حجتالاسلام غلامحسن محرمی، استاد حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح_اندیشه، با تأکید بر اینکه باید تمامی ابعاد زندگی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، دینی و… امام حسین(ع) مورد بررسی قرار گیرد، خاطرنشان کرد: امام(ع) ۵۷ سال عمر پربرکت و نورانی داشتند که چند ماه از آن به نهضت عاشورا مرتبط میشود.
وی افزود: البته مهمترین واقعه زندگی امام حسین(ع) نهضت عاشوراست و عظمت این حرکت و نهضت به قدری زیاد است که ابعاد دیگر زندگی امام(ع) را تحت شعاع خود قرار داده و باید همه جانبه و کامل مورد بررسی قرار گیرد.
کارشناس تاریخ اسلام با بیان اینکه اسلام به برکت نهضت عاشورا زنده است، گفت: به قدری حرکت و نهضت امام حسین(ع) مهم و أثرگذار است که خواه ناخواه ابعاد دیگر زندگی ایشان کمتر مورد بررسی قرار میگیرد.
وی شهدای کربلا را تربیت یافتگان مکتب امام حسین(ع) دانست و اظهار کرد: شهدای کربلا حماسه و شاهکار کمال را آفریدند، ولی آفرینش این حماسه و کمال کار یک یا دو روز نبود، بلکه از پیش برای چنین کاری تربیت شده بودند.
حجتالاسلام محرمی با اشاره به اینکه حضرت عباس(ع) و حضرت علی اکبر(ع) بیشتر عمر خود را تحت تربیت امام حسین(ع) بوده و همین تربیت سبب شد تا در کربلا چنان حماسه عظیمی بیافرینند، تصریح کرد: شهدای دیگر نیز که شجاعت، ایثار و گذشت آنها بشریت را متحیر کرده، اصحاب و شاگردان امام(ع) بوده و یک شبه به این مقام و عظمت نرسیدهاند.
وی یادآور شد: البته شخصی همانند حُر و برخی دیگر به سبب نفس مسیحایی امام حسین(ع) در مدت کوتاهی تربیت شده و راه کمال و سعادت را طی کردند.
استاد حوزه با تأکید بر اینکه از جمله آثار قیام و نهضت امام حسین(ع) این بود که توانست یکی از مقتدرترین حکومتهای آن دوران را واژگون کند، عنوان داشت: زندگی، قیام و نهضت امام(ع) کاملاً حساب شده بود که چنین تأثیری بر جهان به ویژه جهان اسلام گذاشت.
وی افزود: امام حسین(ع) شخصیت برجستهای در جهان اسلام بوده و پیش از واقعه عاشورا نیز مردم ایشان را به خوبی میشناختند. همین شناخت سبب شد شهادتشان چنین حرارتی در دل مردم ایجاد کند.
کارشناس تاریخ اسلام خاطرنشان کرد: مردم پیش از نهضت عاشورا، امام(ع) را به سبب رفتارهای الهی، عالی و کریمانه به خوبی میشناختند. میدانستند ایشان مورد عنایت و توجه ویژه پیامبر(ص) بودند.
وی اضافه کرد: در بررسی تاریخ متوجه میشویم امام حسین(ع) محبوبترین شخصیت آن زمان بودهاند. به همین دلیل وقتی از مکه به سمت کوفه حرکت میکنند، افزون بر دوستان، افرادی هم که به نوعی با ایشان خوب نبودند نیز میگویند شما به سمت کوفه نروید شهیدتان میکنند و اگر شما شهید شوید قریش و حتی عرب ذلیل میشود.
حجتالاسلام محرمی ادامه داد: حتی در تاریخ نقل شده فردی به امام حسین(ع) گفت «قلبهای کوفیان با شما و شمشیرهایشان علیه شماست.» وقتی هم امام(ع) شهید شده و خاندانشان به عنوان اسیر به کوفه برده شدند، مردم شروع به گریه کردند.
این استاد حوزه، خواستار بررسی بیشتر زوایای زندگی امام حسین(ع) جهت الگوگیری شد و گفت: فردی که سیدالشهدا(ع) و رهبر قیام و نهضت جهانی عاشورا میشود، شخصیت برگزیدهای از سوی خداست، به همین دلیل لحظه لحظه زندگی ایشان باید بررسی و به عنوان الگو معرفی شود.
وی ادامه داد: امام حسین(ع) شخصیت بی نظیری هستند که رفتارهای عالی و الهیشان باید کشف شود. البته متأسفانه اخبار درباره زندگی امام(ع) پیش از قیام عاشورا بسیار کم است. بیشتر اخبار نیز مربوط به سخنان پیامبر(ص) درباره ایشان است.
کارشناس تاریخ اسلام، یکی از دلایل کم بودن اخبار مربوط به زندگی امام حسین(ع) را خفقان حاصل از حکومت معاویه دانست و عنوان کرد: مردم امام حسین(ع) را پس از امام حسن(ع) رهبر جامعه میدانستند، ولی طی این مدت اخبار کمی از زندگی امام(ع) در دست است، چون معاویه دوران خفقان ایجاد کرده بود.
وی تأکید کرد: امام حسین(ع) در زمان معاویه به نوعی در حصر بودند. البته منظور از این حصر بدین معنا نیست که امام(ع) حق خروج از منزل یا شهر را نداشتند، بلکه دستگاه حکومت به گونهای برنامهریزی کرده بود که فردی جرأت مراجعه به امام(ع) را نداشته باشد. یعنی به محض مراجعه جاسوسان معاویه او را شناسایی کرده و در سیاه چالها و زندانهای هولناک میانداختند.
حجتالاسلام محرمی تصریح کرد: شاید دستگاه معاویه جرأت مقابله با امام حسین(ع) را نداشت ولی کاری کرده بود که کسی جرأت مراجعه به امام(ع) را نداشته باشد. جاسوسان معاویه همواره امام(ع) را تحت نظر داشتند. حتی برخی از گزارشات تاریخی که از زندگی امام حسین(ع) به دست ما رسیده، مطالبیست که جاسوسان برای معاویه نوشتهاند.
وی یکی از وظایف مهم شیعیان را تبیین ابعاد زندگی امام حسین(ع) برشمرد و گفت: زندگی امام(ع) نور بوده و ما وظیفه داریم ابعاد و زوایای مختلف زندگی ایشان را برای جهانیان بشناسانیم. امام(ع) شخصیت بزرگی بودند که با رفتارهای الهی در تاریخ ماندگار شدند.
این استاد حوزه در پایان سخنان خود زندگی سیاسی و مبارزاتی امام حسین(ع) را منحصر در واقعه عاشورا ندانست و تأکید کرد: ایشان قریب به ۱۰ سال با معاویه مواجهه و برخورد داشتند و هیچگاه بیعت با یزید را نپذیرفتند. بزرگان مدینه نیز با یزید بیعت نکرده و پس از مرگ معاویه حوادث مدینه رخ داد.
وی ادامه داد: همچنین سرپرستی و امورات بنیهاشم با امام(ع) بوده و وقتی معاویه یکی از دختران بنیهاشم را برای یزید خواستگاری میکند، امام(ع) مانع میشوند.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=12779
نظرات