به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، اصل اول قانون اساسی، نوع حکومت ایران را جمهوری اسلامی معرفی کرده که از دو مولفه «جمهوریت» و «اسلامیت» تشکیل شده است. پایه و مبنای چنین نظامی به ابتکار و اندیشههای رهبر کبیر انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره)، باز میگردد.
اندیشههای امام خمینی(ره) و قانون اساسی، موید این امر است که جمهوریت، شکل و قالب حکومت و اسلامیت، ماهیت نظام سیاسی است، لذا بین دو مفهوم جمهوریت و اسلامیت رابطهای از نوع وفاق برقرار است.
در حکومت جمهوری، اکثریت مردم کنترل سیاسی را اعمال میکنند، قدرت نهایی را در دست دارند و در موضوعات مهم سیاست ملی تصمیم میگیرند. لازمه چنین حکومتی آن است که هیچ فردی صاحب مقام رسمی نباشد مگر آنکه مردم آزادانه او را قدرت داده باشند و قدرت او نیز در اختیار و تحت نظارت مردم باشد در جامعه جمهوری همه افراد مردم برابر و آزادند.
منظور از جمهوریت این است که مردم نقش اصلی در تعیین حاکمیت و حکمرانی دارند، در اندیشه امام بزرگوار، آحاد جامعه علاوه بر تکالیف و احکام فردی که بر عهده دارند یک تکلیف اجتماعی نیز دارند که در بالاترین شکل اصلی عینیت و تحقق خود، شامل استقرار حکومت دینی در جامعه است.
مردم با عمل به این تکلیف اجتماعی دست در دست یکدیگر دادند و انقلاب اسلامی را با رهبری امام شکل دادند ولی این تکلیف به اینجا ختم نمیشود، بلکه تازه آغاز راه است و مردم برای تداوم این حاکمیت باید به طور مستمر و از طریق انتخابات و مشارکتهای سیاسی نقش سازنده و مؤثر در حکومت داشته باشند.
پرسش اصلی این است که اسلامیت و جمهوریت نظام چگونه حفظ میشود؟
نهضت عظیم انقلاب اسلامی برخاسته از متن حوزه و جریان روحانیت است. پیروزی انقلاب اسلامی موجب گردید تا نقش و کارکرد حوزههای علمیه و روحانیت بیش از پیش مورد توجه پژوهشگران مسایل ایران قرار گیرد. البته پیش از این نیز این نهاد در صحنه اجتماع حاضر بوده و به عنوان مروج شریعت رسالت خود را در جامعه عهدهدار بوده است.
از آنجایی که حوزه، مادر انقلاب است، هم در حفظ اسلامیت و هم در حفظ جمهوریت نقش اساسی و کلیدی دارد. از دیدگاه مراجع معظم تقلید حفظ نظام اسلامی از اوجب واجبات بوده و کمترین اقدامی برای تضعیف آن حرام است.
تلاش حوزه برای حفظ اسلامیت و جمهوریت
حوزههای علمیه، راهکار حفظ اسلامیت نظام را تبیین قوانین و احکام اسلامی میدانند که خوشبختانه در این عرصه ورود خوبی داشته و به همین دلیل بر روی مباحثی همانند حکمرانی اسلامی، تمدن اسلامی، فقه نظام، فقه حکومتی و… تأکید دارد.
حوزه علمیه از ابتدای انقلاب اسلامی همزمان با تلاش برای حفظ اسلامیت نظام، از جمهوریت نظام نیز غافل نبوده و بر این اساس همواره ضمن حضور در خط مقدم عرصههای اجتماعی همانند انتخابات و راهپیمایی که از بارزترین مصادیق حفظ جمهوریت است، بر حضور گسترده مردم نیز تأکید داشته است و این مطلب را به راحتی میتوان در رفتار و گفتار مراجع معظم تقلید و حوزویان مشاهده کرد.
