تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : ۱۰ خبر اول, اخبار, زنان و خانواده, گزارش, مشروح خبرها
شماره : 19495
تاریخ : ۱۵ شهریور, ۱۳۹۹ :: ۱۲:۲۶
تضعیف جایگاه پدران در خانواده‌های ایرانی/ الگوگیری پدران از سیدالشهدا(ع) در برخورد با فرزندان زارع در نشست علمی تبیین کرد؛ تضعیف جایگاه پدران در خانواده‌های ایرانی/ الگوگیری پدران از سیدالشهدا(ع) در برخورد با فرزندان در آموزه‌های اسلامی جایگاه پدر در تربیت فرزندان عظیم و ویژه‌ای معرفی شده است. ولی در جامعه امروزی تا حدودی جایگاه پدران با خدشه روبرو شده است. این جایگاه گاهی از ناحیه فرزندان و گاهی از سوی مادران و رسانه‌ها مورد خدشه واقع می‌شود.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، خانم فهیمه زارع، عضو هیأت علمی پژوهشکده زن و خانواده در نشست علمی «جایگاه و نقش پدری در جریان کربلا» که 13 شهریورماه به صورت مجازی برگزار شد، به بیان اهمیت و جایگاه نقش پدری در خانواده و جامعه پرداخت.

وی با بیان این‌که خانواده کوچکترین نهاد جامعه به شمار می‌آید ولی بیشترین تأثیرات را دارد، بیان کرد: خانواده در اسلام از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و براساس روایات و سنت، تربیت، مسئولیت پذیری، شجاعت و... از بستر خانواده شکل می‌گیرد.

زارع با اشاره به این‌که نقش اصلی تربیت فرزندان بر دوش پدر و مادر است، تأکید کرد: در آموزه‌های اسلامی جایگاه پدر در تربیت فرزندان یک جایگاه عظیم و ویژه‌ای معرفی شده است. البته معمولا روایتی که مربوط به جایگاه پدر است، کمتر در مباحث دینی ما بازنمایی شده است.

وی ادامه داد: از پیامبر(ص) روایت داریم «پدر میان بهشت است، اگر می‌خواهی آن را نگه دار و اگر می‌خواهی رها کن.» یعنی اگر بهشت را می‌خواهی باید احترام پدر را نگه داری. در روایت دیگر داریم که رسیدن فرد به بهشت در گروی رضایت پدر است.

عضو هیأت علمی پژوهشکده زن و خانواده با ابراز تأسف از این‌که در جامعه امروزی تا حدودی جایگاه پدران با خدشه روبرو شده است، یادآور شد: این جایگاه گاهی از ناحیه فرزندان و گاهی از سوی مادران و رسانه‌ها مورد خدشه واقع می‌شود و این سبب شده با مشکلات و مسائل اجتماعی متعددی روبرو شویم.

وی افزود: همچنین در کشور ما نسبت به حوزه پدران و مردانگی پژوهش‌های کمتری صورت گرفته است. در حالی که درباره زنان طی دهه‌های اخیر پژوهش‌ها و کارهای زیادی صورت گرفته است.

زارع با تأکید بر این‌که از جمله حوزه‌های پژوهشی که با فقر پژوهشی در آن روبرو هستیم حوزه مردان و مردانگی است، بیان کرد: غربی‌ها به دلیل مشکلاتی که در جریان مدرنتیه با آن روبرو بودند، طی دهه‌های اخیر مطالعات خوبی در زمینه مردان داشته‌اند.

وی با اشاره به این‌که آمار جرم و جنایت در غرب بیشتر برای فرزندانی است که پدران در خانواده‌های آن‌ها حضور ندارند، گفت: ما کم کم در خانواده‌های ایرانی می‌بینیم که روز به روز جایگاه پدران در حال کم رنگ شدن است. یعنی ابهت و اقتدار پدران در حال کم شدن است. کم شدن اقتدار و ابهت پدر سبب می‌شود در آینده گرفتار پیامدهای مختلفی شویم.

