به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، آیتالله عبدالکریم فرحانی، استاد درس خارج حوزه علمیه قم در سلسله جلسات درس خارج مبانی فقه حکومتی عنوان کرد: یکی از دغدغههای چند ده ساله امام خامنهای در مورد مسائل علوم انسانی است.
وی افزود: ایشان قائل هستند علوم انسانی به شکل موجود مضر است، چون برگرفته از جهان بینی و تفکرات پوزیتویسم است و خصوصیت علوم انسانی این گونه است که جهان بینی در آن تاثیر به سزایی دارد و برای حل این مطلب باید یک ورود عمیق همراه با اجتهاد جواهری در این مباحث داشت.
آیتالله فرحانی یادآور شد: ایشان میفرمایند: علوم انسانی ما برگرفته از تفکرات پوزیتویسم قرن ۱۵ و ۱۶ اورپاست و قبل از آن اصلا چیزی به نام علوم انسانی نبوده است و همچنین غربیها در قرن ۱۸ و ۱۹ بعضی از شاخهای علوم انسانی را تدوین کردهاند و تولیدات آنها برای ما کارایی ندارد که هیچ، مضر هم می باشد.
وی ادامه داد: خصوصیت علوم انسانی غرب به گونهایی است که دانش آموخته خود را به گونهای بار میآورد که نگاهش به مسائل آن علم غیر اسلامی است و میبینیم همان شخص متدین که ضد انقلاب هم نیست مبانی دینی این مسائل را متوجه نمیشود گرچه رد نمیکند ولی چون آن مطلبی را که در مورد مثلا اقتصاد اسلامی مطرح میکنیم با یافتههای علمی خود ناسازگار میبیند به خرجش نمیرود.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب میفرمایند: یکی از مطالبات بنده از حوزه علمیه در مورد رشتههای علوم انسانی مثل تعلیم و تربیت است که باید روی آن کار بشود و تولید صورت بگیرد و اساسا ایشان میفرمایند حوزه علمیه باید پایههای علوم انسانی مبتنی بر تفکرات اسلامی و جهان بینی اسلامی را مستحکم پی ریزی کند.
وی اضافه کرد: این پایهها ریخته نمیشود و این ممکن نخواهد شد مگر اینکه با علوم انسانی آشنا شوید و در آن تبحر داشته باشید ولی باید دانست این کافی نیست و باید جلوتر رفت یعنی نیاز است بر روی آن علوم اجتهاد صورت گیرد و با همان متد جواهری استنباط شوند به یک معنا باید مرز علم را شکست.
آیتالله فرحانی گفت: رهبر انقلاب قائل هستند کار اساسی و اولیهای که باید صورت بگیرد تدوین مبنای علمی و فلسفی تحول علوم انسانی است ایشان اسم این کار را میگذارند تولید فکر. ما باید اول تولید فکر کنیم تا بتوانیم علم را، فناوری را، و مدیریت کشور را، جلو ببریم و این تولید فکر از تولید علم مهمتر میباشد و تولید فکر هم منبعث از فلسفه است.
وی افزود: ایشان میفرمایند ما یک نظام فلسفی داریم که باید از آن تولید فکر به دست بیاید و بعد از آن سراغ تولید علم برویم و بعد بتوانیم تمدن نوین اسلامی را ایجاد کنیم.
این استاد حوزه تأکید کرد: این وظیفه حوزه و طلاب میباشد و باید با متد جواهری وارد این عرصه شد و علوم انسانی اسلامی را تولید کرد.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=22443
نظرات