به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجتالاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در نشست علمی «حوزه از آن چه هست تا آنچه باید» با هدف بررسی روند تحول حوزههای علمیه با تکیه بر نظرات شهید صدر؛ همراه با نقد و بررسی کتاب حوزه و بایستهها در مؤسسه فتوح اندیشه برگزار شد، در بخش نخست سخنان خود به نقد مطالب کتاب «بایستههای حوزه» پرداخت.
وی بیان داشت: این کتاب برای ۵۰ سال پیش و برای حوزۀ نجف و جامعه عراق بوده است. میتوانیم به عنوان تراث از آن استفاده کنیم ولی نمیتوانیم بدون توضیح و تبیین مطالب آن برای حوزۀ امروز استفاده کنیم.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تأکید کرد: وقتی حوزۀ بایسته مدنظر است، کتاب مهندسی میخواهد. این کتاب مسأله محور نبوده و جامعیت ندارد چون بسیاری از مباحثی که پرداخته شده عملا بحث حوزه و روحانیت نیست ولو به روحانیت نسبت داده شده است.
حجتالاسلام والمسلمین ایزدهی در ادامه سخنان خود به تشریح الزامات حوزه بایسته در عصر حاضر پرداخت و گفت: حوزۀ امروز انصافا با قبل بسیار متفاوت است، خیلی تحول پیدا کرده است. البته در مدرک گرایی رویکرد ما خوب نبوده است. در بحث تربیت نیز مقداری عرفی شدهایم. یعنی با وجود وسایل ارتباطات مختلف عرفی شدهایم.
وی اضافه کرد: رویکرد علمی ما بسیار خوب شده ولی استراتژی نداریم. حوزه باید برای علم خود استراتژی تعریف کند. اینکه امام(ره) میگویند جهان تشنه اسلام است طبیعتا ما باید برای جهان صحبت کنیم، ولی این رویکرد در اصول، فقه، فلسفه و… نهادینه نشده است. باید بدانیم چگونه علم را باید بازخوانی کنیم که آن را به صحنه جامعه بیاوریم.
این استاد حوزه تأکید کرد: نظام وار و هدفمند بودن مراحلی است بایستی در حوزه صورت گیرد. حوزه باید به سمتی حرکت کند که نیازهای جامعه را پاسخ دهد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این انتقاد که ساختارهای کنونی حوزه کارآیی نداشته و باید از آنها عبور کرد، بیان داشت: ما باید توجه داشته باشیم که دنیای امروز، دنیای تغییر و تحول است. در دنیای امروز جهشهای بسیار شدیدی در حوزه علم، سبک زندگی، باورهای دنیا محقق شده است و البته حوزه به مثابه متصدی دین باید درباره این موضوعات ورود کرده و مطالب خود را ارائه دهد.
حجتالاسلام والمسلمین ایزدهی بیان داشت: ما در حوزه تحول داشتیم، ولی جهش نداشتیم. اینکه بگوییم حوزه هیچ تغییر و تحولی نداشته سخن درستی نیست، ولی باید سرعت این تحولات را افزایش دهیم، چون اگر نتوانیم خودمان را به جهشهای صورت گرفته برسانیم، همواره فاصله ما با آنها زیاد و زیادتر میشود و در نهایت مردم از دین فاصله گرفته و به سراغ غرب میروند.
وی تأکید کرد: اگر هم میخواهیم تحول ایجاد کنیم باید با همین ساختارها باشد. بالاخره ما در حوزهای قرار داریم که تراث آن مسیری چندین قرنی را پیموده است. نمیشود بگوییم تمام این ساختارها را کنار بزنیم.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بیان داشت: البته فقه تنها خواندن مکاسب نیست. بلکه باید تمامی علوم را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
وی اضافه کرد: اینکه مشاهده میکنیم خروجی حوزه آنگونه که باید و شاید نیست، مسأله و مشکل ما دانش و رویکرد فقه نیست، مشکل اینجاست که نیرو و بودجه نداریم، وگرنه به طور کلی کیفیت حوزه خوب بوده و در عرصههای مختلف از سیاست، اجتماع، فرهنگ و… ورود شده است. البته این مشکل منحصر در حوزه هم نیست، ما مشاهده میکنیم که کلی مراکز علمی، دانشگاهی و… داریم، ولی صنعت و… مشکل دارد، چون میان حوزۀ نظر و عمل هماهنگی و ارتباط وجود ندارد.
گفتنی است؛ در بخش پایانی این نشست نیز حجتالاسلام والمسلمین سعید بهمنی به برخی از نقدهای استاد ایزدهی درباره مطالب کتاب «بایستههای حوزه» پاسخ داد و گفت: مولف کتاب خود شهید صدر نیست بلکه از مطالب ایشان جمع آوری شده است، به همین دلیل مسأله محور نیست.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=20677
نظرات