به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجتالاسلام والمسلمین رفعتی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم در درس خارج «فقه فضای مجازی» بیان داشت: روایت «طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِیضَه عَلَى کُلِّ مُسْلِمٍ» دالّ بر وجوب تحصیل علم است.
اشکال: این روایت فریضه بودن علومی مثل فقه و عقائد را در بر میگیرد که خاستگاه اسلامی داشته باشند و شامل سواد رسانه نمیشود.
جواب: با توجه به روایت «الْحِکْمَه ضَالَّه الْمُؤْمِنِ، فَاطْلُبُوهَا وَ لَوْ عِنْدَ الْمُشْرِک» معلوم میشود که اختصاصی به آن دسته از علوم ندارد و تمام علوم نافعی را که برای زندگی انسان ضرورت دارد، شامل میشود.
حجتالاسلام والمسلمین رفعتی تأکید کرد: جوامع متمدن آن روز تحصیل علم را از امتیازات طبقات خاصی محسوب میکردند، امّا اسلام با این بیان نه تنها علم را به عنوان یک امتیاز برای قشر خاصی قرار نداده بلکه به عنوان یک تکلیف برای همه انسانها واجب نموده است.
وی درباره ادله عقلی تحصیل سواد رسانهای نیز عنوان کرد:
۱ – به حکم عقل تحصیل دانش مورد نیاز واجب است. در عصر امروزی بدون فضای مجازی امور زندگی تمشیت نمیشود لذا باید سواد آن را فرا گرفت.
۲ – طبق اصل عزت و استقلال جامعه اسلامی و قاعده نفی سبیل باید سواد رسانه را فرا گرفت. تأکید رهبر انقلاب بر راهاندازی اینترانت و ایجاد سرورهای داخلی و اموری از این قبیل به دلیل قاعده نفی سبیل است.
۳ – فریضه علم، مفتاح_اندیشه سایر فرایض است. انجام تکالیف دینی، فردی و اجتماعی به این علم وابسته است.
۴ – بدون سواد رسانه، ورود به فضای مجازی، مثل ورود به عرصه جنگ بدون آموزش نظامی است. برای جلوگیری از آسیبها باید این سواد را فراگرفت.
وی تأکید کرد: نتیجه این ادله با توجه به قاعده «کلّ ما حکم به العقل حکم به الشرع» وجوب شرعی سواد رسانه است.
حجتالاسلام والمسلمین رفعتی گفت: وجوب سواد رسانه متناسب با نیازهای فردی وجوب عینی و برای انجام فعالیتهای فرهنگی وجوب کفایی است.
وی ادامه داد: همچنین تعلم سواد رسانه واجب توصلی است نه تعبدی؛ هر چند میتوان برای نیل به ثواب آن را با قصد قربت انجام داد.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=22272
نظرات