به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی؛ کنگره بین المللی بیانیه گام دوم انقلاب از منظر قرآن و حدیث به همت مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث المصطفی در قم برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین رئیسی، رئیس جمهور ایران اسلامی پیامی صادر کرد.
متن پیام بدین شرح است:
بسماللهالرحمنالرحیم
«لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَیِّنَاتِ وَ أَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْکِتَابَ وَالْمِیزَانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ»
توجه به مسائل اجتماعی، جامعهسازی و تمدنسازی، ناشی از جامعیت اسلام است. قرآن حکیم، قیام مردم به عدالت را مهمترین هدف رسالت انبیا و نزول کتب آسمانی و احکام الهی برشمرده است.
ملتهای فراوانی در طول تاریخ برای رهایی از ظلم و سلطهگری تلاش کردهاند، اما تاریخ، کارنامه چندان موفقی از این تلاشها ارائه نمیکند و معدود انقلابهای به ظاهر موفق نیز به جز تغییر حکومتها، آرمانهای خود را در پای منافع قدرتهای سلطهگر و دستنشاندگان داخلی آنها ذبحشده دیدهاند.
اما انقلاب اسلامی شکوهمند ملت ایران، بیش از چهل سال پرافتخار را بدون خیانت به اهداف و آرمانهای خود سپری کرده است و تحت مدیریت ولایت فقیه جامعالشرایط و با هدایت رهبری فرزانه و دانشمند، آماده ورود به مرحله اصلاح ساختارهای درونی، جامعهپردازی و تمدنسازی میشود.
سلام و صلوات خداوند بر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی(قدس سرهالشریف) و شهدا و جانبازان و مجاهدان صادقی که زمینهساز انقلابی عظیم شدند و عرصههای قیام و مجاهدت و کمال انسانی را در عرصههای مختلف زندگی در برابر چشم جهانیان به تصویر کشیده، الگوی تمامعیار استقلالخواهی و مواجهه با استکبار و سلطهگری را نمایان نمودند.
و درود بر رهبر عزیز انقلاب، که با تدبیر، این راه را باصلابت ادامه داده، زمینهساز تحقق تمدن نوین اسلامی در مرحله دوم انقلاب گردیدند و اهداف و مؤلفههای اساسی انقلاب را با صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی تبیین کرده، چشمانداز آینده انقلاب را روشن نمودند.
بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی، سند راهبردی و چشمانداز نسلهای آینده ایران و الهامبخش ملتهای مسلمان است؛ بیانیهای که برآمده از مبانی اسلام ناب محمدی(صلیالله علیه و آله) و غایت و تصویر آن، رسیدن به تمدن نوین اسلامی جهت اتصال به انقلاب جهانی حضرت بقیةاللهالاعظم(ارواحنا فداه) است و نگارنده روشنفکر و فرهیخته آن، طی طریق انقلاب اسلامی را بر مبنای عقلانیت، علم و پژوهش، معنویت و اخلاق، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی، سبک زندگی اسلامی و اقتصاد مقاومتی ترسیم نموده است.
محورها و موضوعات این بیانیه، بر مبنای شناخت ظرفیتهای انسانی و مادی و براساس تجربیات گام اول انقلاب مردم مسلمان ایران در محیط ملی، منطقهای و جهانی و با الهام از آموزههای قرآن و اهلبیت(علیهمالسلام) سامان یافته است؛ از این رو، ضروری است که پژوهشگران عرصه قرآن و حدیث همت کرده، مبانی و مستندات ابعاد مختلف این بیانیه را بر مبنای آیات و روایات استخراج نمایند تا چراغ راه آیندگان در عرصههای پیش روی انقلاب اسلامی باشد و زمینهساز عملیاتی شدن این بیانیه گردد.
اینک که مجتمع آموزش عالی قرآن و حدیث جامعةالمصطفی، با همکاری چهل مرکز علمی به این امر بزرگ همت کردهاند و بیش از هزار نفر اهل قلم از حوزه و دانشگاه در لبیک به رهبر معظم انقلاب(مدظلهالعالی) آن را تبیین کرده، از این طریق، جریانسازی علمی نمودهاند، ضمن تشکر از این جمع فرهیخته و به ویژه تقدیر از خدمتگزاران نهاد پربرکت جامعةالمصطفیالعالمیه، به همه مدیران و مراکز علمی توصیه میکنم از تولیدات مفید این کنگره برای تبیین و عملیاتی نمودن بیانیه استفاده نمایند.
از خداوند متعالی انسجام و نصرت مؤمنین در سراسر جهان و توفیقات روزافزون برای همه پژوهشگران و دستاندرکاران این کنگره را خواستارم.
