به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، آیتالله محسن اراکی، عضو شورای عالی حوزه علمیه قم در دیدار اعضای دبیرخانه مفتاح_اندیشه با اشاره به اینکه فقدان رشته علوم انسانی اسلامی یکی از مشکل های اصلی جامعه علمی اسلامی ما است، تصریح کرد: اساسا ما نیازمند تدوین و تولید علم انسانی اسلامی هستیم.
آیتالله اراکی در ادامه سخنان خود فرآیند تولید علوم انسانی اسلامی را دارای مراحلی دانست و تأکید کرد: مرحله اول، گفتمان سازی است. ایجاد این گفتمان که در وهله اول به اصل وجود علوم انسانی اسلامی اشاره کند و در گام دوم آن را به عنوان زیربنایی برای آموزش و مدیریت جامعه معرفی نماید و در نهایت بتواند آن را به صورت منسجم و مدون عرضه نماید، امری بسیار ارزشمند است، چرا که امروزه گفتمان سازی علوم انسانی اسلامی مورد غفلت قرار گرفته است.
وی ادامه داد: مرحله دوم، استخراج و نظم بخشی به مسائل است. گام دوم در فرآیند تولید علوم انسانی اسلامی استخراج مسائل در موضوعات مختلف و سپس دسته بندی آنها به منظور دستیابی به نظام مسائل و فراهم کردن زمینههای لازم برای تولید علوم انسانی اسلامی است.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم مرحله سوم را تولید علم دانست و بیان داشت: مهمترین گام در تولید علوم انسانی اسلامی تولید علم و ارائه پاسخ مبتنی بر نظام مسائل است.
عضو شورای عالی حوزه علمیه قم با تقدیر از تلاشهای صورت گرفته در دبیرخانه مفتاح_اندیشه خاطرنشان کرد: این کار(گفتمان سازی) شما بسیار کار ارزشمند و بزرگی است و باید ادامه پیدا کند و تبدیل به یک گفتمان جدی در جامعه شود.
وی تأکید کرد: کار شما بسیار ارزشمند و بزرگ است و باید صاحبان آن کار برای رسیدن به آن تلاش فراوان کرده و از خود هزینه نمایند، چرا که کارهای بزرگ جز با هزینه صاحبان کار امکان پذیر نیست، به عنوان مثال علامه طباطبایی(ره) خود را برای تفسیر المیزان هزینه کرد تا چنین تفسیر با عظمتی پدید آورد و یا افراد دیگری نظیر شهید مطهری(ره) که در عرصه فلسفه نوین اثر ارزشمند اصول فلسفه و روش رئالیسم را تولید نموده است که تا به امروز نظیر ندارد؛ بنابراین برای اینکه بتوان در این مسیر به غایت آن دست یافت باید همانند سیره بزرگان با تمام وجود برای آن هزینه کرد.
آیتالله اراکی با اشاره به اینکه قدم گذاشتن و حرکت در این مسیر نیازمند چند مقدمه است، گفت: اولین مقدمه این راه تقویت مبانی و پایههای علمی(نظیر فقه، اصول، فلسفه و …) و سپس تحقیق و پژوهش و فعالیت در این عرصه است.
وی ادامه داد: مقدمه دوم گرد هم آوردن گروهی از فارغ التحصیلان دانشگاهی دغدغه مند در حوزه تولید علوم انسانی اسلامی در رشتههای مختلف است تا مباحث تولید شده در این زمینه را مورد تدقیق قرار داده و آن را با زبان علمی روز بازنویسی نمایند. به عنوان مثال در زمینه فقه سیاسی تاکنون پژوهشهای بسیاری صورت گرفته است و آثار بسیاری نظیر دوره فقه سیاسی بنده که حاصل چندین سال پژوهش است و از بزرگان دیگری تولید شده است و افرادی باید این آثار را مطالعه کرده و آن را با زبان علمی روز بازنویسی کنند.
عضو شورای عالی حوزه علمیه قم تصریح کرد: علاوه بر این اقدام دیگری که میتوان در این زمینه انجام داد این است که جمعی از افرادی که با ادبیات علوم انسانی آشنا هستند در قالب یک تیم تولیدات ارزشمند برخی بزرگان این عرصه نظیر شهید مطهری(ره)، علامه طباطبایی(ره)، شهید صدر(ره) را جمع آوری، طبقه بندی و مدون نمایند.
وی عنوان کرد: بنابراین در گام اول باید آنچه تاکنون توسط اندیشمندان این عرصه تولید شده است گردآوری و دسته بندی شده و مبتنی بر یک نظام مسائل مشخص تنظیم شوند. گام دوم تولید نظام علمی و یا علم سازمان یافته است.
آیتالله اراکی گفت: البته این بدان معنا نیست که رویکردهای مختلف نادیده گرفته شده و یا ادغام شوند، بلکه ممکن است در یک رشتهای چند رویکرد وجود داشته باشد. از سوی دیگر نیز حوزههای علمیه باید برای افرادی که در این عرصه فعالیت مینمایند امتیاز قائل شوند و شرایط فعالیت و توسعه اقدامات آن ها را فراهم آورند.
وی افزود: این کار بسیار مقدس است و بنده هم آمادگی خود را برای مشارکت در جهت پیشبرد این اهداف اعلام میکنم.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=21611
نظرات