به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، حجتالاسلام والمسلمین جواد عبادی، مدیر مؤسسه فقه اقتصادی طیبات در نشست بصیرتی با موضوع «وضعیت اقتصادی کشور، بورس، معیشت و…» که روز گذشته، ۵ شهریورماه به صورت مجازی برگزار شد، به بررسی وضعیت اقتصادی کشور پرداخت و با اشاره به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که در آن به عملکرد ضعیف اقتصادی کشور اشاره شده، گفت: رهبر معظم انقلاب در این بیانیه، یگانه راه حل غلبه بر این عیوب و چالشها را پیاده سازی اقتصاد مقاومتی بیان میکنند.
وی با اشاره به اینکه توصیه اقتصادی گام دوم را میتوان در دو بخش دسته بندی کرد، بیان داشت: بخش نخست، دستاوردهای و برکات انقلاب اسلامی در این زمینه است. بخش دوم نیز درباره عیوب و چالشهایی پیش رو است. چالشها نیز به دو دسته درونی و بیرونی تقسیم میشود که بخش بیرونی از سوی دشمن و بخش درونی از ضعف داخلی است. بدون شک ضربهای هم که دشمن وارد میکند، ناشی از ضعفهای درونی است.
حجتالاسلام والمسلمین عبادی در ادامه سخنان خود به بررسی مشکلات ساختاریی اقتصاد کشور پرداخت و تصریح کرد: البته مطالبی که بنده میخواهم عرض کنم به معنای نادیده گرفتن موفقیتهای اقتصادی نظام نیست، چون کشور طی ۴۰ سال با مشکلات متعددی روبرو بوده است. درست است که قیمتها و تورم بالاست ولی کشور همانند برخی کشورها گرفتار پوسیدگی نشده است.
وی درباره منشأ مشکلات اقتصادی کشور گفت: هر چند ابتدای انقلاب در برخی حوزهها همانند سیاسی، فرهنگی و دینی انقلاب و تغییرات اساسی رخ داد، ولی متأسفانه در مباحث اقتصادی، آن انقلابی که باید رخ میداد، رخ نداد. کشور ما پیش از انقلاب وابسته به کشورهای سرمایه داری بود، ولی سیاست استعمارگران این بود که اجازه ندهند زیاد این استعمار به چشم آید.
این استاد حوزه اذعان کرد: سابقاً کشورهای استعماری وقتی میخواستند جایی را استعمار کنند، به آن حمله کرده و در آن مستقیم حضور پیدا میکردند. مستقیماً منابع و اقتصاد آن را مدیریت میکردند. ولی بعداً به سبب تبعات، کشورهای استعماری روش جدید استعمار را راه اندازی کردند به گونهای که کشورهای مستعمره خیال میکردند مستقل هستند ولی در حقیقت به کشورهای مادر وابسته بودند. این موضوع خود را در قالب سازمان جهانی بیشتر نشان میداد. استعمارگران اقتصادها را به گونهای وابسته کردند که کشورهای مستعمره نوین هر چند خودشان تصمیم میگرفتند، ولی تصمیمات کلانشان خارج از اراده آنها(استعمارگران) رخ نمیداد.
وی افزود: در استعمار نوین، نرم افزارها و آموزههای اقتصادی که اقتصاد سرمایه داری تدوین کرده بود از طریق دانشگاهها به کشورهای مستعمره تزریق شد. در این دانشگاهها مدیران آینده کشورهای مستعمره فرمولهایی را یاد گرفتند که در نهایت مدیریت اقتصادی غیر مستقیم آنها به دست مستعمران بود. به همین دلیل ما خیال میکنیم بورس و بانک راه اندازی میکنیم در حالی که وضعیت اقتصادی کشور با یک تصمیم بانک جهانی به دست آنها میافتد.
مدیر مؤسسه فقه اقتصادی طیبات با یادآوری تأکیدات رهبر معظم انقلاب درباره اقتصاد مقاومتی گفت: منظور حضرت آقا از اقتصاد مقاومتی این نبود که مثلاً فرض کنید ببینیم در کدام منطقه چه نوع حیوان و یا گیاهی را پرورش دهیم. برداشت ناقصی که از اقتصاد مقاومتی داریم ما را به این فضاها برده که دلمان را خوش کنیم مثلاً مشاغل خانگی را راه اندازی کردیم.
حجتالاسلام والمسلمین عبادی افزود: البته این سخن بنده به معنای نفی آنها نیست چون هر کدام در جای خود اهمیت دارد و سعی افرادی که به دنبال راه اندازی چنین کارهایی هستند، واقعاً مشکور است. چون کارهای جهادی را با دست خالی و بدون تکیه بر مدیریت اقتصادی کشور انجام میدهند، حرف بنده اصلاً به معنای کوچک شمردن کار آنها نیست ولی واقعیت امر این است که بحث اقتصاد مقاومتی میگوید ما باید نرم افزارها و آموزههایی که از مسیر دانشگاه وارد بحث مدیریت اقتصادی کشور میشود را اسلامی و ایرانی کنیم.
وی تصریح کرد: اسلامی بودن یعنی آموزههای اقتصادی اسلام در آن جریان پیدا کند و ایرانی بودند یعنی منابع، وضعیت بومی و امکانات کشور مورد استفاده قرار گیرد و در یک منظومه اقتصادی، اقتصاد کشور مورد تحول قرار گیرد. در عرصه اقتصادی، انقلابی که همزمان با انقلاب جمهوری اسلامی ایران رخ داد، صورت نگرفت و ما نسخههای غربی جا مانده از رژیم گذشته را از طریق دانشگاهها ادامه دادیم.
حجتالاسلام والمسلمین عبادی تأکید کرد: تا زمانی که ما نسخههای غربی را دنبال کنیم، کارهای اساسی اقتصادمان به دست آنها خواهد بود. وقتی اینگونه باشد، غربیها اگر فشار بیاورند میتوانند شاهرگها را ببندند. اقتصادی که وابسته نفت باشد، هر زمانی که غربیها بخواهند قیمت نفت را پایین و بالا کنند، یا جلوی صادرات نفت را بگیرند و… بدون شک آسیب میبیند. یکی از نسخههای غربیها برای اقتصاد وابسته کردن شدید کشورها به واردات است. وقتی کشوری وابسته واردات شد، بدون شک باید منتظر تکانهای شدید هم باشد.
وی اذعان کرد: این مشکلات با توصیه کردن، نشستن، نگاه کردن و منتظر ماندن و یا وارد کردن نسخههای غربی درمان نمیشود. کشور نیازمند یک انقلاب اقتصادی است که در بیانیه گام دوم انقلاب به این موضوع پرداخته شده است. در بیانیه گام چالشهای درونی در دور محور ساختار و رفتار متمرکز شده است. عیوب ساختاری شامل وابستگی به نفت، دولتی بودن بخشهای از اقتصاد، بودجه بندی نامتعارف و ناقص و… میشود. عیوب رفتاری نیز به معنای نگاه به خارج و وابستگی ذهنی به خارجیهاست. تولید دانشگاهها با این علوم انسانی اقتصادی بیش از این نخواهد بود.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=19306
نظرات