طی ۴۲ ساله گذشته مراجع معظم تقلید، بزرگان حوزه و حوزویان ضمن تشویق مردم برای حضور گسترده در انتخابات، خود در این عرصه پیش قدم بودهاند که تاریخ گواه این امر است. برای نمونه حضرات آیات عظام گلپایگانی، اراکی و مرعشی نجفی نیز با شرکت در انتخابات و همه پرسی قانون اساسی در سال ۶۸، برای شرکت حداکثری مردم نیز بیانیه صادر کرده بودند.
از دیدگاه بزرگان حوزه، شرکت در انتخابات واجب است. چرا که انتخابات مقدمه حفظ نظام اسلامی است و انجام مقدمه واجب خود واجب است. اکنون هم که به انتخابات ۱۴۰۰ نزدیک میشویم، مراجع معظم تقلید و مراکز حوزوی با صدور بیانیههای متعددی بر انجام این وظیفه شرعی و اسلامی تأکید کردهاند.
شرکت در انتخابات واجب عینی است
حضرت آیتالله سید علی خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در پاسخ به استفتایی درباره شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی میفرمایند: «شرکت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یک وظیفه شرعی، اسلامی و الهی است.» معظم له درباره عینی و کفایی بودن این واجب، تأکید میکنند: «واجب عینی است.»
انتخابات تکلیف الهی و اجتماعی است
حضرت آیتالله مکارم شیرازی از مراجع معظم تقلید نیز در بیانیهای تصریح کردهاند: «ملت آگاه و مؤمن ایران اسلامی با انتخابات پیش رو در مرحله حساس تاریخی قرار دارند. قرائن و نشانهها حاکی از آن است که کوتاهی در این امر ممکن است آسیبهای جدی و جبرانناپذیری به مصالح کشور وارد کند. از اینرو شرکت در انتخابات تکلیفی الهی، اجتماعی و پشتوانهای برای تحقق عزت و استقلال کشور خواهد بود.»
شرکت در انتخابات واجب شرعی و عقلی است
حضرت آیتالله حسین نوری همدانی از دیگر مراجع تقلید درباره حضور در انتخابات تأکید میکند: «حضوری(شرکت در انتخابات) که هم واجب شرعی است و هم واجب عقلی. اما واجب شرعی است به دلیل آنکه این نظام که با آن همه فداکاریها و تقدیم شهیدان بوجود آمده است حفظ آن واجب است که امام راحل(اعلی الله مقامه) فرمودند: حفظ نظام از اوجب واجبات است و پیروی از راه شهداء است و حضور در انتخابات بیعت مجدّد با نظام اسلامی است و مؤثر در حفظ نظام است. و اما واجب عقلی به این دلیل است که عقل میگوید که انتخابات در سرنوشت انسان اثر دارد و هیچ انسان عاقلی نباید درباره سرنوشت خود بیتفاوت باشد.
انتخابات راهی برای حفظ مصالح کشور
حضرت آیتالله جعفر سبحانی، مفسر برجسته قرآن کریم نیز در بیانیه مینویسد: «وحدت کلمه نعمت الهی است که برای خود برکاتی دارد. خداوند منّان امر میکند که همگان به «حبلالله المتین» تمسک جویند. با الهام از این آیه مبارکه برای حفظ مصالح کشور و تحکیم نظام اسلامی همگان در انتخابات شرکت کنیم و به فرد مؤمن، متدین و مدبّر رأی دهیم.»
اقتدار کشور بستگی به انتخابات دارد
حضرت آیتالله سید محمدعلی علوی گرگانی نیز درباره حضور حداکثری مردم در انتخابات میگوید: «ایجاد زمینه حضور گسترده مردم و انتخاب فرد اصلح و متدین و سپردن مسئولیت امور کشور به دست ایشان میتواند در پیشرفت و شکوفایی و اقتدار کشور نقش به سزایی داشته باشد و آینده بهتری را رقم خواهد زد.»
افزونبر مراجع معظم تقلید، مراکز حوزوی همانند جامعه مدرسین نیز با صدور بیانیههای جداگانهای شرکت در انتخابات را وظیفه فرد فرد آحاد ملت دانستهاند.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=23576
نظرات