تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : اخبار, برگزیده ترین ها, مشروح خبرها, مهم ترین خبر صفحه اول
شماره : 24903
تاریخ : ۵ آبان, ۱۴۰۰ :: ۱۶:۳۶
گزارشی از نشست «مدیران مراکز و واحدهای پژوهشی حوزوی عرصه اقتصاد اسلامی»؛ رویکرد مسئله محوری در مراکز پژوهشی نهادینه شود/ تاکنون ۱۳ محور در موضوع مسائل اقتصادی نظام اسلامی برای پژوهش مشخص شده است می‌بایست در مسائل بنیادین متوقف نشد و موضوعات راهبردی، کاربردی و عینی نیز مورد تحقیق قرار گیرند. رویکرد نیاز محوری و مسئله پژوهی می‌بایست در میان مراکز و نهادهای پژوهشی نهادینه شود.

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه اندیشه؛ نشست هم اندیشی مدیران مراکز و واحدهای پژوهشی حوزوی عرصه اقتصاد اسلامی صبح روز سه شنبه هفته جاری با حضور معاون پژوهش حوزه و مدیران مراکز و واحدهای پژوهشی حوزه در سالن جلسات آیت الله حائری مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه برگزار شد.

نباید در مسائل بنیادین متوقف شد/ رویکرد مسئله محوری در مراکز پژوهشی نهادینه شود

حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی‌حاجی، معاون پژوهش حوزه‌های علمیه گفت: معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه در راستای حمایت از تحقیقات مورد نیاز نظام اسلامی، جامعه و حوزه‌های علمیه دبیرخانه حمایت از پژوهش‌ها را تشکیل داده است؛ در این دبیرخانه ۲۵ کمیته با موضوعات مختلف شکل گرفته است.

وی افزود: در طول ۸ ماه گذشته که گروه‌های علمی فعالیت خود را آغاز کرده اند اولویت‌های مورد نیاز نظام و جامعه در هریک از این گروه‌ها طبق فرآیند میدانی با استفاده از اطلاعات موجود در اجزا و ارکان نهادهای حاکمیتی، از نیازسنجی‌های انجام شده و از نشست‌ها و مشاوره‌های نخبگانی جمع آوری شده است.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه گفت: کمیته حمایت از طرح‌های پژوهشی حوزه به صورت محدود و محصور در اعضای خود نبوده و از پژوهش‌های هر گروه یا واحد علمی معتبر استقبال می‌کند.

وی افزود: می‌بایست در مسائل بنیادین متوقف نشد و موضوعات راهبردی، کاربردی و عینی نیز مورد تحقیق قرار گیرند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی‌حاجی خاطرنشان کرد: رویکرد نیاز محوری و مسئله پژوهی می‌بایست در میان مراکز و نهادهای پژوهشی نهادینه شود.

وی دبیرخانه کمیته حمایت از طرح‌های پژوهشی حوزه‌های علمیه را آماده دریافت و حمایت از پروژه‌های مسئله محور دانست و گفت: معاونت پژوهش حوزه‌های علمیه به عنوان یک ستاد واسطه از پروژه‌های علمی محققان آزاد حمایت خواهد کرد تا به ثمر بنشینند.

تاکنون ۱۳ محور در موضوع مسائل اقتصادی نظام اسلامی برای پژوهش مشخص شده است

حجت‌الاسلام والمسلمین سید حسین میرمعزی، دبیر کمیته حمایت از طرح‌های پژوهشی حوزه‌های علمیه بیان داشت: کمیته اقتصاد در معاونت پژوهش تشکیل شده است تا مسائل دارای اولویت پژوهشی برای سال ۱۴۰۱ را مورد بررسی قرار دهد.

رئیس مرکز مطالعات راهبردی حوزه‌های علمیه، افزود: تاکنون ۱۳ محور در موضوع مسائل اقتصادی نظام اسلامی اکتشاف شده است.

وی، خاطرنشان کرد: در عرصه اقتصاد هم تحولات با سرعت بالایی در حال رخ دادن است و هم باید نظام با رویکرد اسلامی با آن‌ها مواجه شده و مدیریت نماید؛ این امر موجب شد تا مراکز علمی پژوهشی حوزوی احساس تکلیف نمایند و به کمک نظام اسلامی بیایند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی،‌تعیین اصل اولویت‌های مورد نظر برای انجام پژوهش‌ها را دانست و گفت: برای طرح‌های اجمالی و تفصیلی محققین باید به کمیته اقتصاد معاونت پژوهش بیایند و از سوی شورای حمایت از طرح‌های پژوهشی حوزوی به تصویب برسند.

اقتصاد ایران را به صورت علمی نشناخته ایم/ فاصله بسیار زیادی با اقتصاد مقاومتی داریم

حجت‌الاسلام والمسلمین حسن آقا نظری شاهرودی تصریح کرد: باید ضرورتاً به مسئله بازار سرمایه بپردازیم.

معاون جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، خاطرنشان کرد: ما اقتصاد ایران را به صورت علمی نشناخته ایم؛ اگر بخواهیم علمی کار کنیم باید بدانیم به دلیل پهناوری کشورمان مشکلات اقتصادی در نقاط مختلف آن با همدیگر متفاوتند.

وی با اشاره به مسئله اقتصاد مقاومتی گفت: اقتصاد ما فاصله بسیار زیادی با اقتصاد مقاومتی دارد؛ متأسفانه نرخ بهره در بازار رایج شده و این مطابق با فقه اسلامی نیست اما در اقتصاد نیاز است این موضوع هم در نظر گرفته شود.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰ بخش خدمات و کالا به طور متوسط ۱۴ درصد سود داشته است؛ می‌بایست بانک مرکزی تعیین نرخ سود واقعی نماید.

