تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
گروه : h133
حوزه : ۱۰ خبر اول, اخبار, برگزیده ترین ها, گزارش, مشروح خبرها, مهم ترین خبر صفحه اول
شماره : 40001
تاریخ : ۳ بهمن, ۱۴۰۳ :: ۱۰:۵۴
رضا مرچنت، مهندس نرم‌افزار پاکستانی الاصل ساکن کانادا، در ویدئوی معرفی پروژه جدیدش یعنی hyder.ai مطرح کرد؛ اولین پروژه هوش مصنوعی تماماً شیعی در دسترس قرار گرفت / مرجعی برای پاسخگویی به سوالات دینی به گفته مرچنت، هدف از توسعه این مدل هوش مصنوعی، ارائه مرجعی برای پاسخ‌گویی به پرسش‌های دینی است، اما او هشدار داد که نباید از این مدل برای دریافت فتوا یا پاسخ به مسائل فقهی استفاده شود و جهت دریافت فتوا بایستی به مرجع تقلید مراجعه نمود.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی، رضا مرچنت، مهندس نرم‌افزار پاکستانی الاصل ساکن کانادا، در ویدئویی به معرفی پروژه جدیدش یعنی hyder.ai پرداخت. این پروژه که به نام حضرت علی (علیه السلام) دروازه شهر علم نام گذاری شده است، اولین مدل هوش مصنوعی طراحی شده بر اساس تعالیم شیعی است. این مهندس نرم‌افزار با 22 سال سابقه کاری پیش از این اپلیکیشن Shia Toolkit  را طراحی و توسعه داده است که جهت مطالعه دیجیتال منابع شیعی طراحی شده است. مرچنت در این ویدیو توضیح می‎‌دهد که hyder.ai به‌طور خاص برای ارائه پاسخ‌هایی که با اصول و ارزش‌های اهل بیت (علیهم‌السلام) هم‌راستا هستند طراحی شده است. این مدل با استفاده از بیش از ۳۰۰,۰۰۰ داده آموزشی، شامل صدها کتاب و منابع معتبر، آموزش دیده است. او تأکید کرد که این پروژه کاملاً شخصی بوده و توسط خود او تأمین مالی شده است. به گفته مرچنت، هدف از توسعه این مدل هوش مصنوعی، ارائه مرجعی برای پاسخ‌گویی به پرسش‌های دینی است، اما او هشدار داد که نباید از این مدل برای دریافت فتوا یا پاسخ به مسائل فقهی استفاده شود و جهت دریافت فتوا بایستی به مرجع تقلید مراجعه نمود.

مزایا و محدودیت‌ها

hyder.ai به‌گونه‌ای طراحی شده است که پاسخ‌هایی دقیق، مختصر و بر اساس داده‌های آموزشی ارائه دهد. مرچنت افزود که این مدل مانند دیگر مدل‌های هوش مصنوعی، ممکن است اشتباهاتی داشته باشد و کاربران باید اطلاعات دریافتی را با منابع معتبر چک کنند. او همچنین به کاربران توصیه کرد که hyder.ai را به‌عنوان یک ابزار کمکی استفاده کنند و انتظار کمال از آن نداشته باشند. وی همچنین تاکید می‌کند که عالم دینی نیست و  هیچ ادعای تخصص دینی ندارد و تخصص او در حوزه فناوری است.

چشم‌انداز آینده

مرچنت معتقد است که هوش مصنوعی به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی تبدیل خواهد شد و hyder.ai می‌تواند منبعی ارزشمند برای جامعه شیعی و نسل‌های آینده باشد. او از کاربران خواست تا با استفاده و بازخورد به بهبود این مدل کمک کنند.

نکته پایانی

او تأکید کرد که این پروژه وابسته به هیچ سازمان یا گروهی نیست و هیچ‌گونه درخواست کمک مالی برای آن وجود نخواهد داشت. این ابتکار نوآورانه، گامی بزرگ در بهره‌گیری از فناوری هوش مصنوعی برای توسعه و گسترش معارف دینی است. کاربران می‌توانند از این ابزار برای دستیابی به پاسخ‌های مرتبط با تعالیم شیعی استفاده کنند و آن را با دیگران به اشتراک بگذارند. تا‌کنون بیش از ۴۶ هزار پرسش مختلف از این هوش مصنوعی پرسیده شده است. به گفته سازنده، با افزایش تعداد پرسش‌ها، کیفیت و دقت پاسخ‌های آن نیز بهبود می‌یابد.

© 2025 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.