به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح اندیشه؛ آئین اختتامیه دو هفته پژوهش و تقدیر از پژوهشگران برتر ملی، دانشگاهی و دانشکده ای دانشگاه علامه طباطبائی با حضور اعضای هیات رئیسه دانشگاه، روسا و معاونین پژوهشی دانشکده ها و برگزیدگان پژوهشی و با شرکت اعضای هیات علمی دانشگاه به صورت حضوری و مجازی برگزار شد. دکتر عبدالله معتمدی سرپرست دانشگاه در سخنانی در این مراسم ضمن تشکر از برگزاری ویژه برنامه های دو هفته پژوهش در سطح دانشکده ها گفت: از این فرصت استفاده می کنیم و دیدگاه ها و چشم اندازهای که برای دانشگاه متصور است را بیان کنیم. وی با بیان این که دانشگاه علامه طباطبائی شایستگی این را دارد که به پیش برود، با بیان چند نکته افزود: شاخصهای انتخاب پژوهشگران برتر امسال مبتنی بر سال های قبل بوده است، که به نظر میرسد باید در آن تجدید نظر کرد و ضروری است به شاخصهای کیفی توجه بیشتری داشته باشیم و معیارهای جدیدی را برای فعالیت استادان گروه های آموزشی و دانشکده ها تعریف کنیم .
دکتر معتمدی، اعضای هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی را یکی از بینظیرترین ظرفیت ها در حوزه علوم انسانی برشمرد و افزود: خدمتگزاری به این مجموعه فرهیخته برای بنده افتخار است و انشاالله بتوانم خدمتگزار خوبی باشم و با کمک و همراهی همه اعضای دانشگاه زمینه ارتقاء دانشگاه را در ابعاد مختلف فراهم نماییم.
به جای گذشته گرا بودن به آینده نگاه کنیم و افق های فراروی خودمان را ببینیم
سرپرست دانشگاه در ادامه سخنانش با بیان اینکه هر کدام از ما سلایق علمی و سیاسی مختلفی داریم، اما دانشگاه متعلق به همه است، اضافه کرد: دست همه را می فشاریم که بتوانیم به سمت تعالی دانشگاه حرکت نماییم و فضای دانشگاه را به سمت توسعه علمی و پژوهشی همراه با نشاط و آرامش برای همه دانشگاهیان رقم بزنیم و برای تحقق تعالی دانشگاه نیازمند همه شما بزرگواران هستیم. وی تاکید کرد: نگاه ما به آینده روشن و امیدوارانه است. علی رغم مشکلاتی که وجود دارد، باید بیش از آنچه به گذشته برگردیم به نقایص فکر کنیم، توقع این است که به جای گذشته گرا بودن به آینده نگاه کنیم و افق های فراروی خودمان را ببینیم.
عضو هیات علمی دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه در ادامه سخنانش با اشاره به برخی از مشکلات دانشگاه از جمله هزینه هایی که با آن مواجه است، گفت: باید تلاش کرد تا با انتقال راهکارها و راهحلهای مناسب از سوی دانشگاه آن را به مجموعه دولت منتقل نماییم. وی یکی از مشکلات را مربوط به طرح همسانسازی اعضای هیئت علمی برشمرد و بیان داشت: متاسفانه در اجرای این طرح، امکان حمایت دولت برای پرداخت آن فراهم نشده است و این افزایش از محل درآمدهای اختصاصی پرداخت شده است و بار سنگینی بر دوش دانشگاه ایجاد شده است.
دکتر معتمدی مشکل دیگر را فروش بخشی از اموال دانشگاه اعلام کرد و افزود: متاسفانه بخشی از بدهی ها از محل فروش این اموال پرداخت شده است.
