ظبه گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجتالاسلام والمسلمین سیدعلیرضا حائری در مراسم معارفه که در موسسه دائره المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهلبیت(ع) برگزار شد با تقدیر از حسن اعتماد مقام معظم رهبری به خود گفت: امیدوارم که بتوانیم به آنچه دغدغههای ایشان در این زمینه بوده است برسیم و سرباز همیشه پا در رکاب باشیم.
وی افزود: خداوند متعال در قرآن کریم در آیه نفر به مسایل مهم تبلیغی اشاره میکند؛ این دو مطلب یکی تفقه و دیگری تبلیغ است.
رئیس مؤسسه دائره المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهل بیت(ع) تصریح کرد: حوزههای علمیه دو کار اساسی دارند که شامل دین شناسی و ارائه دین به جامعه است؛ البته قرائتهای زیادی از دین در جامعه وجود دارد؛ آدرس صحیح دین را نیز باید از صاحب دین پرسید که او قرآن و عترت را به عنوان الگوی اصلی نشان داده است.
حجتالاسلام والمسلمین حائری یادآورشد: خداوند قرآن و عترت را به عنوان محل دقیق رجوع مردم برای شناخت ماهیت دین معرف میکند؛ بهترین قرائت از دین نیز چنین قرائتی است؛ در این میان روایت صحیحه ای وجود دارد که در فهم و تفیسر قرآن نیز باید به اهلبیت(ع) مراجعه کرد؛ تا حدی که اگر تفسیر روایی صحیحی به دست ما رسیده باشد از ظهور آیه دست بر میداریم.
وی افزود: حجیت ظواهر قرآن هنگام نبودن تفسیر از جانب معصومین است؛ دین دارای یک زیربنا است که همان عقاید و روبنا و بدنه آن نیز فقه است که این بدنه را نیز باید از فقه گرفت؛ به این مساله نیز عمل خواهیم کرد زیرا آن را از پیامبر گرفته ایم.
وی با ذکر این مطلب که ایده این مؤسسه بیش از ۳۰ سال پیش در ذهن من هم بود، یادآورشد: انقلاب آمد و مشاهده کردیم که در شیعه فقه به صورت موسوعه و به زبان روز درنیامده است؛ در آن زمان بنده ایده را به خدمت حضرت آیتالله هاشمیشاهرودی مطرح کردم، ایشان نیز این پیشنهاد را به رهبر معظم انقلاب دادند و رهبری معظم نیز با این کار موافقت کردند.
رئیس مؤسسه دائره المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهلبیت(ع) تصریح کرد: مرحوم حضرت آیتالله هاشمیشاهرودی برای توسعه این مرکز زحمات بسیاری کشیدند، زیرا فعالیتهای اولیه این موسسه بسیار مشکل بود تا جایی که گاهی بر سر یک سطر ساعتها وقت میگذاشتیم؛ ایشان نیز عنایت خاصی داشتند و بررسی نهایی مقالات را نیز به رغم تمام مشاغلی که داشتند به عهده میگرفتند.
وی یاد آورشد: این موسسه فعالیتهای خود را در ابتدا انجام داده است و امروز کارها روی روال افتاده است و گروهها نیز مشغول کار هستند؛ خود موسوعه فقهی نیز ۴۱ جلدش چاپ شده و پیش بینی میشود که بین ۸۵ تا ۹۰ جلد برسد؛ از جمله کارهای مهم این مجموعه میتوان به موسوعه فقه اسلامیمقارن شیعه و سنی اشاره کرد که تا به حال ۱۱ جلد چاپ شده و ان شاءالله امیدواریم تا ۲۵ جلد برسانیم.
حجتالاسلام والمسلمین حائری عنوان کرد: از دیگر فعالیتهای این موسسه میتوان به معجم بندی کتابهای شیخ طوسی اشاره کرد. در این کتاب به این مسایل پرداخته شده است که مثلا شما اگر میخواهید ببنید مثلا شیخ طوسی در مورد اجاره چه حرفهایی زده است به این اثر مراجعه میکنید و این اثر که شش جلد آن آمده است به شما کمک میکند.
وی یادآورشد: فعالیت دیگر این موسسه تهیه معجم فقه جواهر است که این اثر نیز شش جلدی است؛ کتاب فرهنگ فقه نیز شش یا هفت جلد به صورت فارسی منتشر شده که برای دانشگاهیان بسیار مفید است که نیت داریم عربی آن را هم بنویسیم.
حجت الاسلام والمسلمین حائری گفت: از دیگر آثار این موسسه میتوان به تدوین «جواهر الکلام فی ثوبه الجدید» اشاره کرد که در هر مسأله نظر نهایی صاحب جواهر به صورت متن آمده و در پایین اقوال و مناقشات و نقض آمده است که همگی از عبارات خود صاحب جواهر است که در ۲۲ جلد آماده شده و در بازار موجود است.
وی افزود: از دیگر فعالیتهایی که در این مجموعه به شکل ایده مطرح است، تدوین یک موسوعه اصولی است؛ زیرا اصول فقه علم منطق فقه است که روش صحیح استدلال فقهی را ارائه میدهد؛ کم جلوه دادن اهمیت مباحث اصولی مایه تأسف است، چرا که بدون اصول، اجتهاد و فهم فقه ممکن نیست.
رئیس موسسه دائره المعارف فقه اسلامی بر مذهب اهل بیت(ع) یادآورشد: این مسایل از مبادی فقه است و کسی که اصول را خوب نخوانده باشد استدلالات ناقصی خواهد داشت و فقه او جواهری نخواهد بود؛ از دیگر مسایل مهم این حوزه، مطرح کردن فقه به صورت نظام است.
وی افزود: یکی دیگر از کارهایی باید حتما انجام شود مطرح کردن فقه به صورت نظام است که شامل نظام اقتصادی، نظام سیاسی، نظام اجتماعی و نظام فرهنگی اسلام بر طبق مذهب اهل بیت(ع) که باید تدوین شود.
وی یادآورشد: این کار دقیقا شبیه همان کاری است که شهید صدر در اقتصادنا انجام دادند؛ بیش از نیم قرن از تألیف اقتصادنا میگذرد و ایشان در مقدمه میگوید این قدم اول است که من برمیدارم و امیدواریم محققان بعدی قدمهای بعدی را بردارند، اما هنوز در جهان اسلام کتابی در سطح این کتاب در موضوع اقتصاد نوشته نشده است.
حجتالاسلام والمسلمین حائری گفت: اعتقاد ما بر آن است که اسلام دارای علم اقتصاد نیست، همچنان که فیزیک و شیمی و طب هم ندارد، ولی دارای مکتب اقتصادی است.
انتهای پیام/
منبع: حوزه
https://ihkn.ir/?p=13647
نظرات