وی در پایان گفت: می‌بایست در بخش پتروشیمی‌فضای رقابتی ایجاد شود و انحصارزدایی صورت گیرد.

طرح جامع اقتصاد ایران با رویکرد اقتصاد مقاومتی مورد پژوهش است

حجت‌الاسلام حمزه معلّی عنوان کرد: ما ۱۱ حلقه علمی تخصصی را در مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی تشکیل داده ایم؛ در این حلقه‌ها حداقل ۳ نفر پژوهشگر حضور دارند.

معاون مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه‌های علمیه، افزود: طرح جامع «اقتصاد ایران با رویکرد اقتصاد مقاومتی» یکی دیگر از برنامه‌های مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی بوده است که در سال جاری مورد پیگیری واقع شد.

باید از ایده‌های پژوهشی بیش از پیش حمایت گردد

حجت‌الاسلام کمیل قنبرزاده، تأکید کرد: باید دید اقتصاد اسلامی و اقتصاد مقاومتی با همه صدر و ذیل آن چیست؟

مسئول حلقه‌های علمی مرکز راهبری اقتصاد مقاومتی حوزه‌های علمیه، افزود: در زمینه اولویت‌های پژوهشی باید ما به عنوان محققین حوزوی به روش‌های دانشگاهی اکتفا نکرده و با نگاه تعمقی به مسائل نگاه کنیم.

وی خاطرنشان کرد: می‌بایست از ایده‌های پژوهشی بیش از پیش حمایت گردد.

فرهنگ سازی لازم برای بانکداری انجام نشده است

حجت‌الاسلام مهدی خطیبی عضو هیأت علمی گروه اقتصاد مؤسسه امام خمینی (ره) بیان داشت: ضعف بانکداری ما قانون نیست، بلکه فرهنگ و عدم رعایت قوانین است.

وی افزود: در مسئله بانکداری هنوز فرهنگ سازی لازم اتفاق نیفتاده است؛ بسیاری از افراد مخاطب بانک‌ها صرفاً ظاهر قراردادها را می‌بینند و از مفاد آن‌ها و سازوکار اسلامی دریافت وام‌ها و تسهیلات بانکی اطلاعی ندارند.

حجت‌الاسلام خطیبی خاطرنشان کرد: متأسفانه رسانه ملی به نحو احسن به مسئله فرهنگ سازی در زمینه تعامل بین مردم و بانک‌ها نپرداخته است.

اقتصاد پساکرونا نیاز به پژوهش و تحقیق دارد

حجت‌الاسلام حاجی پور عضو هیئت علمی مؤسسه مشکوة اظهار داشت: مسئله اول که باید هم به جهت زیربنایی و مبنایی مورد تبیین و تشریح قرار گیرد و هم از جهت ساختاری و عملی اجرایی فرهنگ عدالت گردد.

وی افزود: تفاوت در پرداخت حق الزحمه‌ها در جامعه ما و نسبت آن با عدالت باید مورد تحقیق واقع شود.

حجت‌الاسلام حاجی پور خاطرنشان کرد: راهکارهای نهادینه کردن فرهنگ اقتصاد اسلامی یکی دیگر از مسائلی است که باید واکاوی علمی و پژوهشی شود.

وی اقتصاد پساکرونا را از دیگر موضوعات دارای اولویت پرداخت علمی دانست و گفت: در دوران شیوع کرونا شاهد رشد برخی عرصه‌های اقتصاد و افول یا تضعیف عرصه‌های دیگری بوده ایم که اینها قابل تحقیق است تا بتوانیم آینده اقتصاد کشور را به نحو مطلوب تری مورد پیش بینی قرار دهیم.

سهام عدالت از مهم‎ترین مسائل روز

حجت‌الاسلام سید ابراهیم صباغیان دبیر حلقه تعاون مرکز اقتصاد اسلامی پرداختن به مسئله سهام عدالت را از موضوعات دارای اولویت پژوهشی دانست و گفت: از مهمترین مسائل روز در زمینه اقتصاد کشور ما «سهام عدالت» و مسائل مربوط به آن است.

بررسی فقهی و اقتصادی جریان ارز

حجت‌الاسلام عباس شفیعی نژاد مدیرگروه اقتصاد مرکز فقهی ائمه اطهار (علیهم السلام) گفت: بحث «مالیات و شیوه‌های پرداخت آن» و «بررسی فقهی و اقتصادی جریان ارز» دو موضوع مهم در حوزه اقتصاد است که باید مورد پژوهش قرار گیرند.

الگوگیری سیاستمداران از اقتصاد غرب

سیدمهدی زریباف رئیس مؤسسه مطالعات اقتصاد اسلامی در ادامه این نشست به ایراد سخن پرداخت و گفت: متأسفانه الگوی اقتصادی بسیاری از سیاستمداران و اقتصاددانان کشور ما همان الگویی است که در آمریکا استفاده شده و روبه بحران است.

بنای علم اقتصاد اسلامی در حوزه

حجت‌الاسلام ناصر جهانیان عضو هیأت علمی گروه اقتصاد اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی سپس گفت: اگر علم اقتصاد اسلامی را در حوزه بنا کنیم، قطعاً می‌تواند فلسفه علوم اجتماعی و فلسفه علوم مدیریتی را هم اصلاح نماید.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.