به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی، چهلمین پیشنشست همایش ملی «حقوق ملت و آزادیهای مشروع در منظومه فکری آیتالله خامنهای (مدظلهالعالی)» با محوریت «رویکرد جنسیتمحور در سیاستگذاریهای بحران در ایران» برگزار شد.
این نشست به همت پژوهشکده شورای نگهبان و با همکاری اندیشکده بانوان جهاد دانشگاهی واحد الزهرا(س)، روز دوشنبه ۱۶ تیرماه در محل اندیشکده بانوان جهاددانشگاهی برگزار شد.
در ابتدا، دکتر فهیمه فرهمندپور، دبیر ستاد زنان و خانواده شورایعالی انقلاب فرهنگی، به عنوان دبیر نشست جلسه را آغاز کرد و گفت: در دنیای امروز که با انواع بحرانها احاطه شدهایم، از بحرانهای اقلیمی گرفته تا چالشهای اقتصادی، سیاسی، بهداشتی و فرهنگی، بیش از هر زمان دیگری نیازمند تحلیلهای جامع و سیاستگذاریهایی با رویکرد جنسیتمحور هستیم؛ تحلیلی که پیامدهای بحران و راهکارهای مقابله با آن را نه بهصورت کلی، بلکه با توجه به اثرات متفاوت آن بر زنان و مردان بررسی کند.
وی در ادامه افزود: مطالعات انجامشده در ایران و دیگر کشورها نشان میدهد که آثار بحرانها بر زنان و مردان یکسان نیست و این تفاوتها صرفاً ناشی از تفاوتهای زیستی و فیزیولوژیک نیست، بلکه ریشه در عوامل اجتماعی، فرهنگی، حقوقی، اقتصادی و سیاسی دارد. نمونه بارز این مسئله را میتوان در بحران کرونا مشاهده کرد؛ جایی که زنان در نقشهای گوناگون از جمله پرستار، مراقبتکننده غیررسمی از خانواده و نیروی فعال در بازار کار، در خط مقدم مقابله با بحران قرار داشتند. با این حال، ظرفیتها و خدمات خاص آنان در عرصه سیاستگذاری به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفت. دبیر ستاد زنان و خانواده شورایعالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: اینجاست که اهمیت رویکرد جنسیتمحور در سیاستگذاریها روشن میشود. این رویکرد به ما یادآوری میکند که نمیتوان بحرانها را با نگاه کلی به جامعه یا صرفاً از منظر «شهروند عمومی» تحلیل کرد. زنان بخش مهمی از پیکره جامعه و ستونهای مقابله با بحراناند و باید بهصورت ویژه دیده شوند. همانگونه که رهبر معظم انقلاب نیز بر توجه به نقشهای جنسیتی در مراحل مختلف بحران از پیشگیری و توانمندسازی تا بازسازی و پاسخگویی تأکید دارند، ما نیز تلاش خواهیم کرد در این نشست، با استفاده از نظرات صاحبنظران، گامی مؤثر در این مسیر برداریم. وی در پایان گفت: دولت آمریکا نهادی به نام «گروه بحران» تأسیس کرده که مأموریت آن شناسایی و تحریک نقاط بحرانزا در ایران است. بر اساس مطالعات آنان، محورهایی همچون اختلافات قومی، تفاوتهای مذهبی و مسئله جنسیت و زنان از جمله این نقاط هستند. آنها با هدف ایجاد ناآرامی، تلاش دارند این موضوعات را دستکاری و به بحران تبدیل کنند. این طرحهای دشمنانه نشاندهنده جدیت دشمن در طراحی نقشههای مخرب است، اما ما نیز در مقابله با این تهدیدها کاملاً جدی هستیم.»