تنظیمات
اندازه فونت :
چاپ خبر
دکتر مهدی گلشنی، عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران: اهمیت علوم انسانی برای مسئولان باید روشن شود/ چرا از بازگشت غرب به علوم انسانی درس نمی‌گیریم؟/ متأسفانه علوم انسانی در ایران چندان شأن و جایگاهی ندارد عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران تصریح‌کرد: متأسفانه علوم انسانی در ایران چندان شأن و جایگاهی ندارد و عموم مسئولان به آن بی توجه هستند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی؛ دکتر مهدی گلشنی در گفت‌وگو با خبرنگار «فکرت، رسانه اندیشه و آگاهی»، ضمن گلایه از عدم توجه جدی مسئولان کشور به علوم انسانی ابراز داشت: وقتی ۶۰ سال پیش بنده در آمریکا بودم، خبری از علوم انسانی در این کشور نبود؛ اما امروزه به قدری این دسته از علوم دارای اهمیت شده که مهم‌ترین دانشگاه‌های آنجا حتی دانشجویان رشته‌های مهندسی را هم مجبور کرده که تعدادی درس مربوط به علوم انسانی را بگذرانند.

وی افزود: با این حال به نظر می‌رسد که علوم انسانی در کشور ما فراموش شده‌است و متأسفانه مسئولان به این موضوع بی‌توجه بوده و هستند. از سوی دیگر خانواده‌ها نیز به جو جامعه نگاه می‌کنند و فرزندان خود را بیشتر به‌سمت رشته‌های مهندسی و پزشکی می‌فرستند.

عضو سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین گفت: واقعیت آن است که علوم انسانی در ایران چندان شأن و جایگاهی ندارد و به‌جز مقام معظم رهبری، دیگر مسئولان آن‌طور که باید و شاید به آن توجهی ندارند و این مسئله متأسفانه هم در وزارت علوم و هم دانشگاه‌ها مشهود است.

وی ادامه‌داد: ریشه این موضوع به نظر بنده غرب‌زدگی است و ما باید به علاج این موضوع بپردازیم. از سویی نسلی که از ایران به آمریکا رفته و دکترای خود را در آنجا گرفته نیز با این تفکر بزرگ شده‌است.

وی بیان داشت: پرسش بنده این است که چرا ما هر ادای زشتی که در غرب و آمریکا وجود دارد را تکرار می‌کنیم؛ اما به موارد مثبتی که در آنجا وجود دارد بی توجهی که از آن جمله احیای علوم انسانی در آمریکا و غرب است.

استاد ممتاز دانشگاه شریف همچنین خاطرنشان کرد: در درجه اول باید برای مسئولان کشور ما این مهم جا بیفتد که علوم انسانی دارای چه اهمیتی است و از سوی دیگر مشکل سیاست‌زدگی و غرب‌زدگی را باید حل کنیم؛ چه آن که در وضع فعلی معمولاً در انتخاب وزرا، مقامات و رؤسای دانشگاه‌ها بیشتر رفاقت‌بازی و گروه بازی مطرح است تا شایسته‌سالاری و در این شرایط ما به هدف مطلوب دست نمی‌یابیم.

وی با ابراز نگرانی از این که نفوذ اندیشه‌های غربی در داخل و به‌خصوص دستگاه‌ها و نهادها زیاد است، گفت: به نظر بنده باید رسانه‌ها وقتشان را به مسائل فرهنگی و اندیشه‌ای، بیش از پیش اختصاص دهند و به فرهنگ ایرانی و اسلامی و گذشته خودمان در قاب رسانه توجه کنیم. این را بیان کنیم که تمدن اسلامی در دوره‌ای چقدر مهم بوده و چه تأثیراتی داشته تا آنجا که خود غربی‌ها نیز به آن اذعان داشته‌اند.

گلشنی افزود: دانشجویان ما باید این باور را داشته‌باشند و با تکیه‌بر عقبه تمدنی خود به‌دنبال رشد علمی و معرفتی باشند؛ از این رو ما باید به‌دنبال روشنگری در این قضایا باشیم و خانواده‌ها و دانشجویان را به‌درستی هدایت کنیم.

وی اظهار داشت: روز به‌روز اهمیت علوم انسانی در دنیا بیشتر می‌شود و اگر ما به اینها توجه نکنیم، دچار مشکل می‌شویم، ضمن آن که لازم است هم در انتخاب مسئولان و هم آموزش و پرورش تحولی صورت گیرد.

وی گفت: حوادث اخیر کشور به‌خصوص آنچه در برخی دانشگاه‌ها رخ داد، نشانه ضعف فرهنگی و غرب‌زدگی است و ثابت کرد که ما نیاز به بازنگری جدی در برخی برنامه‌ها داریم و از جمله باید روی این موضوع کار کنیم که چرا جامعه از معنویت دور شده و برای بسیاری از افراد، پول و مقام مهم شده‌است.

انتهای پیام/

© 2024 تمام حقوق این سایت برای پایگاه خبری مفتاح انسانی اسلامی محفوظ می باشد.