پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه/ علی ربیعزاده: شهید مطهری نه فقط به عنوان یک اندیشمند بلکه به عنوان یک شخصیت وارسته و تربیت شده، از لحاظ اخلاقی و تربیتی درسهای بسیاری برای آموختن به ما و جامعه زمان ما دارد. اخلاق سیاسی ایشان از نمونه این درسهاست که مورد غفلت واقع شده و خوب است در این زمینه پای درس استاد بنشینیم:
۱ – آزاد اندیشی و پرهیز از سیاستزدگی: مهمترین شاخصه اخلاق سیاسی این شهید بزرگوار است. نزدیک شدن به مسائل و مباحث و عقاید جریانهای سیاسی گوناگون مانند مارکسیسم، ملی گرایان، حزب توده و… و مواجهه منطقی با همه آنها در سراسر زندگی ایشان مشهود است. مقدس بازی و دگماتیسم ابدا در سیره ایشان دیده نمیشد.
۲ – انصاف فکری و رفتاری: رقیبان فکری ایشان در حوزه و بیشتر در دانشگاه دائما از انصاف فکری و رفتاری ایشان یاد میکردند، استاد در تحلیلها همواره به نکات مثبت و منفی به صورت متوازن توجه میکرد و در تعامل با جریانهای مختلف نیز علاوه بر معایب، محاسن آنها را یادآور میشد. تعامل بلند مدت با دکتر شریعتی، مهندس بازرگان، دکتر نصر و بسیاری دیگر نمونه بارز این امر است.
۳ – همکاری تشکیلاتی: از علل اثرگذاری گسترده استاد شهید، اصرار بر فعالیت تشکیلاتی در بستر جریانهای گوناگون به ویژه تشکلهای دانشجویی، شاگردپروری و فعالیت گروهی بود. احتمالا اگر ایشان فردگرایی میداشت هیچ وقت به شهید مطهری تبدیل نمیشد!!
۴ – مطالعه و بررسی محققانه: در زمان حیات شهید، جریانات و تفکرات سیاسی متکثر و متنوعی وجود داشت. ایشان بدون مطالعه و بررسی عقاید آنها دست به نقد و تحلیل سیاسی نمیزد؛ مارکسیستهای دانشگاه تهران همیشه میگفتند استاد مطهری بهتر از نویسندگان ما بر مبانی مارکسیسم تسلط دارد!
۵ – محبت و مدارا: بارها و بارها بسیاری از دانشجویان فقط به لطف اخلاق پدرانه و محبتهای شخصی استاد شهید، تدریجا از سایر نحلهها و مکاتب سیاسی به اندیشه اسلامی و سیاست انقلابی متمایل میشدند. شهید مطهری در اندیشه بسیار دقیق و در تعامل اجتماعی اهل تساهل و مدارا بود، چیزی که مدتهاست طرافداران گرایشهای سیاسی در ایران آن را فراموش کردهاند!
نکته: علاقهمندان میتوانند برای مطالعه بیشتر درباره سیره شهید مطهری به کتاب «پارهای از خورشید» رجوع کنند.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=15933
نظرات