به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه؛ ۲۲ مردادماه روز تشکلها و مشارکتهای اسلامی است، از اینرو با حجتالاسلام مجید باباخانی، مدیرکل تشکلهای دینی و مراکز فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی گفتوگویی انجام دادیم که در ادامه متن آن را ملاحظه میکنید؛
مفتاح_اندیشه – به عنوان پرسش نخست بفرمایید منظور از تشکل دینی و مشارکت اسلامی چیست؟ آیا چیزی شبیه حزب است یا فراتر از حزب میباشد؟
منظور از تشکل دینی یک تجمع مؤمنانه برای انجام تکالیف دینی است که بر عهده آحاد جامعه دینی میباشد. مسلماً این تجمع بسیار فراتر از حزب است؛ چرا که معمولاً احزاب برای کسب قدرت اقدام میکنند، ولی تشکل دینی جهت خدمت و تکلیف بوجود آمده است. لذا به یک معنا تضاد دارد چون یکی به سود شخص میخواهد عمل کند و یکی به منفعت جامعه میاندیشد.
مفتاح_اندیشه – به عقیده حضرتعالی مشارکت اسلامی در اداره جامعه حق است یا تکلیف؟
چون در جامعه دینی امام جامعه بعنوان رکن رکین وحدت و اداره جامعه قرار دارد و تشکل دینی به یک نوع لبیک به امام جامعه است، پس از این منظر تکلیف است. ولی از طرف دیگر همه آحاد جامعه این حق را هم دارند که برای تحقق زندگی مؤمنانه یک تجمع ایمانی را تشکیل دهند.
مفتاح_اندیشه – مهمترین مؤلفههای تشکل دینی چیست؟
انجام تکلیف و رسالتهای الهی مهمترین مشخصه یک تشکل دینی است که در ولایت عینیت مییابد. در کنار آن برادری و اخوت نیز در اوج خود است. روحیه جهادی از دیگر خصوصیات مهم یک تشکل دینی است.
مفتاح_اندیشه – مهمترین آسیب یا آسیبهایی که تشکلهای دینی ایران را تهدید میکند، چیست؟
تشکلهای دینی یک نهاد مردمی و دینی است که در یک بستر طبیعی و تعینی به وجود میآید. نوع رابطه آن با امام جامعه هم بر اساس ولایت و محبت شکل میگیرد، هرگاه این ارتباط از سوی قانونگذاران درست فهم نشود، با نگاه غیر دینی با این تشکلها برخورد میشود و ناخودآگاه به جای اینکه حرکت این تشکلها درست و در مسیر تحقق تکالیف جامعه پیش رود، از این مهم فاصله میگیرد.
تسهیلات مالی و قانونها نیز از مشکلات پیش روی این مجموعههاست. به عنوان مثال هیئات که قدیمیترین، مؤثرترین و بزرگترین تشکل دینی جامعه ماست، ولی از حداقلهای قانونگذاری محروماند. در مورد اعطای شناسه ملی که حکم شناسنامه به آنها دارد، غفلت شده و صرفاً مجوز سازمان تبلیغات به آنها داده میشود و شناسه ملی آنها وضع روشنی ندارد.
در ضمن بر خلاف همه تشکلهای دیگر که از ارشاد و وزارت کشور مجوز دارند، معافیت مالیاتی ندارند. این یعنی قانونگذاران به هر حال جایگاه و اهمیت تشکلهای دینی را یا درست فهم نکردهاند و یا غفلت بزرگی در احقاق حقوق آنها روا داشتهاند.
مفتاح_اندیشه – بهترین کار برای حضور بهتر و با کیفیت تشکلهای دینی در جامعه چیست؟
فهم درست این جایگاه مهمترین اقدام در تقویت تشکلها است.
مفتاح_اندیشه – تشکلهای دینی و مشارکتهای اسلامی در ایران تجربه موفقی بودند یا ناموفق؟ توضیح بفرمایید.
نقش تشکلهای دینی خصوصاً هیئات و مساجد نقش بی بدیلی در تحقق انقلاب اسلامی بوده است و مسلماً علت مبقیه یک چیز با علت محدثه آن که در به وجود آمدنش نقش جدی داشته نقش کلیدی خواهد داشت. حل بسیاری از مشکلات اجتماعی ما با نگاه دقیق به همین تشکلها ممکن خواهد بود. یک نمونه آن حضور پر رنگ و مؤثر هیئات در کمک رسانی در سیل اخیر است.
تشکلها در شرایط کنونی کشور به ویژه که در مواجهه تهاجم فرهنگی غرب قرار دارد، مهمترین سنگر است، چون به پمپاژ معنویت و معرفت میپردازد به ویژه اینکه جوانان از هیئات استقبال بی نظیری دارند. در مقاومت اقتصادی نیز نقش تشکلها بی بدیل است. واقعا باید گفت هیئات و تشکلهای دینی میاندار خدمت هستند.
مفتاح_اندیشه – اگر سخن پایانی و جمعبندی دارید، بفرمایید.
نکته آخر اینکه هر چیزی که فرصت بزرگتریست، شیطان بیرون و شیطان درون در صدد انحراف آن از مسیر اصلیاش خواهند بود. خالی شدن هیئات از محتوا از آفاتیست که دشمن برای آن نقشه کشیده است. فاصله گرفتن از نقش اجتماعی و بی تفاوتی آنها نسبت به مسائل مردم که همان سکولار کردن هیئات است، از نقشههای شیطانی به شمار میآید که در قالبی به ظاهر معنوی، تشکلهای دینی را از مسیر اصلی فاصله میدهد.
هیئات برای زنده نگهداشتن نهضت عاشوراست که خود بزرگترین نهضت اصلاحی اجتماعی بوده است. هیئتی که برای مشکلات مردم تلاش نکند، هیئت امام حسین(ع) نیست؛ چرا که حرکت حضرت(ع) روح معنوی و اجتماعی داشته است. در مجموع به همه تشکلهای دینی و اجتماعی به ویژه هیئات دینی که بزرگترین تشکل دینی جامعه ماست این روز را تبریک میگویم.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=12357
نظرات