تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, مبانی علوم انسانی اسلامی, مشروح خبرها
شماره : 21114
تاریخ : ۸ آبان, ۱۳۹۹ :: ۱۵:۵۶
دفع ضرر از خود عقلاً و شرعاً الزامی است/ خسارت وارد کردن به دیگران مطلقاً حرام و موجب ضمان است حجت‌الاسلام والمسلمین حسن آقانظری؛ دفع ضرر از خود عقلاً و شرعاً الزامی است/ خسارت وارد کردن به دیگران مطلقاً حرام و موجب ضمان است دفع ضرر از خود عقلاً و شرعاً الزامی است. خواه ضرر یقینی و خواه احتمالی عقلائی باشد. حتی ضرر احتمالی هم از نظر عقلائی باید مورد توجه قرار گیرد و در این مورد توجه به نظر کارشناسان مربوطه نقش اساسی دارد.

به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح_اندیشه، در پی سخنان اخیر مقام معظم رهبری «مدظله العالی» در جلسه ستاد کرونا و نیز پاسخ ایشان به استفتائاتی در خصوص کرونا حجت‌الاسلام والمسلمین حسن آقانظری، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و رئیس موسسه دایرة المعارف فقه اسلامی بر اساس مذهب اهل بیت(ع)، توضیحاتی را درباره مبانی فقهی، حقوقی، اخلاقی و اجرایی مسئله، بیان کرد.

وی ضمن تاکید بر این نکته که یکی از موضوعات فقهی در بحث ضمانات قهریه، حفظ و احترام به حیات خود و دیگران است، گفت: هر فرد مسلمانی مکلف است که احکام ضمان قهری را رعایت نماید زیرا در فرض اضرار و ایجاد خسارت مادی و معنوی، شخص عامل خسارت، ضامن و جبران خسارت و تأمین رضایت شخص خسارت دیده الزامی است.

حجت‌الاسلام والمسلمین آقانظری افزود: دفع ضرر از خود عقلاً و شرعاً الزامی است. خواه ضرر یقینی و خواه احتمالی عقلائی باشد. حتی ضرر احتمالی هم از نظر عقلائی باید مورد توجه قرار گیرد و در این مورد توجه به نظر کارشناسان مربوطه نقش اساسی دارد.

معاون جامعه و نظام جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه تاکید کرد: خسارت وارد کردن به دیگران مطلقاً حرام و موجب ضمان و مسئولیت است در صورتیکه فردی بداند یا احتمال عقلائی بدهد که با حضور خود در جلسه ای یا ملاقات با دیگران موجب اضرار به آنها می شود، واجب است که ملاقات با دیگران را ترک نماید و در فرض اقدام عمدی از جهت تکلیفی ممنوعیت شرعی و از جهت حکم وضعی ضامن کلیه خسارات وارده به زیان دیده خواهد بود و در صورت غیر عمدی، ضامن کلیه خسارات است و اگر موجب فوت فردی شود، چه بسا ضمان دیه برعهده وی خواهد بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین آقانظری با اشاره به نظر کارشناسان و پزشکان در خصوص ویروس کرونا، اظهار داشت: از نظر کارشناسان مربوطه، ویروس کرونا مدت ها در بدن مخفی می ماند. چنانچه ثابت شود که فرد مبتلا در زمان خفای بیماری خود موجب انتقال به دیگری شده است، هر چند از جهت ندانستن بیماری خود، گناهی ندارد -حکم تکلیفی ندارد- ولکن ضمان خسارت وارده را بر عهده دارد و می باید آنها را تأمین نماید.

عضو جامعه مدرسین، ضمن تاکید کلی بر رعایت نظر کارشناسان و پرهیز از تجمعات، در خصوص تجمعات و مراسمات مذهبی هم گفت: نماز جماعت و عبادت و دعا در مشاهد مشرفه با توجه به ملاقات افراد با یکدیگر از موارد احتمال عقلائی سرایت بیماریست. با توجه به این احتمال عقلائی کارشناسان، چنین اجتماعاتی باید با احتیاط کامل ورعایت اصول توصیه شده برگزار شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین آقانظری مباحث مربوط به کرونا را علاوه بر نگاه تکلیفی افراد جامعه، متوجه فقه الحکومه هم دانست و توضیح داد: بحث کرونا از نظر فقه الحکومه به گونه ای دیگر مطرح می شود زیرا وظیفه حاکمیت بر مدار تامین مصلحت عامه شکل می گیرد نه منع از خسارات و یا جبران خسارت.

انتهای پیام/

منبع: حوزه

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.