جهان امروز نیازمند بازخوانی و عرضه اندیشه بزرگ انقلاب اسلامی است
آیت الله اعرافی ضمن گرامیداشت ایام مبارک شعبان المعظم به ویژه میلاد با سعادت ولی عصر (عج)و با قدردانی از دست اندرکاران این کنگره عظیم، به فرازهایی از بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و انقلاب اشاره کرد و اظهار داشت: قبل از انقلاب همهچیز علیه ما بود، چه رژیم فاسد طاغوت که علاوه بر وابستگی و فساد و استبداد و کودتایی بودن، اوّلین رژیم سلطنتی در ایران بود که به دست بیگانه _و نه به زور شمشیر خود- بر سرِ کار آمده بود، و چه دولت آمریکا و برخی دیگر از دولتهای غربی و چه وضع بشدّت نابسامان داخلی و عقبافتادگی شرمآور در علم و فنّاوری و سیاست و معنویّت و هر فضیلت دیگر.
وی در ادامه با اشاره به فرازهایی از بیانیه گام دوم انقلاب، ادامه داد: هیچ تجربهی پیشینی و راه طیشدهای در برابر ما وجود نداشت. بدیهی است که قیام های مارکسیستی و امثال آن نمی توانست برای انقلابی که از متن ایمان و معرفت اسلامی پدید آمده است، الگو محسوب شود. انقلابیون اسلامی بدون سرمشق و تجربه آغاز کردند و ترکیب جمهوریّت و اسلامیّت و ابزارهای تشکیل و پیشرفت آن، جز با هدایت الهی و قلب نورانی و اندیشهی بزرگ امام خمینی(ره)، به دست نیامد. و این نخستین درخشش انقلاب بود.
مدیر حوزه های علمیه با بیان این که بسیاری از دوگانه های خوب و ارزشمند در انسان های عالی که در میان انسان های متعارف قابل جمع نیست، تجمیع شده است، اظهار داشت: گنجایش انسان کامل ظرف بزرگی است که به دلیل ظرف وجودی عظیم ایشان، بسیاری از امور غیر قابل جمع به صورت یکجا در آن جمع می شود.
وی با اشاره به این که انقلاب ها و جوامع از لحاظ ظرفیت وجودی و جایگاه هستی شناسی می توانند بسیاری از پارادوکس ها و مناقش نماها را در درون خود هضم نمایند، افزود: هر اندازه انسان در مسیر تعالی قرار گرفته گنجایش و ظرف هضم پارادوکس ها فزونی می یابد، در پدیده های اجتماعی نیز با رشد و توسعه ظرفیت وجودی، تئوری ها و فلسفه های جدیدی در نهضت بزرگ و انقلاب عظیم برای حل چالش ها و پارادوکس ها و متناقض نماها شکل می گیرد.
آیت الله اعرافی ارائه تئوری جامع مواجهه با پارادوکس ها و متناقض ها و دوگانه ها را از ویژگی های بارز انقلاب اسلامی توصیف کرد و ابراز داشت: دین و دنیا، دنیا و اخرت، دین و سیاست، اسلامیت و ملیت، مذهب و امت، ثابت و متغیر، پیشرفت و عدالت، انقلاب اسلامی و نظام اسلامی، توسعه و استقلال، برون گرایی و درون گرایی، دیپلماسی و میدان، مردم ولایت و ارزش ها، هست و بایدها، نسل صاحب تجربه و جوان، امنیت و آزادی و... از جمله دوگانه هایی است که نهضت های جهان اسلام و شرق و غرب عالم در تفسیر آن و ارائه تئوری های جامع جا ماندند.
وی عبور از مرزهای عقاید و افکار و ارزش های ولایی را از جمله انحرافات جریان ها در مواجهه با دوگانه ها دانست و یادآور شد: بزرگترین هنر انقلاب این بود که در تئوری و عمل، نظریه جامعی ارائه کرد که این دوگانه ها در دل آن بدون تضاد و تناقض هضم شدند.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه، با بیان این که تئوری که از حوزه قم و فیضیه ارائه شد، جمع کردن دوگانه ها را هدفگذاری نمود یادآور شد: بسیاری از این دوگانه ها جهان اسلام را زمین گیر کرده، نهضت های اسلامی را در مواجهه با واقعیت های اجتماعی تضعیف نمود، تئوری ولایت فقیه و نظام اسلامی که در طول زمان تکامل پیدا کرده با هدایت امام خمینی(ره) و رهبری امام خامنه ای بالنده شد؛ تئوری جامعیت دین و جایگاه جمهوریت و آرای مردم در اندیشه اسلامی به منصه ظهور و بروز رسید.