سرپرست دانشگاه با اعلام برنامه های راهبردی دانشگاه گفت: در طی این مدت در دوره مدیریت جدید دانشگلاه تلاش کردیم افقهای آینده تا سال ۱۴۰۵ را در قالب یک برنامه راهبردی مشخص نماییم و از نظرات و دیدگاه های ارزشمند جمع زیادی از استادان متخصص در حوزه های مختلف برای این که دانشگاه چه مسیری را باید طی کند بهره گرفتیم. نتیجه آن، پیش نویس طرح اولیه ای است که در آن چشم اندازها و برنامه راهبردی مشخص شده است، انتظار از روسای دانشکدهها مدیران گروه آموزشی این است که در عملیاتی کردن آن کمک کنند.
اساس چشم انداز دانشگاه بر تحول علوم انسانی و بر مبنای اسلامی کردن آن است
استاد دانشگاه علامه طباطبائی تاکید کرد: اساس این چشم انداز بر تحول علوم انسانی استوار است و اساس این تحول اسلامی کردن علوم انسانی است. با توجه به اینکه هدف روشن است، چگونگی نیل به این هدف توسط اعضای هیئت علمی در قالب فرم های مشخصی نگاشته خواهد شد و دانشگاه، آن سند را که حاصل هم فکری اعضای هیئت علمی خود است را اجرایی خواهد کرد.
سرپرست دانشگاه تاکید کرد: در مجموع برآیند این نشست ها آن شد که برنامه های راهبردی با کمک و همراهی روسای دانشکده ها، اعضای هیئت علمی و تمام اعضای خانوادۀ دانشگاه علامه طباطبائی تدوین شود. بنابراین برنامۀ ما امری نیست که به دانشکده ها و همکاران اجرایی ابلاغ کنیم و از آنها انتظار اجرا داشته باشیم. بلکه مسیر بالعکس است. ما انتظار اجرایی سازی برنامه ای را داریم که خود اعضای هیئت علمی دانشکده ها آن را نگاشته اند و خواهان تحقق آن هستند.
دکتر معتمدی ضمن تاکید بر تمایز بین راهبردهای توسعه ای و راهبردهای بهبود وضع موجود بیان کرد: آنچه به اطلاع همکاران خواهد رسید، صرفاً راهبردهای بهبود وضع موجود نیست. بلکه راهبردهای توسعه ای و نقش محوری در متن این برنامه قرار دارد. ضمن اینکه برنامه هایی که هم اکنون در حال اجراست باید ارتقای سطح یابند. راهبردهای توسعه بعد از پنج سال باید به کجا برسد؟ برای اینکه به نتیجه برسیم، این پرسش را به روسای دانشکده ها، گروه ها و اعضای هیئت علمی می سپاریم، تا این عزیزان ارائۀ طریق کنند. شاخص ما از ارزیابی دانشکده همانی است که خود اعضای دانشکده ها ترسیم می کنند.
مرجعیت در علوم انسانی شعار اصلی دانشگاه علامه طباطبائی است
این استاد دانشگاه، مرجعیت در علوم انسانی را شعار اصلی دانشگاه علامه طباطبائی دانست و افزود: این شعار باید مورد توجه باشد. نکته ای که بسیار برای ما مهم است، تاکید بر تحول علوم انسانی با تمرکز بر ارزشهای اسلامی است. تحول در علوم انسانی به معنای خیلی وسیع آن، مدنظر است. یکی از جنبه های طرح تحول، جایگاه علوم انسانی نزد دولتمردان و مسئولان است. نوع نگاه جامعه به علوم انسانی، نگاه از بالا به پایین است.
وی با بیان اهمیت فعالیت مراکز رشد و کارآفرینی افزود: مرکز رشد و کارآفرینی دانشگاه میتواند کمک کند دانشجویانی که در حوزه علوم انسانی مشغول به تحصیل هستند، کار آفرین شوند و در جامعه نقش ایفا کنند. تمام دانشکده ها و دانشجویان در رشتههای مختلف، ایده های متفاوتی دارند که اگر این ایده ها به خوبی پرورش پیدا کنند و به آنها کمک شود، می تواند منجر به ایفای نقش در فضای اجتماعی شود. باید تلاش کنیم منشاء خدمات و کنشگری باشیم.
