به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، سیودومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۴ تا ۱۴ اردیبهشت در مصلی امام خمینی(ره) در حال برگزاری بوده و انتشاراتیهایی با سبقه حوزوی که به علوم انسانی اسلامی پرداخته اند، یکی از بخشهای آن میباشد.
در این گزارش سعی کردیم به صورت میدانی میزان توجه انتشارات حوزوی و اسلامی به موضوع اقتصاد و مدیریت اسلامی را مورد بررسی قرار دهیم. البته انتشاراتی که از آنها نام میبریم در مباحث دیگر مانند جامعه، فرهنگ، زنان و خانواده و… نیز آثاری دارند و در این گزارش صرفاً اقتصاد و مدیریت اسلامی را بیان میکنیم.
همچنین برخی از انتشاراتیها که نامشان در قسمت اقتصاد میآید در زمینه مدیریت و یا بالعکس دارای آثار فراوانی هستند، مانند مؤسسه امام خمینی(ره)، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، بوستان کتاب و جامعه المصطفی(ص).
در جمع بندی گزارش باید بگوییم متأسفانه توجه انتشاراتیهای حوزوی و اسلامی به مباحث اقتصاد و مدیریت اسلامی ضعیف است که دلایل مختلفی میتواند داشته باشد؛ از جمله: ۱– تولیدات علمی ارزشمندی صورت نمیگیرد. ۲– تولیدات علمی ارزشمندی وجود دارد ولی استقبال صورت نمیگیرد. ۳– تولیدات علمی ارزشمند بوده و استقبال نیز خوب است ولی گرانی کاغذ مانع چاپ میشود.
بخش اقتصاد
۱– بوستان کتاب
انتشارات بوستان کتاب دارای آثار مختلفی در زمینههای علمی، فرهنگی، سیاسی، مدیریتی، اقتصادی و… است و چون کاملاً حوزوی میباشد، نویسندگان آن را نیز روحانیون تشکیل میدهند. به گفته مسئول غرفه در بخش اقتصاد اسلامی پرفروشترین کتاب آن «مبانی و اصول علم اقتصاد، کلیاتی از اقتصاد برای همه» است.
تازههای نشر را نیز کتاب «مبانی و الزامات اقتصاد مقاومتی در آموزههای دینی» تشکیل میداد.
«انضباط اقتصادی از دیدگاه اسلام در کسب مال و مصرف آن» نوشته آیتالله ابراهیم امینی، «الاقتصاد المقاوم» نوشته آیتالله علی اکبر سیفی مازندرانی، «فلسفه فقهی اقتصاد بازدارنده مقاومتی»، «فقر و توسعه در منابع دینی»، «معیارهای اقتصادی در تعالیم رضوی»، «قاعده حیازت با رویکرد اقتصادی» و «موضوع شناسی ربا و جایگاه آن در اقتصاد معاصر» از دیگر کتابهای اقتصادی بود که در این انتشاراتی به چشم میخورد.
۲ – انقلاب اسلامی(وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای)
در این غرفه برگزیده سخنان رهبر معظم انقلاب درباره مسائل فرهنگی، مدیریتی، اقتصادی و… به چشم میخورد که با استقبال بسیار خوب جوانان روبرو بود.
نتیجه کنکاش ما درباره کتابهای مرتبط با مسائل اقتصاد اسلامی شامل چهار کتاب «اقدام و عمل(مبانی، الزامات و آثار اقتصاد مقاومتی در بیان حضرت آیتالله خامنهای)»، «جهاد اقتصادی(چیستی، اهداف و الزامات جهاد اقتصادی)»، «ایران ساخت(حمایت از کالای ایرانی، ضرورتها و موانع در بیان حضرت آیتالله خامنهای)» و «شعار سال(برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب درباره اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال)» بود.
۳ – جامعه المصطفی(ص) العالمیه
انتشارات جامعه المصطفی(ص) العالمیه یک انتشارات بینالمللی به شمار میآید، به همین دلیل برخی از نویسندگان کتب آن نیز طلاب غیر ایرانی هستند. در این غرفه طلاب ایرانی و غیر ایرانی حضور داشتند.
در بحث اقتصاد اسلامی کتابهایی مانند «الگوی بانکداری اسلامی»، «سازوکار بانکداری اسلامی»، «فقه القرآن اقتصادی»، «فقه معاملات»، «بررسی تطبیقی انگیزه انسان اقتصادی از دیدگاه اسلام و غرب»، «ریاضیات وکاربرد آن در اقتصاد» و «چارچوبهای نظام مالی عادلانه» را میتوان یافت.
