به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح اندیشه؛ حجت الاسلام علی قنواتی مدیر مدرسه علمیه معصومیه در گفتوگویی ، با اشاره به ویژگیهای نخبه در حوزه علمیه گفت: وقتی در درون حوزه سخن از نخبه به میان می آید، طبعاً شاخص نمره به تنهایی ملاک نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه شاید کمترین میزان در اثرگذاری صدق نخبه بر یک فرد، مسأله نمره است، ابراز کرد: کلمه نخبه از نگاه ما به کسی اطلاق می شود که علاوه بر دارا بودن نصاب طلبگی در علم، تقوا و بصیرت و دیگر ابعاد ضروری طلبگی نیز تلاش و اثر گذاری مضاعف و ویژه ای نسبت به سایرین داشته باشد.
مدیر حوزه علمیه معصومیه با اشاره به منظومه فکری رهبر معظم انقلاب اظهار داشت: مقام معظم رهبری هرگاه نخبه را مورد تعریف و تکریم قرار می دهند، در عین حال به رسالتها و مسئولیتهای پیش روی نخبگان نیز اشاره میکنند در حالی که بعضا در گوشه و کنار هرگاه سخن از نخبه به میان میآید، تنها به بعضی شاخصهای کمی و برخی جنبهها از جمله سطوح حمایتی توجه میشود و نسبت به سایر ابعاد جامعیت و لزوم ماموریت گرا بودن و مسئولیت پذیری مضاعف کم توجهی می شود.
استاد حوزه علمیه ادامه داد: علی رغم همه مشکلات و نقصان حمایتها ولی حمایت از نخبگان و استعدادهای برتر بایستی هدفمند و در جهت رشد جامع و ناظر به رسالتها و مأموریتهای حوزوی آنها متناظر به نیازهای نظام و جامعه اسلامی صورت پذیرد و زمینهسازی لازم برای نقشآفرینی و فعالیتها و اثرگذاری هرچه بیشتر آنها از سوی برنامهریزان و مسئولین و بویژه این قشر فرهیخته یک ضرورت است که باید پیشگام و پیشران این عرصه باشند.
حجت الاسلام قنواتی ضمن اشاره به وجود مراکز متعدد نخبگانی در حوزه اذعان داشت: اگر به دور از محافظه کاری و صریح و شفاف به مسأله بپردازم باید بگویم خروجی و برآیند این سه مجموعه را کمتر از حد انتظار دیده ام به این معنا که سه مرکز نخبگانی داریم اما متاسفانه در شناسایی، رصد و ساماندهی نخبگان، هدایت و ارتقاء سطح نقش آفرینی و حمایت هدفمند از آنها، هماهنگی لازم و مطلوبی بین نهادهای مختلف صورت نمیگیرد و بعضا شاهد کم توجهی در رصد و شناسایی استعدادهای بالقوه و جوان و صیانت و حمایت هدفمند از این سرمایههای عظیم در حوزه هستیم.
وی با بیان اینکه علی رغم سیاستگذاریهای کلان و رویکردهای نو در این بخش، شاهد ضعف جدی در برنامهریزی عملیاتی مشخص ناظر به پرورش استعدادها هستیم، تصریح کرد: حداقل میتوانیم بگوییم که از برنامههای جامع استعدادپروری اطلاعی نداریم و اگر چنین برنامه ای بود قاعدتاً باید مطلع میشدیم و این یک نقیصه و ضعف جدی است که در صورت ارتباط تنگاتنگ میان ظرفیتهای ستادی و متولیان در صف و میدان، بالطبع ظرفیتهای بسیار خوبی احیا میشود.
وی ضمن گلایه مندی از کم توجهی به استعدادهای جوان در حوزه، این گروه از نخبگان یعنی استعدادهای جوان را از درجه اهمیت ویژهای در هدایتها و توجهات رهبری دانست و اظهار داشت: مع الاسف بسیاری از این استعدادهای جوان به خاطر عدم رصد و شناسایی به موقع در طول مسیر تحصیل دچار افت انگیزه و احیانا خروج از مسیر و نیز برخی نارساییهای بینشی، علمی، تربیتی و مهارتی در مسیر رشد و تربیت جامع و ماموریت گرا میگردند
مدیر مدرسه علمیه معصومیه افزود: البته گاهی از اوقات طرحهای خوبی در گوشه و کنار تحت عنوان طرح شهید بیاضی زاده یا طرحهایی نظیر طرح شهید احمدی روشن به گوشمان میخورد اما متاسفانه فاقد جامعیت در ابعاد مهم و ضروری است که می بایست در برنامه ریزی طیف نخبگانی نسبت به آن توجه صورت بگیرد.
وی در رصد و شناسایی نخبه علاوه بر بعد دانشی بُعد بینشی و بصیرتی را لازم و حائز اهمیت دانست و خاطرنشان کرد: علاوه بر آنکه به نخبگی در حوزه پژوهشی باید توجه بیشتری شود اما نبایستی به نخبگی در ساحت اثرگذاری و عملیاتی کم توجهی و غفلت صورت پذیرد.
حجت الاسلام قنواتی با اشاره به مراکز نخبگانی حوزه اظهار داشت: باید این سوالات پیش روی این سه مرکز نخبگانی قرار بگیرد؛ “ما چقدر در مقام تحقق ارزشها و مفاهیم دینی و اقامه دین در عرصههای متنوع حکمرانی و حل مسائل کلیدی نظام نقش آفرین بوده ایم؟ “آیا خروجی این حمایت و پشتیبانیها، حل مسائل کلیدی نظام است یا خیر؟ آیا خروجی پژوهشهای نخبگان و پژوهشگران برتر توانسته در جامعه نقش آفرین باشد؟
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=26406
نظرات