ضرورت تحول علوم انسانی برای حرکت به سمت بومیسازی دانش
دکتر معتمدی با بیان اینکه مبحث دیگر در تحول علوم انسانی حرکت به سمت بومیسازی دانش است، گفت: دانشی که امروزه در علوم انسانی وجود دارد وارداتی است. مادامی که جامعه و بافت خود را مطالعه نکنیم و فقط بر اساس یافته های وارداتی بخواهیم علمی را توضیح دهیم، این علم ناقص و ابتر است. باید تلاش کنیم تحقیقات بومی داشته باشیم و این تحقیقات را در متون درسی وارد کنیم. به همان نسبت که رشته ها با بوم خود در ارتباط باشند، آن رشته برای دانش آموختگان معنادار تر می شود و جامعه نسبت به این تخصصها تمایل بیشتری نشان می دهد.
دانش بومی سبب قوی سازی دانش جهانی می شود
وی ادامه داد: علوم انسانی مبتنی بر فرهنگ، بافت و اقلیمی است که در آن رشد پیدا میکند. کسی که در حوزه دانش بومی کار می کند به این معنا نیست که دانش جهانی را نادیده میگیرد بلکه دانش بومی سبب قوی سازی دانش جهانی می شود و کمک می کند که دانش جهانی فهم گسترده تری نسبت به موضوعات پیدا کند.
سرپرست دانشگاه علامه طباطبائی با اشاره به اینکه دو بُعد دیگر تحول در علوم انسانی، اسلامیسازی و کاربردی کردن این علم است، افزود: اسلامیسازی این نیست که آیه و حدیث به کتابها اضافه کنیم و یا دانش بشری را دور بریزیم. دانشی که امروزه در حوزه علوم انسانی وجود دارد مبتنی بر نگاه معرفت شناسی و مبانی فلسفی است که در غرب بیشتر مبتنی بر امانیسم و رویکردهایی مادی گرایانه است. انسان هم ساحت مادی و هم ساحت های غیر مادی دارد و ساحت های غیر مادی اقتضا میکنند که ما با مبانی فلسفی متناسب با فرهنگ ایرانی و اسلامی به آن نگاه کنیم.
وی ادامه داد: بُعد مهم تحول در علوم انسانی روزآمدسازی است. یک معنی روزآمدی این است که برنامه درسی را به روز کنیم و متناسب با برنامه درسی منابع جدید بنویسیم. معنی دیگر نیز این است که فعالیت های بین المللی خود را در جهت تحول در علوم انسانی تعریف کنیم و بفهمیم دنیای پیشرفته امروز در رشتههای مختلف، کجای دانش تخصصی ما جای دارد.
دکتر معتمدی اظهار کرد: یکی از مشکلات ما برای انجام ماموریت های تعریف شده دانشگاه، مشکلات مالی است. باید تلاش کنیم، نظام مالی پایداری برای دانشگاه تعریف و تامین شود و شرایطی را فراهم کنیم تا با درآمد دانشگاه این ماموریت ها را انجام دهیم. ما یک میدان عمل در دانشگاه داریم که می توانیم از آن به نفع دانشگاه استفاده کنیم و اثر بخشی و توانمندی خود را به جامعه نشان دهیم تا جامعه نیز به سمت ما حرکت کند.
وی با بیان اینکه طرح راهبردی دانشگاه، طرح بالا به پایین نیست، گفت: اهداف راهبردی دانشگاه شامل ارتقای منزلت علوم انسانی در کشور، ارتقای جایگاه دانشگاه و برندسازی در علوم انسانی، غنی سازی دانش از طریق انجام پژوهشهای بنیادین و کاربردی، گسترش فرهنگ اسلامی در دانشگاهها، اعتلای فرهنگ عمومی، فراهم کردن زمینه رشد تمامیت شخصیت دانشجویان، بینالمللی کردن، توسعه و بهرهوری دانشگاهی و ارتباط با جامعه و صنعت است. امیدوارم خداوند یاری کند تا با کمک و همت شما بتوانیم نقش خدمتگزاری خود را به خوبی انجام دهیم و تلاش کنیم دانشگاه علامه طباطبائی به اهداف خود برسد.