۴ –مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)
بخش «درباره ما» سایت در معرفی انتشاراتی میگوید: انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در حال حاضر بیش از هزار عنوان در موضوعات اقتصاد، مدیریت، علوم سیاسی، علوم قرآنی، جامعه شناسی، روان شناسی، تاریخ، فلسفه، کلام وعقاید، کودک و نوجوان، و…. به چاپ رسانده است.
به گفته مسئول غرفه، کتاب «اقتصاد خُرد» و «اصول علم اقتصاد» بیشترین استقبال را از سوی مخاطبان داشته است. تازههای نشر آن را نیز کتاب «نه فقط بخاطر پول(تبیین هزینههای محقق پاداش و جریمه از روانشناسی تا اقتصاد)» تشکیل میداد. «فقه نظام اقتصادی اسلام» نوشته آیتالله محسن اراکی از دیگر کتب اقتصادی بود که در این غرفه وجود داشت.
۵ –دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی
در این انتشاراتی کتاب چندانی به چشم نمیآمد و قفسههای آن بیشتر توسط فصلنامه، ماهنامه و… اشغال شده بود. در بخش اقتصاد اسلامی سه کتاب «بانکداری اسلامی»، «تعاملات دو سویه فرهنگ و اقتصاد» و «اقتصاد مقاومتی در عرصه خانواده» به چشم میخورد.
۶ – مرکز مدیریت حوزه علمیه قم
در این غرفه نیز کتابهای چندانی وجود نداشت و آن چه بود کتب درسی یا کمک درسی طلاب بود. تنها کتاب اقتصاد اسلامی این غرفه «اولویتهای پژوهشی اقتصاد اسلامی» بود.
۷ – نشر معارف
جمعیت زیادی در این غرفه حضور داشتند ولی بیشترشان به دنبال رمانهای تازه منتشر شده بودند. در بخش اقتصاد اسلامی سه کتاب وجود داشت که «منابع مالی در حاکمیت ولایت فقیه» و «اموال و ثروتهای عمومی در حکومت اسلامی» از دروس خارج فقه مرحوم آیتالله مؤمن تهیه شده بود. تازههای نشر آن نیز کتاب «اخلاق اقتصادی(اخلاق کاربردی ویژه دانشجویان علوم اقتصادی)» بود.
۸ – انتشارات اسلامی(وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم)
این غرفه بیشتر از کتابهای فقهی و اصولی تشکیل شده و کتابهایی با مباحث مدیریت، اقتصاد، فرهنگ و… کمتر یافت میشوند. بیشتر مخاطبان غرفه نیز طلاب و روحانیون بودند. در بخش اقتصاد اسلامی تنها دو کتاب «سبق و ضمان در فقه اسلامی» و «اقتصاد فطری» را میتوان دید.
۹ – پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
این غرفه از بزرگترین و شلوغ ترین غرفههای حوزوی نمایشگاه بود که به نظر میآمد فروش خوبی نیز دارد. قفسهها و ویترینهای آن از انواع کتب در زمینههای فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و… با نگرش اسلامی پر شده بود.
در بخش اقتصادی کتابهای زیادی وجود داشت که به بیان چند أثر اکتفا میکنیم: «اقتصاد تعاونی از منظر اسلام»، «نظام اقتصادی اسلام»، «نظام اقتصاد علوی»، «فلسفه علم اقتصاد اسلامی» و «اسلام و چالشهای اقتصادی».
بخش مدیریت
۱ – پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
قفسههای غرفه از کتابهای اقتصادی، علمی، فرهنگی، مدیریت و… تشکیل شده بود. در بخش مدیریت مهم ترین کتابهای غرفه را میتوان «فقه الاداره»، «قواعد فقهی و کاربردهای آن در مدیریت و سازمان»، «مدیریت در اسلام»، «توانمند سازی منابع انسانی در نظام ارزشی اسلام» و «الگوی مدیریت أثر بخش مسجد» برشمرد.
۲ – پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
در این غرفۀ نسبتاً بزرگ، تنها دو کتاب مدیریتی «پرتوی از مدیریت امام خمینی(ره)» و «مدل مدیریت جامعه فرهنگی» را یافتیم که به گفته مسئول غرفه کتاب دوم نیز موجود نیست.
۳ – دانشگاه امام صادق(ع)
«نقطه آغاز در مدیریت اسلامی»، «مأخذشناسی تحلیلی کتب مدیریت اسلامی» و «مدیریت عملکرد؛ چیستی، چرایی و چگونگی» تنها کتابهای موجود در این غرفه درباره مدیریت اسلامی بودند.
۴ – دارالحدیث
«اخلاق مدیریت» نوشته آیتالله ری شهری تنها کتاب مدیریتی این غرفه به شمار میرفت.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=11050
نظرات