وی ارائه تئوری و نظریات منسجم برای حل دوگانه های حاکم بر جهان معرفتی را مهمترین هنر و روح انقلاب اسلامی توصیف کرد و یادآور شد: در تئوری انقلاب و نظام اسلامی و قانون اسلامی برگرفته از درس های امام و اندیشه ولایت فقیه، دوگانه ها تفسیر و تجمیع و هضم شده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که اندیشه انقلاب اسلامی در مقام فلسفه و فقه سیاسی، پاسخ گوی نیازهای جهانی بوده، جوامع بشری را به رشد و تعالی رهنمون می سازد، اظهار داشت: حل دوگانه ها، پای فشاری بر اصول و تسلیم نیازهای جدید شدن از ویژگی های بارز انقلاب اسلامی است؛ چرا که بسیاری از جریان های فکری معاصر در زیر چرخ های انعطاف و تحول، مبانی و پایه های بنیادی خود را له کردند.
وی در ادامه به برخی دیگر از الگوپردازی های انقلاب اسلامی در مواجهه با دوگانه ها اشاره کرد و یادآور شد: جامعه المصطفی باید تئوری های بزرگ انقلاب اسلامی را دائما بازخوانی و به جهان ارائه و عرضه نماید، بدون تردید جهان امروز نیازمند بازخوانی و عرضه اندیشه بزرگ انقلاب اسلامی است.
آیت الله اعرافی، شناخت و معرفی اندیشه جامع دینی در عرصه بین الملل را نیازمند جوانان پیشگام اسلامی سرشار از روح امید و کار جهادی دانست و اذعان داشت: برنامه ریزی راهبردی از رسالت های مهم مجموعه های علمی جهان اسلام است.
وی در بخش پایانی سخنان خود تصریح کرد: جامعه المصطفی در فهم اندیشه والای الهی و تعمیق، ترویج و گفتمان سازی آن باید راه نورانی جهاد تبیین را در پیش گرفته، ضمن بررسی مشکلات پیرامونی به عرضه آن به جهانیان بپردازد.
حوزویان از کیان علمی و عقلانی خود دفاع نمایند
حجت الاسلام والمسلمین رستم نژاد با تقدیر از دست اندرکاران برگزاری این کنگره بین المللی، به نقش حوزه های علمیه به عنوان مولد انقلاب اسلامی در تحقق تمدن نوین اسلامی براساس بیانیه گام دوم انقلاب اشاره کرد و خاطرنشان کرد: آمادگی، پیش بینی و تدوین برنامه به منظور مقابله و حراست از کیان انقلاب اسلامی، از مباحثی است که از حوزه علمیه به عنوان خاستگاه انقلاب بیش از از دستگاههای دیگر انتظار میرود.
وی اظهار داشت: برنامهها، اهداف و ابزار بیانیه گام دوم انقلاب در اندیشه مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) باید علمی، دینی، دلسوزانه و با ایمان کامل به هدف انقلاب باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رستم نژاد، با اشاره به اینکه نقشه علمی حوزههای علمیه کشور در سالهای اخیر برای بالندگی فقه اکبر تصویب شده و حرکت خود را بر مبنای اصول علمی آغاز کرده است، یادآور شد: عرصههای حضور حوزویان با پیش از انقلاب تفاوت کرده و امروزه لازم است حوزویان در همه عرصههای دانشی و جدید جامعه جهانی حرف برای گفتن داشته باشد و از کیان علمی و عقلانی خود دفاع نماید.
معاون آموزش حوزههای علمیه کشور ابراز داشت: پس از انقلاب اسلامی، درخشش مکتب اهلبیت(علیهمالسلام) در گستره جهانی چشمهای بسیاری از تحلیلگران را خیره کرده است، در حالی که بسیاری از مکاتب و انقلابهای جهانی، در عصر حاضر، بدون اینکه درگیر جنگ و تحریم باشند، فروپاشیده، از بین رفتند.
وی افزود: حوزه علمیه هم اکنون در شانزده عرصه دانشی ورود جدی کرده که یکی از این عرصهها، فرهنگ، تمدن و هنر اسلامی است که زیرشاخه های علمی متنوعی دارد.
حجت الاسلام والمسلمین رستم نژاد، با اشاره به تصویب بیش از چهارصد رشته و گرایش دانشی در حوزه علمیه قم، تصریح کرد: از این میان، ۸۵ رشته و گرایش هم اکنون وارد مرحله اجرا و تدریس رسمی شده است.
معاون آموزش حوزههای علمیه کشور، با اشاره به اهمیت رویکرد دینی در بیانیه گام دوم انقلاب، خاطرنشان کرد: همه محاسبات در این عرصه، باید در چارچوب ارزشها و مبانی دین باشد.
انتهای پیام/