در این مراسم دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی، معاون پژوهشی، دکتر مهدی گودرزی، مدیر مرکز کارآفرینی و هدایت شغلی و دکتر محمد بحرانی، عضو هیئت علمی گروه علوم محاسباتی نوین دانشکده آمار، ریاضی و رایانه سخرانی کردند.
معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی: هدف کلی پژوهش باید تولید علم و پژوهش های هدفمند و نافع باشد
دکتر سید جلال دهقانی فیروزآبادی، معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی در آیین اختتامیه دو هفته پژوهش، با اشاره به ضرورت کاربردی کردن علوم انسانی و دانش تولید شده درون دانشگاه، بیان کرد: پژوهش برای پژوهش خوب است ولی چندان نافع نیست. بنابراین هدف کلی حوزه پژوهش باید تولید علم و پژوهش های هدفمند و نافع باشد تا در جامعه تسری یابد و مردم بوسیله آن مشکلات خود را حل کنند.
وی با اشاره به اهداف معاونت پژوهشی در ۶ بخش، گفت: تحول در علوم انسانی، تولید ثروت از علم، دیپلماسی علمی، نوآوری علمی، ارتقا جایگاه علمی دانشگاه و توانمند سازی و توسعه حرفه ای اعضای هیئت علمی اهداف ۶گانه این معاونت است که برای تحقق این اهداف راهبردهای کلی و قابل تغییر تدوین شده است. انتظار است در برنامه ۵ساله بتوانیم جایگاه پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی را ارتقا دهیم.
دکتر دهقانی فیروزآبادی با اشاره به بومی سازی و اسلامی سازی علوم انسانی به عنوان دو شاخص تحول در علوم انسانی، افزود: تدوین نقشه راه پژوهش های بنیادی و نگارش کتاب های جدید توسط استادان، یک مسئله ضروری در شاخص بومی سازی است. همچنین ایجاد شبکه پژوهشی با سازمان های فعال دراین حوزه، برگزاری همایش، ایجاد شبکه پژوهش گران فعال در حوزه علوم انسانی از جمله کارهای در دست اقدام در زمینه اسلامی یا تولید علم اسلامی است.
وی بیان کرد: روزآمدی از جمله شاخص های دیگر تحول در علوم انسانی است که باید به آن توجه کرد. با توجه به وجود دانشکده امار، ریاضی و رایانه در دانشگاه، شکل گیری همکاری مشترک بین دانشکده ها می تواند سبب تعیین و تثبیت جایگاه دانشگاه علامه طباطبائی در کاربرد هوش مصنوعی شود.
دکتر دهقانی فیروزآبادی با تاکید بر اهمیت کاربردی سازی در تحول علوم انسانی، ادامه داد: باید چگونگی استفاده از دانش ناشی از علوم انسانی در مدیریت جامعه را کاربردی کنیم.
وی گفت: تقویت و گسترش ارتباطات با جامعه و صنعت و تولید ثروت از علم، ایجاد کلینیک های تخصصی علوم انسانی، تقویت و ارتقا زیست بوم نوآوری و کارآفرینی، راه اندازی پارک علم و فناوری در حوزه علوم انسانی، فراهم کردن لوازم و زیرساخت های لازم در بخش بین الملل سازی و دیپلماسی علمی، افزایش آثار بین المللی، افزایش تعاملات بین المللی، برند سازی دانشگاه، فعال کردن انجمن دانش آموختگان و توسعه حرفه ای و هم اندیشی با استادان از جمله برنامه های معاونت پژوهشی در جهت تحقق اهداف این معاونت در ۵ سال آینده است.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=26423
نظرات