و روایات متعددی در یک باب مطرح می‌شود، ولی بدان ایدک الله عمدتاً توصیه‌هایی با زبان ساده و صمیمی است.

عضو شورای عالی حوزه علمیه با بیان اینکه همواره بر مسائل اخلاقی در حوزه تأکید شده و می‌شود، اظهار کرد: مقام معظم رهبری هم خیلی تاکید دارند که کلاس و درس اخلاق باید در حوزه رونق داشته باشد. «بدان ایدک الله»، کتاب اخلاق نوشته شده توسط آقا نیست، بلکه ایشان در طول ۲۷ سال برای طلاب سخن گفته‌اند و این سخنان جمع شده و به این نام منتشر شده است.

وی اضافه کرد: امتیاز این کتاب بر کتب قبلی این است که این‌ها دیگر نصیحت است و خودمانی حرف زده و بحث بر سر چیستی مثلاً تواضع و فروتنی و کبر نیست، بلکه راه و رسم طلبگی به طلاب آموزش داده می‌شود.

آیت‌الله استادی بیان کرد: این کتاب مقدمه بیش از ده صفحه‌ای دارد که در آن بیان شده اگر عناصر اصلی حوزه را طلاب، کتاب درسی و ... بدانیم مهم‌ترین عنصر از دید رهبری، طلبه است، یعنی همه زحمات و هزینه‌ها برای رشد طلاب است و اگر طلبه نباشد وجود فضای آموزشی، کتاب درسی و استاد و علم معنا ندارد؛  بنابراین طلاب باید بدانند چه جایگاهی دارند و باید بدانند فردای کشور و دیانت بر عهده طلاب است.

ملایی؛ شرط مفیدبودن طلاب

عضو شورای عالی حوزه علمیه با بیان اینکه الان مردم باید به طلابی امیدوار باشند که بتوانند فردا را اداره کنند، اظهار کرد: ایشان در مورد ویژگی‌های یک منبری، اساس کار او را سخن سدید و قول محکم می‌دانند و واقعاً حرف درستی است؛ امروز طلبه‌ای می‌تواند پاسخگوی دانشگاه‌ها باشد که ملا باشد و حرف مستند بزند، نه اینکه فقط منبر برود و هرچه بپرسند بگوید در کتاب نوشته شده است.

آیت‌الله استادی اضافه کرد: از دید مقام معظم رهبری، دولت، ملت، مردم و متدینین برای رشد و حفظ حوزه باید تلاش کنند تا طلاب آن طور که لازم است تربیت شوند؛ طلبگی از دید حضرت آقا فقط درس خواندن نیست و دنبال تقوا و تهذیب نفس رفتن خیلی مفیدتر از درس خواندن است.

وی افزود: شهید بزرگواری که همه در عزای او هستیم عالم حوزه نبوده است؛ تقوا و باور و خداترسی داشت و جانش را کف دستش گذاشته است؛ باور کرده بود دین و قیامت و آخرتی هست به همین دلیل جانش را در این مسیر فدا کرد.

این استاد حوزه علمیه افزود: مقام معظم رهبری معتقد هستند که طلاب ابتدا باید درس خواندن را جدی بگیرند و نگویند که چون فلان برنامه عیب دارد؛ پس برنامه هیچ؛ باید با جدیت تا برنامه تغییر نکرده درس بخوانند تا دوره سطح را به پایان ببرند؛ لذا نباید طلاب به کارهایی بپردازند که مزاحم درس آنان باشد.

وی ادامه داد: اگر طلبه درس نخواند و با سواد نباشد فردا نمی‌تواند در جامعه مفید باشد؛ امروز سطح اطلاعات مردم زیاد شده و اگر طلبه ملا نباشد نمی‌تواند در داخل و خاج مؤثر باشد؛ توجه کنیم که مقام معظم رهبری، طلبه‌ای همانند ما بوده، ولی مراقب تهذیب نفس خود بوده‌اند و خوب درس خوانده‌اند و می‌دانند که طلاب هم چه مشکلاتی دارند و با این وجود این توصیه‌ها را دارند؛ یعنی طوری نیست که فردی بیرون از فضای حوزه این سخنان را گفته باشد و به وضعیت معیشت و مشکلات حوزه آشنا نباشد.

وی با بیان اینکه طلاب نباید از درس خواندن و تهذیب نفس نومید باشند اظهار کرد: طلاب باید در درس خواندن جدی باشند تا آینده خوبی داشته باشند. بنده معتقدم چیزی که برای همه طلاب، فضلا و علما لازم است این است که این کتاب را چندین بار بخوانند و نصیحت را باید خواند و تکرار کرد و عمل کرد.

آیت‌الله استادی تأکید کرد: در این کتاب بر بحث تحول و تغییر در متون آموزشی حوزه تاکید شده است، ولی ایشان باز فرموده‌اند تا همین دروس هم هست طلاب باید در درس خواندن و مطالعه جدیت داشته باشند.

وی با تمجید از فرمایشات مقام معظم رهبری در این کتاب تصریح کرد: بحث‌های صمیمی از گذشته تاکنون هم بسیار مفیدتر از کتاب بوده است؛ آیت الله شیخ عباس تهرانی روزهای جمعه در حجیته صحبت می‌کرد، ولی یقیناً اثرگذاری این سخنان بیشتر از خواندن کتاب‌ها بوده است.

آیت‌الله استادی تاکید کرد: علم بدون تهذیب دردی دوا نمی‌کند؛ طلبه باید طلبه باشد و پاک و درست زندگی کند وگرنه ضرر او بیش از نفع او خواهد بود.

انتهای پیام/

منبع: ایکنا

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.