عضو هیأت علمی پژوهشکده زن و خانواده با انتقاد از بی توجهی به نقش پدران در سریال‌های طنز خاطرنشان کرد: در این سریال‌ها جایگاه و نقش پدر با وضعیت خنده‌داری به نمایش گذاشته می‌شود. این کار آسیب‌هایی را متوجه نسل آینده می‌کند که ممکن است افراد ذهنیتی درباره این آسیب‌ها نداشته باشند.

زارع، اقتدار و صمیمیت را دو مؤلفه مهم در تربیت اجتماعی و اخلاقی فرزندان دانست و گفت: امروزه در بیشتر خانواده‌های ایرانی نقش پدران نقش عابر بانک است و آن‌ها را در نان آوری منحصر کرده‌ایم.

وی ادامه داد: پدران در شکل گیری هویت، شخصیت و آینده اجتماعی فرزندان نقش ویژه‌ای دارند به همین دلیل منحصر کردن نقش پدران در نان آوری تبعات فراوانی دارد.

عضو هیأت علمی پژوهشکده زن و خانواده تأکید کرد: به نظر می‌رسد آن چه در خانواده‌های ایرانی بیشتر بازنمایی می‌شود این است که مادران نقش اصلی در تربیت فرزندان را دارند، در حالی که اسلام مسئول اصلی تربیت را پدران معرفی می‌کند.

وی افزود: واقعیت جامعه ما با آن چه اسلام تأکید کرده در تضاد است و این کار به ضرر مادران تمام می‌شود، چون یک مسئولیتی بر مسئولیت‌های آن‌ها اضافه می‌کند. به نظر می‌رسد سیاستگذاران خانواده باید توجه کنند که این همه تأکید بر نقش مادری در تربیت و نادیده گرفتن نقش پدری در آینده تبعات اجتماعی زیادی خواهد داشت.

زارع در ادامه سخنان خود به بررسی جایگاه و نقش پدری امام حسین(ع) در جریان کربلا پرداخت و اذعان داشت: البته نقش پدری امام(ع) منحصر در کربلا نبوده ولی با توجه به این‌که در کربلا با یک حادثه عظیمی روبرو بودیم، بیشتر بر روی این موضوع توجه می‌شود.

وی افزود: در جریان کربلا شاهد صمیمیت ویژه‌ای از سوی سیدالشهدا(ع) در برخورد با خواهران، فرزندان و اصحاب هستیم که اتفاقا این بعد صمیمی امروزه در جامعه ما فراموش شده و فرزندان ما بیشترین تصویرشان از پدران، اقتدار است.

این استاد عنوان کرد: در جامعه امروزی ابراز محبت از سوی پدران نسبت به فرزندان را یا نمی‌بینیم یا کمتر می‌بینیم در حالی که اهل‌بیت(ع) نسبت به فرزندان خود ابراز محبت می‌کردند. در جریان کربلا بارها شاهد هستیم که امام حسین(ع) به خیمه امام سجاد(ع) سر زده و جویای احوال ایشان می‌شوند.

وی یادآور شد: در جریان کربلا شاهد ظهور و بروز صمیمیت پدر و احترام فرزندان به جایگاه پدری هستیم. همچنین امام حسین(ع) برخورد عاطفی با حضرت سکینه(س)، رقیه(س) و حضرت علی اکبر(ع) دارند.

عضو هیأت علمی پژوهشکده زن و خانواده، یکی از عوامل مهم شکل گیری و هویت‌یابی دختران را نقش پدران بیان کرد و اظهار داشت: کنشگری، شجاعت و بصیرت در بستر خانوادگی اتفاق می‌افتد.

وی ادامه داد: درسی که از برخورد امام حسین(ع) با فرزندان خود در جریان کربلا می‌بینیم این است که پدر جایگاه رفیعی در تربیت دینی، اجتماعی و قدرت فهم و بصیرت فرزندان دارد و برای این‌که این الگوی سازی رخ دهد یکی از پایه‌های ویژه آن ارتباط صمیمی پدر با فرزندان است که این ارتباط باید به زبان بیاید.

زارع، یکی از نقص‌های خانواده‌های ایرانی را ضعف گفت‌وگو میان فرزندان و پدران عنوان کرد و خاطرنشان ساخت: باید سیاستگذاران به گونه‌ای برنامه ریزی کنند که فرصتی برای ایفای نقش پدری برای مردان فراهم شود.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.