به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، دومین نشست از سلسله نشستهای تخصصی گروه فقه بینالملل و فقه گردشگری با موضوع «آسیب شناسی صنعت گردشگری»؛ با ارائه حجتالاسلام والمسلمین رحیم قربانی و دبیری حجتالاسلام والمسلمین وحید خانی، ۲۱ خردادماه در قالب «حضوری ـ وبیناری» از سوی موسسه فتوح اندیشه برگزار شد.
در شروع جلسه، حجتالاسلام وحید خانی ضمن تبیین موضوع نشست، محورهای اصلی این نشست را ذیل عناوین «چیستی صنعت گردشگری»، «بازخوانی ادبیات فقهی صنعت گردشگری» و «تبیین آسیب ها، تأثیر و تأثرات صنعت گردشگری پیرامون حوزه های فرهنگی، اقتصادی و امنیتی» معرفی کرد.
در ادامه، حجتالاسلام والمسلمین رحیم قربانی، استاد حوزه و دانشگاه و معاون پژوهش جامعه المصطفی(ص) تبریز، با ذکر اهمیت مسئله گردشگری، آسیبشناسی در این زمینه جهت انجام اصلاحات لازم را ضروری دانست و گفت: گردشگری ذاتاً آسیبزا نبوده و بسیاری از مشکلات موجود در گردشگری، بخاطر فقدان قوانین لازم در این زمینه است.
وی در ادامه به فقدانهای پانزدهگانه و ضعفهای جمهوری اسلامی ایران در زمینه گردشگری، اشاره کرد:
- عدم وجود نهاد نظارتکننده، با وجود کثرت نهادهای متولی در زمینه گردشگری؛
- عدم برنامه ریزی صحیح سازمانها و نهادهای متولی؛
- فقدان نگرش و برنامه تعالیبخش، نسبت به برنامه تورهای گردشگری؛
- فقدان برند معتبر برای گردشگری کشور؛
- فقدان سیستم یکپارچه گردشگری؛
- فقدان مدیریت راهبردی؛
- عدم همکاری لازم بین نهادهای داخلی و بینالمللی،
- فقدان سامانهای تبلیغاتی و ارتباطی بینالمللی مردم محور؛
- فقدان و ضعف مدیریت تخصصی؛
- نگرش نادرست به گردشگران؛
- ایجاد امکانات خیرخواهانه به جای ایجاد امکانات رفاهی و درآمدزا در مکانهای گردشگری؛
- فقدان برنامه جامع و نظاممند منطقهای و کشوری برای گردشگری؛
- فقدان زمینه ذهنی مثبت، نسبت به گردشگران؛
- فقدان قوانین مربوط به حقوق گردشگران؛
- فقدان بازاریابی گردشگری در سطح بین الملل؛
معاون پژوهش جامعه المصطفی(ص) تبریز، تصریح کرد: آسیبهای فرهنگی گردشگری ناشی از خلأها و ظرفیتهای قانونی است که به درستی فعال نشده است. لذا با توجه به ساختارمند نبودن گردشگری و نبود نظارت لازم و کامل بر تورهای گردشگری در کنار حاکم بودن نگاه سنتی به گردشگری، شاهد آسیبهایی در این زمینه بودهایم.
این استاد حوزه و دانشگاه، در ادامه گفت: رویکرد گردشگری در کشورهای غربی «تفریحی» است و رویکرد گردشگری در کشورهای اسلامی «زیارت» و «سلامت» است.
حجتالاسلام قربانی با بیان اینکه گردشگری یک فعالیت اجتماعی – اقتصادی است، برخی آسیبها و ضعف های اقتصادی را چنین بیان کرد:
- با وجود بالاترین ظرفیت گردشگری در منطقه اما کمترین بهره درآمدی از آن را دارد؛
- عدم برندسازی لازم در زمینه غذاها و تولیدات ایرانی؛
- فراهم نبودن امکانات و زیرساختهای رفاهی مناسب برای گردشگری؛
- منفعل بودن بخش کشاورزی در عرصه گردشگری و لزوم فعال سازی آن.
معاون پژوهش جامعه المصطفی(ص) تبریز با استناد به آیات قرآن کریم و روایات ائمه معصومین «علیهم السلام»، توسعه و پیشرفت گردشگری را از ضروریات فعلی جامعه اسلامی دانست.
وی در پایان، با اشاره به گره خوردن آسیبهای امنیتی ـ سیاسی با آسیبهای اجتماعی، خاطر نشان کرد که آسیبهای اندک گردشگری برای حوزههای فوق در نسبت به آثار مثبتی که در جامعه اسلامی میتواند داشته باشد، قابل قیاس نبوده و میتوان با تقویت زیرساختها و تدوین قوانین لازم، بروز چنین آسیبهایی را به حداقل رساند.
انتهای پیام/
نظرات